Jablkový závin
Jablkový závin z cesta zo šľahačky
Autor receptu: katarinalucanova
Výborný rýchly jablkový závin. Cesto len z troch surovín. Nenáročná príprava, zato skvelý a hlavne vynikajúci výsledok.
30 porcií |
15 (+ odležanie cest minút príprava |
20 minút na 170 °C |
Postup
- Cesto: Studené maslo, múku a smotanu na šľahanie spolu spracujeme na hladké cesto. Zabalíme do potravinárskej fólie a necháme odležať. Cesto máme na dva záviny.
- Náplň: Hrozienka dobre umyjeme a zalejeme rumom, ja som potrebovala 50 ml. Jablká očistíme a nastrúhame na strúhadle s veľkými očkami, vytlačíme z nich šťavu.
- Cesto rozdelíme na dve polovice. Každú vyvaľkáme, posypeme nasekanými orechmi a nastrúhanými jablkami. Ochutíme škoricovým cukrom a korením na jablkový závin. Hrozienka scedíme a nasypeme na jablká. Záviny zvinieme, položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom.
- Pečieme 20 minút na 170 °C. Rum ktorý nám ostal po scedení hrozienok zmiešame s 1 polievkovou lyžicou roztopeného masla a týmto potrieme už upečené záviny. Môžeme podávať so šľahačkou.