Jablkový koláč s ciderom

Autor receptu: mariamka

Cider /saider/ je nízkoalkoholický perlivý nápoj, ktorý sa vyrába kvasením jablčnej šťavy. Okrem toho, že vynikajúco chutí samotný, s obľubou sa používa aj v kuchyni pri varení, pečení mäsa alebo koláčov. Už dávno som chcela upiecť takýto koláč, len je celkom problém na Slovensku cider zohnať. Dá sa prípadne nahradiť jablčným muštom.

50-60 minút
na 175 °C

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 175 °C. Suroviny si vyberieme o niečo skôr, aby mali izbovú teplotu. Vymiešame maslo s práškovým a vanilkovým cukrom. Zvlášť zmiešame všetky sypké suroviny plus postrúhaný zázvor a citrónovú kôru. Do masla zamiešame asi lyžicu múkovej zmesi, predídeme tak zrazeniu masla. Vajcia rozšľaháme v mise vidličkou a postupne za stáleho miešania ich pridávame do masla, vymiešame do penista.
  2. Do maslovo-vaječného základu striedavo pridávame múčnu zmes a cider, zakaždým premiešame, zakončíme múkou. Pridáme namočené osušené hrozienka a zľahka premiešame.
  3. Cesto nalejeme do vhodnej koláčovej alebo tortovej formy vyloženej papierom na pečenie alebo vymastenej a vysypanej múkou (moja má priemer 20 cm). Na vrch úhľadne pokladieme na plátky/mesiačiky nakrájané jablká.
  4. Celé posypeme kryštálovým cukrom. Pečieme pomaly 50-60 minút, podľa typu rúry, maslové trené cesto chce svoj čas, aby sa dobre prepieklo. Na skúšku pichneme špajdľu. Ak je čistá a suchá, máme hotovo. K záveru som vrch zakryla alobalom, nevadí, keď jabĺčka mierne skaramelizujú.
  5. Po upečení pocukrujeme a necháme vychladnúť. Chuť je naozaj zvláštna, jemne perníková, nie príliš sladká, pikantná po zázvore, citrónovej kôre. škorici a voňavá po jablkách. Je šťavnatý a vláčny. Podávame s kopčekom šľahačky a vychladeným ciderom, prípadne jablčným muštom.
  6. Prvá lastovička na slovenskom trhu, práve tento som použila v recepte. Nechajte sa inšpirovať :)