Jablkový koláč s vôňou škorice
Foto: ancicka
Fajný voňavý koláč, po ktorom sa nejeden len tak oblíže od ucha k uchu.
porcií
príprava
na 180-200 °C
Suroviny
250 g |
|
250 g |
|
180 ml vlažné |
|
30 g čerstvé |
|
2 ks |
|
120 g |
|
1 ČL |
|
z 1 citróna (strúhaná) |
|
100 g (izbovej teploty) |
|
Náplň: | |
podľa chuti (podľa kyslosti jabĺk) |
|
|
|
podľa potreby (strúhané) |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Klasickým spôsobom si pripravíme kysnuté cesto. Mne pri príprave pomáha robot alebo pekárnička. Cesto po vypracovaní necháme na teplom mieste vykysnuť.
- 2
Po vykysnutí cesto vyložíme na dosku a prehnetieme. Rozvaľkáme na obdĺžnik.
- 3
Jablká očistíme, nastrúhame a podľa kyslosti pridáme cukor a škoricový cukor. Zmiešame a pred rozložením na cesto ich vytlačíme zo šťavy. Naplnené cesto zrolujeme, konce odkrojíme a závin pokrájame na kolieska hrubé asi 2 cm.
- 4
Kolieska cesta vejárovito poukladáme do vymastenej okrúhlej panvice alebo na okrúhly plech, odrezkami z koncov vyplníme prázdny stred. Koláč necháme na teplom mieste podkysnuť. Keď to chceme urýchliť, zapneme rúru na 50 °C a 15 minút necháme v rúre. Potom koláč vyberieme z rúry a rúru vyhrejeme na 200°C. Koláč potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme 25-30 min.
Tiež jablkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu