Jablkový mrežovník fotorecept
Foto: zuzkanr
Sezóna jablkových koláčikov je v plnom prúde a ja som sa tento rok rozhodla skúsiť prvýkrát jablkový mrežovník. Recept mám z časopisu a mierne Zobraziť celý popisSezóna jablkových koláčikov je v plnom prúde a ja som sa tento rok rozhodla skúsiť prvýkrát jablkový mrežovník. Recept mám z časopisu a mierne som si ho poupravila, ako mi to vyhovovalo.
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
Cesto: | |
350 g |
|
250 g |
|
1 bal. |
|
100 g |
|
1 ks |
|
štipka |
|
Plnka: | |
1200 g |
|
sušené |
|
|
|
|
|
z 1 citróna |
|
2 bal. |
|
|
|
Navrch: | |
|
|
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny na cesto. Maslo by malo byť v izbovej teplote, aby sa s ním ľahko pracovalo.
-
2
Rukou si vymiesime cesto, ktoré rozdelíme na tri rovnaké časti a dáme ho minimálne na hodinku na chladničky.
-
3
Kým je cesto v chladničke ošúpeme a nakrájame si jabĺčka na malé kúsky. Ja som použila naše zelené sladučké zo záhrady. Pridáme štavu z jedného citróna, ľubovoľné množstvo sušených hrozienok a nasekané vlasšké orechy a mandle. Prisypeme aj dva škoricové cukre a cca 1 čajovú lyžičku mletej škorice. Všetko spolu premiešame.
-
4
Vyberieme si cesto z chladničky a pripravíme si okrúhlu formu na pečenie (moja má priemer cca 24 cm, v recepte odporúčali formu s priemerom 18 cm). Dno formy si vystelieme papierom na pečenie a vyvaľkáme jednu časť cesta, tak aby pokryla celé dno. Okraje formy si vymastíme a pomúčime. Z druhej časti cesta som urobila dva šúľky, ktoré som rukami poroztláčala po okrajoch formy a spodok obidvoch ciest spojila.
-
5
Plnku vložíme do formy vystlanej cestom a pozatláčame, zarovnáme.
-
6
Z tretej časti cesta si vykrojíme mriežky, ktoré poukladáme na vrch a spojíme s okrajom. Ja som opäť nevystihla hrúbku.
-
7
Rúru máme vyhriatu na 170 °C a pečieme hodinu. Vrch horúceho koláča polejeme medom, ktorý mu dodá ešte šťavnatejšiu chuť. Necháme vychladnúť.
-
8
A na záver som vrch ešte posypala práškovým cukrom. Dobrú chuť!
Ďakujem za recept ( a za spomienky.. :-))
Pekný deň prajem.