Jablkový koláč s vanilkovým krémom fotorecept
Chutný šťavnatý koláčik. Likvidujem staršie zásoby jabĺk a tak u mňa začína „jablková sezóna“.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 300 g | 
                                                             | 
                                                    
| 120 g | 
                                                             | 
                                                    
| 160 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 1,5 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ČL | 
                                                             | 
                                                    
| štipka | 
                                                             | 
                                                    
| Krém: | |
| 500 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 2 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 100 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1 bal. (40 g) | 
                                                             | 
                                                    
| 1 bal. | 
                                                             | 
                                                    
| Jablková plnka: | |
| 5-7 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 2 ČL (alebo piškótové omrvinky) | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
| Na posypanie: | |
| 
                                                             | 
                                                    |
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Cesto: Múku preosejeme a premiešame s práškom do pečiva a soľou. Pridáme na kocky nakrájané studené maslo, rozpučíme ho vidličkou a premiešame s múkou na sypkú zmes. Pridáme cukor, vajce, kyslú smotanu a rýchlo zamiesime cesto (dlho nemiesime, len spojíme všetky suroviny dokopy). Cesto rozdelíme na dve časti (1/3 a 2/3), každú zabalíme do potravinovej fólie, stlačíme rukou do hrubšej placky. Väčšiu časť odložíme do chladničky a menšiu do mrazničky na 0,5-1 hodinu.
                                                     - 
                                                    2
                                                    
Tortovú formu (25-26 cm) vystelieme papierom na pečenie. Väčšiu časť cesta rozvaľkáme a pomocou valčeka prenesieme do formy. Urobíme okraje a poprepichujeme cesto vidličkou. Dáme naspäť do chladničky, pokiaľ sa nám zohrieva rúra. Potom som na cesto dala alobal a fazuľu (aby sa pri pečení nevydúvalo, v podstate môžeme piecť aj bez toho) a upiekla v rozohriatej rúre cca 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť vo forme.
                                                     - 
                                                    3
                                                    
Zatiaľ si pripravíme vanilkový krém. Vajcia premiešame s cukrom a vanilkovým cukrom, pridáme Zlatý klas, premiešame a prilejeme mlieko. Uvaríme do zhustnutia. Po uvarení potom krém treba občas premiešať, aby nestuhol.
                                                     - 
                                                    4
                                                    
Na vychladnuté cesto rovnomerne nasypeme strúhanku alebo piškótové omrvinky. Jablká ošúpeme a nakrájame na plátky, ktoré môžeme ešte rozrezať na kúsky, pokvapkáme citrónovou šťavou a poukladáme na cesto. Navrch rozotrieme ešte horúci krém. Menšiu časť cesta vyberieme z mrazničky a nastrúhame na vrch koláča. Koláč pečieme v rozohriatej rúre pri 180 °C 50-60 minút do ružová.
                                                     - 
                                                    5
                                                    
Po upečení necháme asi polhodinku vychladnúť vo forme, potom ho opatrne z formy vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Vrch posypeme práškovým cukrom. Najlepšie chuti ak ešte chvíľu postojí v chladničke. Dobrú chuť.
                                                     

                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    




                                                        
                                                    
 


Ďakujem, veru je chutný:)
@kvakac , vďaka za komentár, teraz už len zrealizovať:)