Jablkový koláč s lístkového cesta (fotorecept)

Autor receptu: zuzanka1367

To keď sa sladké žiada a pri vyhriatej rúre sa nechce dlho stáť...

8
porcií
20 minút
príprava
35 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravené suroviny...jablká ošúpeme (nemusíme, niekto radšej aj zo šupkou) zbavíme jadierok a nakrájame na mesiačiky. Pokvapkáme ich citrónovou šťavou, aby nestmavli.
  2. maslo rozpražime a pridáme k nemu múku, spravíme svetlý bešamel,
  3. pridáme trstinový cukor a necháme pekne skaramelizovať do hneda...
  4. vysypeme jablká, prilejeme asi 1dcl vody, pridáme škrob na zahustenie, hrsť hrozienok, škoricu, muškátový oriešok, vanilkový cukor a chvíľu povaríme, aby sa z toho spravil taký mazľavý puding (max. 10 minút) Je vhodné použiť jablká, ktoré sa hneď nerozvaria...napr.Golden Delicious
  5. Z lístkového cesta odkrojíme 1/5 a zvyšné cesto rozvaľkáme...vložíme ho do okrúhlej formy na pečenie o priemere 30 cm. Cesto vidličkou popicháme.
  6. Navrstvíme jablkovú zmes...do teplého marhuľového lekváru pridáme rum a vymiešame polevu. Ak budú konzumovať neplnoletí, tak asi len rumovú arómu a trošku vody. Polejeme povrch jabĺk.
  7. Zvyšok cesta rozvaľkáme, nakrájame na pásiky a prepletieme na povrch koláča...povrch cesta potrieme maslom, okraje cesta postláčame vidličkou a vložíme do vyhriatej rúry...Po upečení necháme vychladnúť, aby sa dal dobre krájať. Ťažko sa čaká na chladnutie, lebo pri pečení sa vytvorí nezameniteľná jablkovo-škoricová vôňa.
  8. A takto po 35 minútach ešte bublajúci....