Focaccia
Janovská focaccia (focaccia genovese)
Autor receptu: redakcia
Lahodný chlieb focaccia sa na území Talianska pečie stáročia. Klasická janovská focaccia je hrubá najviac dva centimetre, je
lesklá, chrumkavá a dozlatista prepečená.
Postup
- Na kvások rozdrobíme do vlažnej vody droždie, pridáme múku a premiešame metličkou. Prekryjeme fóliou, necháme kysnúť 2 hodiny.
- Cesto: V druhej mise zmiešame teplú vodu a 1 PL olivového oleja, pridáme kvások a cukor, rozmiešame metličkou. Pridáme preosiatu múku, soľ a krátko premiesime. Lepivé, hrudkovité cesto prekryjeme fóliou a necháme 10 minút odpočívať.
- Pracovnú dosku potrieme olejom, preložíme cesto a tiež ho potrieme olejom. Misu, v ktorej cesto kyslo, umyjeme, dôkladne osušíme a potrieme olejom.
- Cesto spracovávame tak, že ho naťahujeme a ukladáme smerom do stredu, dlaňou jemne pritlačíme, opakujeme desaťkrát. Cesto vložíme do pripravenej misky
a necháme 10 minút odpočívať. Miesenie aj s oddychovaním zopakujeme ešte dvakrát. Cesto preložíme do misky, prikryjeme fóliou a necháme kysnúť ešte 40 minút. Cesto zdvojnásobí svoj objem.
- Plech dôkladne potrieme olejom a prstami jemne roztiahneme cesto. Necháme podkysnúť na teplom mieste ešte 30 minút.
- Rúru vyhrejeme na 220 °C, nakysnuté cesto jemne natiahneme. Dôkladne potrieme olejom a osolíme. Prstami jemne po celom ceste vytvoríme jamky. Ozdobíme umytými nasekanými lístkami rozmarínu. Nakoniec cesto dôkladne pokropíme vodou.
- Pečieme vo vyhriatej rúre asi 15 minút, potom teplotu znížime na 200 °C pečieme ešte ďalších 15 minút dozlatista.
- Necháme vychladnúť na mriežke a potrieme olivovým olejom.
- Prečítajte si viac o talianskom poklade, focaccii, ktorú miluje celý svet.