Jablkový koláč s vanilkovým krémom fotorecept
Foto: elenas
Chutný šťavnatý koláčik. Likvidujem staršie zásoby jabĺk a tak u mňa začína „jablková sezóna“.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
300 g |
|
120 g |
|
160 g |
|
1 ks |
|
1,5 PL |
|
1 ČL |
|
štipka |
|
Krém: | |
500 ml |
|
2 ks |
|
100 g |
|
1 bal. (40 g) |
|
1 bal. |
|
Jablková plnka: | |
5-7 ks |
|
2 ČL (alebo piškótové omrvinky) |
|
|
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Cesto: Múku preosejeme a premiešame s práškom do pečiva a soľou. Pridáme na kocky nakrájané studené maslo, rozpučíme ho vidličkou a premiešame s múkou na sypkú zmes. Pridáme cukor, vajce, kyslú smotanu a rýchlo zamiesime cesto (dlho nemiesime, len spojíme všetky suroviny dokopy). Cesto rozdelíme na dve časti (1/3 a 2/3), každú zabalíme do potravinovej fólie, stlačíme rukou do hrubšej placky. Väčšiu časť odložíme do chladničky a menšiu do mrazničky na 0,5-1 hodinu.
-
2
Tortovú formu (25-26 cm) vystelieme papierom na pečenie. Väčšiu časť cesta rozvaľkáme a pomocou valčeka prenesieme do formy. Urobíme okraje a poprepichujeme cesto vidličkou. Dáme naspäť do chladničky, pokiaľ sa nám zohrieva rúra. Potom som na cesto dala alobal a fazuľu (aby sa pri pečení nevydúvalo, v podstate môžeme piecť aj bez toho) a upiekla v rozohriatej rúre cca 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť vo forme.
-
3
Zatiaľ si pripravíme vanilkový krém. Vajcia premiešame s cukrom a vanilkovým cukrom, pridáme Zlatý klas, premiešame a prilejeme mlieko. Uvaríme do zhustnutia. Po uvarení potom krém treba občas premiešať, aby nestuhol.
-
4
Na vychladnuté cesto rovnomerne nasypeme strúhanku alebo piškótové omrvinky. Jablká ošúpeme a nakrájame na plátky, ktoré môžeme ešte rozrezať na kúsky, pokvapkáme citrónovou šťavou a poukladáme na cesto. Navrch rozotrieme ešte horúci krém. Menšiu časť cesta vyberieme z mrazničky a nastrúhame na vrch koláča. Koláč pečieme v rozohriatej rúre pri 180 °C 50-60 minút do ružová.
-
5
Po upečení necháme asi polhodinku vychladnúť vo forme, potom ho opatrne z formy vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Vrch posypeme práškovým cukrom. Najlepšie chuti ak ešte chvíľu postojí v chladničke. Dobrú chuť.
Ďakujem, veru je chutný:)
@kvakac , vďaka za komentár, teraz už len zrealizovať:)