Jablkový vianočný koláč pre moletných

Autor receptu: harnovaeva1948

Patrím medzi tých, čo si musia vyberať také potraviny, ktoré by nezvyšovali cholesterol a hmotnosť. Kedže mám rada aj múčniky, nezriekla som sa ich, ale prispôsobila tak, aby cholesterol a váha nešli hore. Vyberám potraviny, ktoré znižujú zlý cholesterol – LDL a zvyšujú dobrý cholesterol – HDL. Jablkový vianočný koláč pre moletných a tých, čo majú vysoký cholesterol.

20-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. múku, vločky, sódu bikarbónu, kakao, cukor, škoricu dobre premiešam.Pridám postrúhané nie ošúpané jablká, poorným šľahačom alebo vidličkou vyšĺahané vajíčka a olej. Všetko zmiešame a vylejeme na plech s papierom. Pečieme v stredne teplej rúre -. asi 20-30minút. Upečený koláč môžeme natrieme veľmi tenko lekvárom, posypeme orechami alebo kokosovou múčkou.
  2. Pre začínajúce kuchárky: Sódu bicarbónu alebo prášok do pečiva rozmiešame so sypkými potravinami, aby sa rovnomerne rozmiešali a po pridaní tekutých potravín dáme čím skôr piecť do vyhriatej rúry, ktorú na začiatku pečenia neotvárame, lebo by náum koláč spľasol. Miesto tradičného používania tuku na plech a strúhanky či múky používam papier. Tým ušetrím čas i vodu, lebo plech s použitám papiera netreba umývať. Aj krájanie nožom po papieri má výhodu - nôž sa tak rýchlo nestupí.
  3. Ak pečiem niečo, kde potrebujem žĺtka, použijem iba bielká. Do koláča môžem pridať posekané orechy, mandle alebo tekvicové či slnečnicové semiačka. Aj rozomleté ľanové semiačko znižuje cholesterol.
  4. Jablková hádanka: Ja a vy máte určitý počet jabĺk. Ak by som ja dala Vám jedno jablko, mali by ste 2 x toľko jabĺk ako ja. Ale ak by ste dali mne jedno jablko mali by sme ich rovnako. Koľko jabĺk mám ja a koľko Vy? Koláč pekne vonia, pozrite do rúry....