Jablkový závin

Jablkový závin z cesta zo šľahačky

Autor receptu: katarinalucanova

Výborný rýchly jablkový závin. Cesto len z troch surovín. Nenáročná príprava, zato skvelý a hlavne vynikajúci výsledok.

30
porcií
15 (+ odležanie cest minút
príprava
20 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Studené maslo, múku a smotanu na šľahanie spolu spracujeme na hladké cesto. Zabalíme do potravinárskej fólie a necháme odležať. Cesto máme na dva záviny.
  2. Náplň: Hrozienka dobre umyjeme a zalejeme rumom, ja som potrebovala 50 ml. Jablká očistíme a nastrúhame na strúhadle s veľkými očkami, vytlačíme z nich šťavu.
  3. Cesto rozdelíme na dve polovice. Každú vyvaľkáme, posypeme nasekanými orechmi a nastrúhanými jablkami. Ochutíme škoricovým cukrom a korením na jablkový závin. Hrozienka scedíme a nasypeme na jablká. Záviny zvinieme, položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom.
  4. Pečieme 20 minút na 170 °C. Rum ktorý nám ostal po scedení hrozienok zmiešame s 1 polievkovou lyžicou roztopeného masla a týmto potrieme už upečené záviny. Môžeme podávať so šľahačkou.