Jablkovo-orechové pité fotorecept
Foto: luwinka
Tento koláčik veľmi rada pečiem , lebo je veľmi chutný. No kto by asi oddolal? Patrí medzi naše tie naj - koláčiky v Zobraziť celý popisTento koláčik veľmi rada pečiem , lebo je veľmi chutný. No kto by asi oddolal? Patrí medzi naše tie naj - koláčiky v rodine:-) Piekla som ho v plechu s rozmermi 21 x 28 cm. Plnku je najlepšie si pripraviť ako prvú.
porcií
na 180 °C
Suroviny
300 g |
|
300 g |
|
150 g |
|
2 ks |
|
250 g |
|
1 bal |
|
z 1/2 citróna |
|
Plnka: | |
5 ks väčšie |
|
150 g pomleté |
|
1 bal |
|
1 bal |
|
Postup
-
1
Z uvedených surovín si urobíme cesto, ktoré necháme v chladničke pol hodiny odpočívať.
-
2
Potom ho vyložíme a dáme na pomúčenú dosku.
-
3
Rozdelíme na 2 polovice.
-
4
Vyváľkame prvú polovicu na veľkosť plechu / môj mal rozmery 21 x 28 cm /.
-
5
Plech som vymastila maslom a vysypala múkou.
-
6
Pomocou valčeka som presniesla cesto na plech.
-
7
Kraje som pritlačila.
-
8
Plnka: Jablká postrúhame, šťavu z nich vymačkáme a dáme ich do hrnca dusiť, ale len na krátko na miernom ohni.
-
9
Necháme vychladnúť. Potom k nim prisypeme pomleté orechy, škoricový a vanilkový cukor. Ak sú kyslejšie, môžeme pridať ešte trochu cukru. Moje boli sladké, tak nebolo treba.
-
10
Všetko poriadne premiešame a máme hotovú plnku.
-
11
Natrieme ju na spodnú časť cesta, a rovnomerne ju rozotrieme.
-
12
Vyvaľkáme druhú polovicu cesta a tak isto ju prenesieme pomocou valčeka na vrch a kraje pritlačíme. Po vrchu popicháme vidličkou.
-
13
Pečieme na 180 stupňov 30 minút v predhriatej trúbe do zlatista. Necháme vychladnúť a posypeme po vrchu práškovým cukrom.
-
14
Pokrájame.
-
15
V reze.
-
16
Pité je vynikajúce.
-
17
A toto nám ešte zostalo:-) Vyšlo mi 20 kusov.
Skús dať do cesta 1-2 PL kyslej smotany 16%. Cesto bude ešte vláčnejšie. Kto nemá doma kyslú smotanu, môže nahradiť octovou alebo citrónovou vodou prípadne bielym jogurtom.
Môj recept hovorí, že cesto z 500 g múky je na veľký plech o rozmere 27 x 37 cm, Tvoj plech je menší, teda zákonite zo 600 g múky je Tvoje cesto hrubšie. My máme radi veľa plnky ochutenej mletými klinčekami, hrozienkami, brusnicami ap. Orechy podsýpam pod a na plnku jablkovú. Vyskúšam Tvoj spôsob, teda orechy zamiešať do celej dávky udusených jabĺk. Schvaľujem preddusenie jabĺk, inak by plnka klesla a nebolo by jej tak veľa.
Môj recept:
varecha.pravda.sk/recepty/jablcne-pite-fotorecept/30269-r...
varecha.pravda.sk/recepty/jablkovy-mrezovnik-s-makovou-pl...
Potrebujem na punčové rezy z Kuchyne Lidla, tento týždeň uverejnený recept.