Jablkový zákusok
Jablkový zákusok

Jablkový dezert so šľahačkou

Matúš Reľovský
šéfcukrár hotela Lomnica**** v Tatranskej Lomnici, 19. júla 2017
Jablkový dezert so šľahačkou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
24
porcií
40 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Suroviny

Piškótové pláty:
12 ks
350 g
350 g
150 ml
1 bal
Plnka:
1,5 kg
200 g
250 g
1 bal
2 bal
150 g (Zlatý klas)
Šľahačka:
500 ml
200 g




Postup

  1. 1

    Piškótové pláty: Bielky vyšľaháme s cukrom. Pridáme žĺtky, potom hladkú múku s práškom do pečiva a nakoniec olej. Z cesta upečieme na mastnom papieri dva piškótové pláty pri teplote 200 °C. Netreba sa báť vysokej teploty v rúre. Piškótové pláty sa pečú pri vyššej teplote, pretože chceme, aby cesto bolo vláčne, a nie vysušené.

  2. 2

    Plnka: Jablká očistíme a nastrúhame. Pridáme kryštálový cukor, maslo, podlejeme vodou a dusíme, až kým jablká nezmäknú. Keď sú jablká mäkké, vymiešame škrob so studenou vodou a primiešame k jablkám. Necháme vychladnúť.

  3. 3

    Zo smotany a z cukru vyšľaháme šľahačku. Do jedného cukrárenského vrecúška dáme vychladnuté jablká a do druhého šľahačku. Na prvý piškótový plát striekame striedavo vedľa seba jablkovú plnku a šľahačku. Posypeme vanilkovým cukrom a škoricou, dáme druhý plat a postup opakujeme. Takto pripravený koláč necháme aspoň hodinu v chladničke. Nakoniec nakrájame.

Diskusia k receptu

haji
Tyjo, to je dezert, přímo veledezert. Zajímavá dobrota, bezva popsaný postup, příjemný recept, se kterým se dá pracovat. Díky, Mistře!
lilyre
Určite vyskúšam, opäť perfektný koláčik. Ďakujem