Foto: mesiar50
Tento koláč som robil z treného cesta.
Suroviny
Suroviny na cesto : | |
160 g |
|
160 g |
|
150 g |
|
5 ks |
|
5 ks na sneh |
|
4 PL |
|
125 ml vlažné |
|
20 g Fala |
|
Pomocné suroviny : | |
35 ks |
|
medzi prsty (ku kvásku) |
|
Suroviny na penu z bielkov : | |
150 g |
|
5 ks vaječné |
|
Postup
-
1
K trenému cestu budeme potrebovať tieto suroviny : Práškový cukor 4 PL,maslo 150 g,vajcia 5 ks,múku polohrubú 160 g, múku hladkú špeciál 160 g,mlieko vlažné 125 ml,droždie čerstvé 20 g, trochu kryštálového cukru do kvásku.
-
2
Potom ešte budeme potrebovať čerstvé jahody.Keď nemáme čerstvé,tak si spravíme tento koláč z mrazených,alebo z jahôd kompótu.Týmto som myslel hlavne na zimné obdobie,keď si nemáme možnosť zaobstarať jahody v čerstvom stave.Mne ich priniesli moji dobrý rodičia.
-
3
Začneme prosím s prípravou treného cesta.Postupujeme takto: 5 vaječných žĺtkov a 4 PL práškového cukru vymiešame v penu
-
4
K žĺtkovej pene pridáme 150 g mäkkého porezaného masla.
-
5
Postupujeme pridaním oboch druhov múk a to polohrubej múky 160 g a hladkej múky tiež 160 g.Predošle som múky preosial cez sito aby sa trochu prevzdušnili.Pripravíme si šľahač s hnieťacími hákmi.
-
6
Následne surovinu na cesto prehnietime.Nemusíme dlho,lebo ju budeme ešte miešať aj s kváskom.
-
7
Ďalej si do cesta spravíme priehlbinku a vlejeme do nej 125 ml vlažného mlieka no nesmie byť moc teplé,lebo nám zničí baktérie kvasníc.Teplota mlieka by sa mala pohybovať medzi 30 C-37 C- max 40 C.Do tohoto vlažného mlieka nadrobíme 20 g čerstvého droždia a medzi prstami posypeme trochou kryštálového cukru.Počkáme zopár minút pokiaľ sa nám droždie neukáže na hladine mlieka.
-
8
Ďalej musíme cesto hnietiť do hladkej konzistencie.
-
9
Vyhnietené cesto natrieme na predom prichystaný plech vystlaný papierom na pečenie. Vnútorné rozmery plechu sú 35 X 25 cm.
-
10
Takto natreté cesto necháme na plechu postáť zhruba 20 minút.
-
11
Keď si nám cesto trochu odpočinie,tak potom naň jemne popotláčame umyté a od vody odkvapkané jahody.Necháme ho postáť ešte asi 10-15 minút.Ja som si vybral tie najväčšie jahody a už som aj premýšľal ako mi to cesto bude plávať v kompótovej šťave.Koláč som piekol v predom vyhriatej elektrickej rúre na 170 C po dobu 25 minút.Plech s koláčom som mal umiestnený v strede elektrickej rúry.
-
12
Po 25 minútach pečenia som koláč z rúry vybral.Realita bola našťastie inakšia ako som predpokladal.Síce na kraji plechu bola šťava a aj okolo jahôd,no po celkovom vychladení koláča sa tekutina absorbovala späť do cesta.Na obrázku máte možnosť vidieť do poli upečené cesto.
-
13
Vyšľahaním 5 vaječných bielkov a 150 g práškového cukru si spravíme hustejšiu penu.
-
14
Pokračujeme nanesením peny na do poli upečený koláč.Ja som si vidličkou do tej peny spravil také brázdy.Koláč potom ďalej dopekáme pri 100 C ešte zhruba 20-30 minút. Ja som pri tomto úkone použil aj ventiláciu v rúre,no kto ju nemá tak si musí upraviť stupne dopekania aspoň na 120 C a niečo možno aj vyššie.
-
15
Hotový koláč na okrajoch zrežeme a pokiaľ nám ostatok koláča chladne,tak môžeme túto dobrotu ochutnávať.Vo vnútornom obvode meraný plech má 35 X 25 cm. Koláč som zrezal na rozmery cca. 20 x 28 cm.
-
16
Koláč som potom prerezal na menšie rezy.
-
17
Koláč sa páčil mojej rodinke a verím tomu,že aj vám,keď si ho raz spravíte. Želám Vám pekný zvyšok dňa.
všetko čo robíš je vo vysokej kvalite..
toto -akoby cesto na ženský rozmar- som mala v hlave naplánované-no s rebarborou..bo jahody ešte iba kvitnú..na tento víkend..
dodal si mi na robotu chuť..
bo na ochutnávanie mám chuť furt..:-)
Ďakujem ti milá @radost ,na vareche roznášaš,len radosť.
V rýmoch ťa ja nedobehnem to mi je jasné.
Pozdravujem.
Ty sa máš,človeče zlatý.Moja manželka pracuje nonstop na poobedňajších smenách a robím zas ten jahodový,aby sa mi jahody nepokazili.Som rád,že som ťa niečím vedel inšpirovať.Díky moc a pozdravujem vás oboch.
Ď A K U J E M
@afataga
Ďakujem ti krásne.
Ja takéto koláče skladujem v chladničke.Tento som robil včera a posledné dva kúsky som nedávno dal ohriať do mikro na 20 sekúnd a je ako,,nový.Pekne ti ďakujem.
A ja som zas ešte nerobil trenú bábovku.Musí byť dozaista super.
Dcérka koláč chválila a to ti poviem,že je,,veľký kritik.
@jujoska ,veľmi pekne ti ďakujem.
Si naozaj bystrá žena a máš moju poklonu.To isté čo si mi písala je vlastne odpoveď pre teba.Ďakujem ti veľmi pekne.
@ariela6
U nás je také všelijaké počasie a bojím sa kliešťov.Istejšie je to doma.
Ďakujem ti pekne a pozdravujem.V Ď A K A
@klaudia968
Máš dozaista šikovného muža,keď ti pomáha pri varení.Nie,nechodíme
po susedoch a jedlo stíhame skonzumovať a čo nie,tak ide do mrazničky.A keď som v zahraničí,tak potom to má moja pani ako výhru.
Sorry ten preklep bol nasmerovaný k tebe.
V Ď A K A
Inšpiráciu som čerpal z knihy ,,Recepty zo života",ale recept som si prerobil podľa svojich predstáv.Ďakujem ti pekne.
Ďakujem ti za milý komentár a pekne ťa pozdravujem.
Srdečne ti ďakujem milá @3sandra3 a teší ma,že sa ti koláč páči.
Čo ma ,,šikanuješ" prosíma ťa ? Veď mám dovolenku.Tak je ako píšeš.V bublanine a v piškótovom ceste jahody poväčšine
klesajú ku dnu.Mastnejšie cestá ich skôr udržia na povrchu a masť sa s vodou nekamaráti tj. mastnejšie cesto sa nerozmočí tak ako iné piškótové cestá.
Ďakujem ti pekne a želám vám milé dámy pekný celý deň.
ps: v priložených receptúrach sú nejaké tie nedostatky no inak super.
Poprosím pekne redakciu,nech tie prebytočné fotky zredukuje.
Ďakujem pekne.
sladkosť ale aj na ich vzhľad.Mám medzi svojimi receptmi podobný koláč kde je pena na povrchu koláča snehobiela.Pri vysokých teplotách
automaticky zhnedne.Pri predstave toho pečenia,že piecť
tento koláč pri 100 C,pri hornom a dolnom ohreve elektrickej rúry bez ventilácie, kde by tá pena ostala biela a koláč by bol aj z vrchu aj zo spodu upečený no neviem,neviem chcelo by to otestovať najprv.
Ďakujem ti srdečne.
Ďakujem za vašu pozornosť.Želám vám pekný deň.
Máš bezpochy pravdu.Do tohoto koláča sa môžu pridávať aj čerešne,slivky,broskyne,višne a iné kôstkovice.A keď máme chuť na bobule tak si do koláča,,nainštalujeme" maliny,čučoriedky,čierne či červené ríbezle,hrozno,jahody.Potešil ma tvoj komentár a preto ti veľmi pekne ďakujem.
Ok chytám tie hviezdičky.Srdečná vďaka a tiež ti želám pekný deň.
Ďakujem ti pekne @babav .
U nás sa jahody už zbierajú,no ak rýchlo nevysvieti slniečko bude rýchlo po zbere,keďže viac dní po sebe u nás pršalo a ochladilo sa.
Ďakujem ti pekne.
Zabudol som napísať,že kto používa droždie suché,tak ho môže samozrejme použiť.Zlatá si.Ďakujem veľmi pekne a tiež ti prajem vydarený a pekný deň.
@tereza
V prvom rade ti gratulujem k novej elektrickej rúre a nech sa ti v nej nič nepripáli.Väčšinou kolujú na webe trené cestá do ktorých sa pridáva prášok do pečiva.,,Oprášil" som staré knihy a tento recept ma zaujal. Ďakujem ti krásne.
@kukulienka71
Dievčatá majú o takomto naozaj veget.Zlaté od teba.Ďakujem ti srdečne.
@babkamt
Teší ma,že ťa koláč zaujal.Moc ti ďakujem.
Velmi pekne ti dakujem.
si moje predošlé písmo brala ako srandu.Srdečná vďaka a želám pekný
víkend.