Jablkový dezert so šľahačkou
šéfcukrár hotela Lomnica**** v Tatranskej Lomnici, 19. júla 2017

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
| Piškótové pláty: | |
| 12 ks |
|
| 350 g |
|
| 350 g |
|
| 150 ml |
|
| 1 bal |
|
| Plnka: | |
| 1,5 kg |
|
| 200 g |
|
| 250 g |
|
| 1 bal |
|
| 2 bal |
|
| 150 g (Zlatý klas) |
|
| Šľahačka: | |
| 500 ml |
|
| 200 g |
|
Postup
-
1
Piškótové pláty: Bielky vyšľaháme s cukrom. Pridáme žĺtky, potom hladkú múku s práškom do pečiva a nakoniec olej. Z cesta upečieme na mastnom papieri dva piškótové pláty pri teplote 200 °C. Netreba sa báť vysokej teploty v rúre. Piškótové pláty sa pečú pri vyššej teplote, pretože chceme, aby cesto bolo vláčne, a nie vysušené.
- 2
Plnka: Jablká očistíme a nastrúhame. Pridáme kryštálový cukor, maslo, podlejeme vodou a dusíme, až kým jablká nezmäknú. Keď sú jablká mäkké, vymiešame škrob so studenou vodou a primiešame k jablkám. Necháme vychladnúť.
- 3
Zo smotany a z cukru vyšľaháme šľahačku. Do jedného cukrárenského vrecúška dáme vychladnuté jablká a do druhého šľahačku. Na prvý piškótový plát striekame striedavo vedľa seba jablkovú plnku a šľahačku. Posypeme vanilkovým cukrom a škoricou, dáme druhý plat a postup opakujeme. Takto pripravený koláč necháme aspoň hodinu v chladničke. Nakoniec nakrájame.
Tiež jablkový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu