Jablkový zákusok
Jablkový zákusok

Jablkový dezert so šľahačkou

Matúš Reľovský
šéfcukrár hotela Lomnica**** v Tatranskej Lomnici, 19. júla 2017
Jablkový dezert so šľahačkou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
24
porcií
40 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Suroviny

Piškótové pláty:
12 ks
350 g
350 g
150 ml
1 bal
Plnka:
1,5 kg
200 g
250 g
1 bal
2 bal
150 g (Zlatý klas)
Šľahačka:
500 ml
200 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Piškótové pláty: Bielky vyšľaháme s cukrom. Pridáme žĺtky, potom hladkú múku s práškom do pečiva a nakoniec olej. Z cesta upečieme na mastnom papieri dva piškótové pláty pri teplote 200 °C. Netreba sa báť vysokej teploty v rúre. Piškótové pláty sa pečú pri vyššej teplote, pretože chceme, aby cesto bolo vláčne, a nie vysušené.

  2. 2

    Plnka: Jablká očistíme a nastrúhame. Pridáme kryštálový cukor, maslo, podlejeme vodou a dusíme, až kým jablká nezmäknú. Keď sú jablká mäkké, vymiešame škrob so studenou vodou a primiešame k jablkám. Necháme vychladnúť.

  3. 3

    Zo smotany a z cukru vyšľaháme šľahačku. Do jedného cukrárenského vrecúška dáme vychladnuté jablká a do druhého šľahačku. Na prvý piškótový plát striekame striedavo vedľa seba jablkovú plnku a šľahačku. Posypeme vanilkovým cukrom a škoricou, dáme druhý plat a postup opakujeme. Takto pripravený koláč necháme aspoň hodinu v chladničke. Nakoniec nakrájame.

Recept je zaradený do kategórií:
Múčne jedlá, Ovocné, Dezerty, Na sladko, Zákusky, Pečené

Diskusia k receptu

haji
Tyjo, to je dezert, přímo veledezert. Zajímavá dobrota, bezva popsaný postup, příjemný recept, se kterým se dá pracovat. Díky, Mistře!
lilyre
Určite vyskúšam, opäť perfektný koláčik. Ďakujem

Zaujímavé video z archívu TV Varecha