Jablkovo-slivkový mrežovník z tvarohového cesta fotorecept
Foto: elenas
Mám rada tvarohové cesto a tentokrát som pripravila mrežovník s jablkami a slivkami. A podarili sa mi aj lekvárové rožteky zo zvyškov cesta.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
500 g |
|
170 g |
|
2 ČL |
|
štipka |
|
3 ks |
|
180 g |
|
620 g |
|
1 bal. |
|
Plnka: | |
5-6 ks |
|
400 g |
|
3-4 PL |
|
2 ČL |
|
1,5 PL (alebo zemiakový) |
|
Na vrch: | |
1 ks |
|
|
Postup
-
1
Tvaroh vymiešame s cukrom a vanilkovým cukrom, pridáme soľ a rozmiešané vajcia. Všetko dobre premiešame (ja som miešala vidličkou, môžete miešať aj mixérom na nízkych otáčkach). Pridáme zmäknuté maslo a premiešame. Múku zmiešame s práškom do pečiva a preosejeme do cesta, rukou zamiesime mäkké cesto. Cesto prikryjeme utierkou a necháme odpočívať cca 20 minút.
-
2
Zatiaľ som pripravila plnku. Ošúpala a nakrájala na plátky jablká, slivky odkôstkovala a nakrájala na mesiačiky. Pridala cukor, škoricu, škrob a všetko spolu premiešala.
-
3
Odpočinuté cesto rozdelíme na 2 diely (2/3 a 1/3). Väčší diel rozvaľkáme a uložíme na vymastený plech (klasický 30x40 cm). Rukou urobíme malé boky. Na cesto rozložíme jablkovo-slivkovú plnku.
-
4
Menší diel rozvaľkáme a nakrájame na cca 1,5 cm pásiky, ktoré poukladáme na koláč v tvare mriežky. Vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri 180 °C asi 30-40 minút.
-
5
Z vrchného dielu mi ostalo trochu cesta tak som urobila rožteky so slivkovým lekvárom.
-
6
Cesto som rozvaľkala do kruhu, rozrezala na 8 dielov. Na širšiu časť dala lekvár, okraje zohla a stočila do rožtekov. Vrch som potrela rozšľahaným vajíčkom, posypala makom a upiekla do zlatista.
-
7
Upečené necháme chvíľu vychladnúť, posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať.
-
8
A v reze. Dobrú chuť.
Na cesto je možné použiť akýkoľvek tvaroh, ktorý práve mate alebo používate, jemný alebo hrudkovitý, tučný, polotučný alebo aj nízkotučný, preto som nešpecifikovala. Ja som mala jemný, tak som ho aj použila. Niekomu vadia hrudky v ceste, niekomu naopak sa páčia, je to individuálne. Konzistenciu cesta sa dá regulovať múkou, ak je príliš riedke, tak pridať a naopak, ak je tvaroh suchý, tak trochu menej múky. Cesto by malo byť prijemne jemné a elastické.
Na cesto je možné použiť akýkoľvek tvaroh, ktorý práve mate alebo používate, jemný alebo hrudkovitý, tučný, polotučný alebo aj nízkotučný, preto som nešpecifikovala. Ja som mala jemný, tak som ho aj použila. Niekomu vadia hrudky v ceste, niekomu naopak sa páčia, je to individuálne. Konzistenciu cesta sa dá regulovať múkou, ak je príliš riedke, tak pridať a naopak, ak je tvaroh suchý, tak trochu menej múky. Cesto by malo byť prijemne jemné a elastické.