Foto: mariamka
Cider /saider/ je nízkoalkoholický perlivý nápoj, ktorý sa vyrába kvasením jablčnej šťavy. Okrem toho, že vynikajúco chutí samotný, s obľubou sa používa aj v Zobraziť celý popisCider /saider/ je nízkoalkoholický perlivý nápoj, ktorý sa vyrába kvasením jablčnej šťavy. Okrem toho, že vynikajúco chutí samotný, s obľubou sa používa aj v kuchyni pri varení, pečení mäsa alebo koláčov. Už dávno som chcela upiecť takýto koláč, len je celkom problém na Slovensku cider zohnať. Dá sa prípadne nahradiť jablčným muštom.
na 175 °C
Suroviny
150 g |
|
150 g |
|
2 ks |
|
300 g |
|
1/2 balíček |
|
1/4 ČL |
|
2 ČL |
|
1 ČL |
|
250 ml |
|
1/2 balíček |
|
1/2 citrón |
|
1 balíček |
|
2 - 3 ks |
|
|
|
|
Postup
-
1
Rúru predhrejeme na 175 °C. Suroviny si vyberieme o niečo skôr, aby mali izbovú teplotu. Vymiešame maslo s práškovým a vanilkovým cukrom. Zvlášť zmiešame všetky sypké suroviny plus postrúhaný zázvor a citrónovú kôru. Do masla zamiešame asi lyžicu múkovej zmesi, predídeme tak zrazeniu masla. Vajcia rozšľaháme v mise vidličkou a postupne za stáleho miešania ich pridávame do masla, vymiešame do penista.
-
2
Do maslovo-vaječného základu striedavo pridávame múčnu zmes a cider, zakaždým premiešame, zakončíme múkou. Pridáme namočené osušené hrozienka a zľahka premiešame.
-
3
Cesto nalejeme do vhodnej koláčovej alebo tortovej formy vyloženej papierom na pečenie alebo vymastenej a vysypanej múkou (moja má priemer 20 cm). Na vrch úhľadne pokladieme na plátky/mesiačiky nakrájané jablká.
-
4
Celé posypeme kryštálovým cukrom. Pečieme pomaly 50-60 minút, podľa typu rúry, maslové trené cesto chce svoj čas, aby sa dobre prepieklo. Na skúšku pichneme špajdľu. Ak je čistá a suchá, máme hotovo. K záveru som vrch zakryla alobalom, nevadí, keď jabĺčka mierne skaramelizujú.
-
5
Po upečení pocukrujeme a necháme vychladnúť. Chuť je naozaj zvláštna, jemne perníková, nie príliš sladká, pikantná po zázvore, citrónovej kôre. škorici a voňavá po jablkách. Je šťavnatý a vláčny. Podávame s kopčekom šľahačky a vychladeným ciderom, prípadne jablčným muštom.
-
6
Prvá lastovička na slovenskom trhu, práve tento som použila v recepte. Nechajte sa inšpirovať :)
ja by som ho pomenovala taka "Jablkova vinea" :) s trochou alkoholu, velmi chutny, perlivy, mierne sladky, mierne horky napoj
citat z webu:
"Cider je menej opojný ako víno, menej horký než pivo, menej sladký ako limonády, menej šumivý ako sýtené vody. Vďaka tomu dobre uhasí smäd, osvieži a hodí sa takmer ku každému jedlu."
Tento jablčný nápoj bol známy už v antike a v súčasnosti je najpopulárnejší vo Veľkej Británii, Francúzsku, ale aj v Amerike a Nemecku, kde ho mnohokrát nazývajú aj ovocným vínom. Zaraďuje sa medzi alkoholické nápoje a je vyrobený z vykvaseného jablčného (hruškového) muštu.
Vďaka svojej osviežujúcej kvasenej chuti ho možno porovnať k obľúbenému pivu, farbou a ovocnou vôňou môže niekomu pripomínať víno. Cider avšak stojí niekde v strede. Je zlatistej priezračnej farby, avšak je menej horkastý a menej perlivý ako pivo.
Cider zároveň obsahuje menej alkoholu ako víno, väčšinou od 2 do 8,5 percent (sladký do 3%, polosuchý má 3 až 5 %, suchý viac ako 5% alkoholu).
Najlepšie chutí ľadovo vychladený.
Okrem výbornej chuti sa môže tento alkoholický nápoj pochváliť vysokým obsahom antioxidantov, fenolov, zdravých flavonoidov – flavonov, ktoré predchádzajú srdcovocievnym ochoreniam, rakovine a iným chorobám.
Cider sa odporúča piť ľuďom trpiacim na rôzne typy alergií, na vysoký cholesterol, artritídu alebo dnu. Pomáha pri liečbe chrípky, rôznych kožných chorôb, akné, kvasinkových ochorení (napr. kandidózy) Pitie cidru znižuje únavu a bolesti krku. Je veľmi vhodný pri diétach, odbúrava tuky. Ocenia ho i pacienti s vysokým krvným tlakom.
www.google.sk/search?q=cidre+de+normandie&lr=lang...
tento by mohol byt dostupnejsi, alebo potom ten Steiger, co uvadzam pri recepte
je tu x tych jablkovych kolacov, ved aj ty si dala nedavno hned dva :), toto zas nieco trosku ine :)) diky..