Jablkový koláč s ciderom

mariamka - fotkamariamka, 1. júla 2013
Jablkový koláč s ciderom
Foto: mariamka

Cider /saider/ je nízkoalkoholický perlivý nápoj, ktorý sa vyrába kvasením jablčnej šťavy. Okrem toho, že vynikajúco chutí samotný, s obľubou sa používa aj v kuchyni pri varení, pečení mäsa alebo koláčov. Už dávno som chcela upiecť takýto koláč, len je celkom problém na Slovensku cider zohnať. Dá sa prípadne nahradiť jablčným muštom.

50-60 minút
na 175 °C

Suroviny

150 g
150 g
2 ks
300 g
1/2 balíček
1/4 ČL
2 ČL
1 ČL
250 ml
1/2 balíček
1/2 citrón
1 balíček
2 - 3 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Rúru predhrejeme na 175 °C. Suroviny si vyberieme o niečo skôr, aby mali izbovú teplotu. Vymiešame maslo s práškovým a vanilkovým cukrom. Zvlášť zmiešame všetky sypké suroviny plus postrúhaný zázvor a citrónovú kôru. Do masla zamiešame asi lyžicu múkovej zmesi, predídeme tak zrazeniu masla. Vajcia rozšľaháme v mise vidličkou a postupne za stáleho miešania ich pridávame do masla, vymiešame do penista.

    Jablkový koláč s ciderom - obrázok 1
  2. 2

    Do maslovo-vaječného základu striedavo pridávame múčnu zmes a cider, zakaždým premiešame, zakončíme múkou. Pridáme namočené osušené hrozienka a zľahka premiešame.

    Jablkový koláč s ciderom - obrázok 2
  3. 3

    Cesto nalejeme do vhodnej koláčovej alebo tortovej formy vyloženej papierom na pečenie alebo vymastenej a vysypanej múkou (moja má priemer 20 cm). Na vrch úhľadne pokladieme na plátky/mesiačiky nakrájané jablká.

    Jablkový koláč s ciderom - obrázok 3
  4. 4

    Celé posypeme kryštálovým cukrom. Pečieme pomaly 50-60 minút, podľa typu rúry, maslové trené cesto chce svoj čas, aby sa dobre prepieklo. Na skúšku pichneme špajdľu. Ak je čistá a suchá, máme hotovo. K záveru som vrch zakryla alobalom, nevadí, keď jabĺčka mierne skaramelizujú.

    Jablkový koláč s ciderom - obrázok 4
  5. 5

    Po upečení pocukrujeme a necháme vychladnúť. Chuť je naozaj zvláštna, jemne perníková, nie príliš sladká, pikantná po zázvore, citrónovej kôre. škorici a voňavá po jablkách. Je šťavnatý a vláčny. Podávame s kopčekom šľahačky a vychladeným ciderom, prípadne jablčným muštom.

    Jablkový koláč s ciderom - obrázok 5
  6. 6

    Prvá lastovička na slovenskom trhu, práve tento som použila v recepte. Nechajte sa inšpirovať :)

    Jablkový koláč s ciderom - obrázok 6

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
u nás sa Cider čapuje... výborné pivko... pekný recept, určtie vyskúšam... :-)
Mne sa tiez paci. Kombinacia zazvoru, muskatoveho orieska a skorice je vyborna. Vyskusam tiez ako radis pomiesat trochu muky s maslom. Mne sa to veru vela razy zrazi.