Foto: zuzanka1367
To keď sa sladké žiada a pri vyhriatej rúre sa nechce dlho stáť...
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
500 g |
|
6 ks |
|
100 g |
|
150 g |
|
2 PL zarovnané |
|
1 PL (Golden creme) |
|
1 bal. |
|
1 ČL |
|
štipka |
|
z 1/2 ks citróna |
|
2 ČL |
|
0,2 cl um (nemusí byť) |
|
hrsť |
|
1 dcl |
|
Postup
-
1
Pripravené suroviny...jablká ošúpeme (nemusíme, niekto radšej aj zo šupkou) zbavíme jadierok a nakrájame na mesiačiky. Pokvapkáme ich citrónovou šťavou, aby nestmavli.
-
2
maslo rozpražime a pridáme k nemu múku, spravíme svetlý bešamel,
-
3
pridáme trstinový cukor a necháme pekne skaramelizovať do hneda...
-
4
vysypeme jablká, prilejeme asi 1dcl vody, pridáme škrob na zahustenie, hrsť hrozienok, škoricu, muškátový oriešok, vanilkový cukor a chvíľu povaríme, aby sa z toho spravil taký mazľavý puding (max. 10 minút) Je vhodné použiť jablká, ktoré sa hneď nerozvaria...napr.Golden Delicious
-
5
Z lístkového cesta odkrojíme 1/5 a zvyšné cesto rozvaľkáme...vložíme ho do okrúhlej formy na pečenie o priemere 30 cm. Cesto vidličkou popicháme.
-
6
Navrstvíme jablkovú zmes...do teplého marhuľového lekváru pridáme rum a vymiešame polevu. Ak budú konzumovať neplnoletí, tak asi len rumovú arómu a trošku vody. Polejeme povrch jabĺk.
-
7
Zvyšok cesta rozvaľkáme, nakrájame na pásiky a prepletieme na povrch koláča...povrch cesta potrieme maslom, okraje cesta postláčame vidličkou a vložíme do vyhriatej rúry...Po upečení necháme vychladnúť, aby sa dal dobre krájať. Ťažko sa čaká na chladnutie, lebo pri pečení sa vytvorí nezameniteľná jablkovo-škoricová vôňa.
-
8
A takto po 35 minútach ešte bublajúci....
Diskusia k receptu