Jablkový mrežovník fotorecept

zuzkanr - fotkaZuzkanr, 8. októbra 2018 13:48
Ďalšie recepty »

Jablkový mrežovník (fotorecept)Foto: zuzkanr

Sezóna jablkových koláčikov je v plnom prúde a ja som sa tento rok rozhodla skúsiť prvýkrát jablkový mrežovník. Recept mám z časopisu a mierne som si ho poupravila, ako mi to vyhovovalo.

12
porcií
120 min
príprava
60 min
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
350 g
250 g
1 bal.
100 g
1 ks
štipka
Plnka:
1200 g
 sušené
z 1 citróna
2 bal.
Navrch:
NOVINKA: Vychádza druhá kniha z Varecha.sk:
100 slaných a sladkých receptov

Postup prípravy

  1. 1

    Pripravíme si suroviny na cesto. Maslo by malo byť v izbovej teplote, aby sa s ním ľahko pracovalo.

    Jablkový mrežovník (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rukou si vymiesime cesto, ktoré rozdelíme na tri rovnaké časti a dáme ho minimálne na hodinku na chladničky.

    Jablkový mrežovník (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým je cesto v chladničke ošúpeme a nakrájame si jabĺčka na malé kúsky. Ja som použila naše zelené sladučké zo záhrady. Pridáme štavu z jedného citróna, ľubovoľné množstvo sušených hrozienok a nasekané vlasšké orechy a mandle. Prisypeme aj dva škoricové cukre a cca 1 čajovú lyžičku mletej škorice. Všetko spolu premiešame.

    Jablkový mrežovník (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vyberieme si cesto z chladničky a pripravíme si okrúhlu formu na pečenie (moja má priemer cca 24 cm, v recepte odporúčali formu s priemerom 18 cm). Dno formy si vystelieme papierom na pečenie a vyvaľkáme jednu časť cesta, tak aby pokryla celé dno. Okraje formy si vymastíme a pomúčime. Z druhej časti cesta som urobila dva šúľky, ktoré som rukami poroztláčala po okrajoch formy a spodok obidvoch ciest spojila.

    Jablkový mrežovník (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plnku vložíme do formy vystlanej cestom a pozatláčame, zarovnáme.

    Jablkový mrežovník (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z tretej časti cesta si vykrojíme mriežky, ktoré poukladáme na vrch a spojíme s okrajom. Ja som opäť nevystihla hrúbku.

    Jablkový mrežovník (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rúru máme vyhriatu na 170 °C a pečieme hodinu. Vrch horúceho koláča polejeme medom, ktorý mu dodá ešte šťavnatejšiu chuť. Necháme vychladnúť.

    Jablkový mrežovník (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A na záver som vrch ešte posypala práškovým cukrom. Dobrú chuť!

    Jablkový mrežovník (fotorecept) - obrázok 8
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist