Jahňacie kotlety s whisky-čili pomarančovou glazúrou

Peter Kulčár
šéfkuchár reštaurácie Upside Down v Bratislave, 17. septembra 2009
Jahňacie kotlety s whisky-čili pomarančovou glazúrou
Foto: Pravda: Robert HÜTTNER

Názov "whisky" pochádza zo starého galského slova uisge, čo je skrátená verzia uisge betha a znamená živá voda. Vyskúšajte moderný recept s whisky šéfkuchára Petra Zobraziť celý popisNázov "whisky" pochádza zo starého galského slova uisge, čo je skrátená verzia uisge betha a znamená živá voda. Vyskúšajte moderný recept s whisky šéfkuchára Petra Kulčára z reštaurácie Upside Down v Bratislave.

4
porcie
40 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
2 dl
3 vetvičky
3 vetvičky
50 g
3 dl
800 g
150 g




Postup

  1. 1

    Jahňacie kotlety vložíme do marinády na 12 – 24 hodín. Marinádu si spravíme z oleja, rozmarínu, tymianu a cesnaku.

  2. 2

    Glazúru pripravíme z polovice whisky, šťavy z pomarančov, čili papričky bez jadierok pokrájanej na prúžky, lyžičky medu, štipky solamylu na zahustenie a kúsku masla na zjemnenie. Na panvičke povaríme a zredukujeme na polovicu.

  3. 3

    Jahňacie kotlety prudko opražíme na panvici na troche oleja z oboch strán, každú stranu 2 až 4 minúty - podľa toho, ako chceme mať mäso prepečené. Na záver tepelnej úpravy prelejeme zvyškom whisky, ktoré na moment necháme horieť. Potom kotlety prelejeme zhruba polovicou pomarančovej omáčky. Všetko spolu s mäsom na panvici na chvíľku prevaríme.

  4. 4

    Kaša zo sladkých zemiakov: uvaríme batáty, ošúpeme ich, zmiešame s maslom a soľou a rozmixujeme. Hotovú kašu dáme na tanier.

  5. 5

    Hotové jahňacie kotlety prelejeme zvyškom glazúry z whisky, pomarančov a čili papričiek a obalíme ich v zmesi strúhanky a čerstvej petržlenovej vňate. Uložíme na taniere, ozdobíme zemiakovou slamou a pažítkou.

  6. 6

    Náš tip: Sladké zemiaky batáty sú vhodné aj na prípravu hranolčekov či mesiačikov pečených v rúre.

Diskusia k receptu

ocnelk
struuuhanka...fuj ake suche inak by to bolo velmi dobre!!!
curacao
recept dobry skoda,ze chlapika koli digestorom vobec nepocut..esteze hovori nahals :)))
katka78
Jahňacie mám rada a v tejto úprave bolo výborné! Naozaj odporúčam. Len som vynechala v bode 5 strúhanku.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia