Jahodový koláč (fotorecept)

Autor receptu: mesiar50

Tento koláč som robil z treného cesta.

Suroviny

Postup

  1. K trenému cestu budeme potrebovať tieto suroviny : Práškový cukor 4 PL,maslo 150 g,vajcia 5 ks,múku polohrubú 160 g, múku hladkú špeciál 160 g,mlieko vlažné 125 ml,droždie čerstvé 20 g, trochu kryštálového cukru do kvásku.
  2. Potom ešte budeme potrebovať čerstvé jahody.Keď nemáme čerstvé,tak si spravíme tento koláč z mrazených,alebo z jahôd kompótu.Týmto som myslel hlavne na zimné obdobie,keď si nemáme možnosť zaobstarať jahody v čerstvom stave.Mne ich priniesli moji dobrý rodičia.
  3. Začneme prosím s prípravou treného cesta.Postupujeme takto: 5 vaječných žĺtkov a 4 PL práškového cukru vymiešame v penu
  4. K žĺtkovej pene pridáme 150 g mäkkého porezaného masla.
  5. Postupujeme pridaním oboch druhov múk a to polohrubej múky 160 g a hladkej múky tiež 160 g.Predošle som múky preosial cez sito aby sa trochu prevzdušnili.Pripravíme si šľahač s hnieťacími hákmi.
  6. Následne surovinu na cesto prehnietime.Nemusíme dlho,lebo ju budeme ešte miešať aj s kváskom.
  7. Ďalej si do cesta spravíme priehlbinku a vlejeme do nej 125 ml vlažného mlieka no nesmie byť moc teplé,lebo nám zničí baktérie kvasníc.Teplota mlieka by sa mala pohybovať medzi 30 C-37 C- max 40 C.Do tohoto vlažného mlieka nadrobíme 20 g čerstvého droždia a medzi prstami posypeme trochou kryštálového cukru.Počkáme zopár minút pokiaľ sa nám droždie neukáže na hladine mlieka.
  8. Ďalej musíme cesto hnietiť do hladkej konzistencie.
  9. Vyhnietené cesto natrieme na predom prichystaný plech vystlaný papierom na pečenie. Vnútorné rozmery plechu sú 35 X 25 cm.
  10. Takto natreté cesto necháme na plechu postáť zhruba 20 minút.
  11. Keď si nám cesto trochu odpočinie,tak potom naň jemne popotláčame umyté a od vody odkvapkané jahody.Necháme ho postáť ešte asi 10-15 minút.Ja som si vybral tie najväčšie jahody a už som aj premýšľal ako mi to cesto bude plávať v kompótovej šťave.Koláč som piekol v predom vyhriatej elektrickej rúre na 170 C po dobu 25 minút.Plech s koláčom som mal umiestnený v strede elektrickej rúry.
  12. Po 25 minútach pečenia som koláč z rúry vybral.Realita bola našťastie inakšia ako som predpokladal.Síce na kraji plechu bola šťava a aj okolo jahôd,no po celkovom vychladení koláča sa tekutina absorbovala späť do cesta.Na obrázku máte možnosť vidieť do poli upečené cesto.
  13. Vyšľahaním 5 vaječných bielkov a 150 g práškového cukru si spravíme hustejšiu penu.
  14. Pokračujeme nanesením peny na do poli upečený koláč.Ja som si vidličkou do tej peny spravil také brázdy.Koláč potom ďalej dopekáme pri 100 C ešte zhruba 20-30 minút. Ja som pri tomto úkone použil aj ventiláciu v rúre,no kto ju nemá tak si musí upraviť stupne dopekania aspoň na 120 C a niečo možno aj vyššie.
  15. Hotový koláč na okrajoch zrežeme a pokiaľ nám ostatok koláča chladne,tak môžeme túto dobrotu ochutnávať.Vo vnútornom obvode meraný plech má 35 X 25 cm. Koláč som zrezal na rozmery cca. 20 x 28 cm.
  16. Koláč som potom prerezal na menšie rezy.
  17. Koláč sa páčil mojej rodinke a verím tomu,že aj vám,keď si ho raz spravíte. Želám Vám pekný zvyšok dňa.