Jablkový koláč

Jablkový koláč s vôňou škorice

Autor receptu: ancicka

Fajný voňavý koláč, po ktorom sa nejeden len tak oblíže od ucha k uchu.

10
porcií
60 minút
príprava
20-25 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Klasickým spôsobom si pripravíme kysnuté cesto. Mne pri príprave pomáha robot alebo pekárnička. Cesto po vypracovaní necháme na teplom mieste vykysnuť.
  2. Po vykysnutí cesto vyložíme na dosku a prehnetieme. Rozvaľkáme na obdĺžnik.
  3. Jablká očistíme, nastrúhame a podľa kyslosti pridáme cukor a škoricový cukor. Zmiešame a pred rozložením na cesto ich vytlačíme zo šťavy. Naplnené cesto zrolujeme, konce odkrojíme a závin pokrájame na kolieska hrubé asi 2 cm.
  4. Kolieska cesta vejárovito poukladáme do vymastenej okrúhlej panvice alebo na okrúhly plech, odrezkami z koncov vyplníme prázdny stred. Koláč necháme na teplom mieste podkysnuť. Keď to chceme urýchliť, zapneme rúru na 50 °C a 15 minút necháme v rúre. Potom koláč vyberieme z rúry a rúru vyhrejeme na 200°C. Koláč potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme 25-30 min.