Jablčné pité fotorecept

marienka44 - fotkamarienka44, 3. augusta 2012

Dostala som od dcéry veľkú tašku plnú zelenkastých malých jabĺčok z ich chalupy. Nie sú šľachtené, ale chutné, sladkokyslé. Rozhodla som sa urobiť tento u Zobraziť celý popisDostala som od dcéry veľkú tašku plnú zelenkastých malých jabĺčok z ich chalupy. Nie sú šľachtené, ale chutné, sladkokyslé. Rozhodla som sa urobiť tento u nás obľúbený koláčik. Recept mám starý, odskúšaný. Vydaril sa aj preto, že som použila kvalitnú hladkú múku Babičkina voľba.

60-120 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
250 g
100 g
2 ks
1 ks
štipka
štipka
asi 100 ml alebo jogurt
Náplň:
asi 1 kg očistené
100 g
1 ks
50 g alebo brusnice
asi 100 g mleté
3-4 ks




Postup

  1. 1

    Preosiatu múku zmiešame s preosiatym práškovým cukrom, štipkou soli a PDP. Ja som pridala aj na hrot noža sódy bikarbóny a 1 KL sušených kvasníc. To recept neuvádza, ale keďze sa jedná o tukové cesto, usúdila som, že to len zvýši kvalitu a výživovú hodnotu cesta /B-vitamin/. Do tejto sypkej zmesi pridáme 2 žĺtky.

    Jablčné pité (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Palmarin povolíme v mikrovlnke a spolu s kyslou smotanou zamiesime vláčne cesto. Môže sa namiesto kyslej smotany použiť jogurt a v krajnom prípade aj octová voda. Ja som ho urobila deň vopred a uložila som ho do chladnicky v zakrytom vandlíku. Udusíme očistené jablčka s kryštálovým cukrom a brusnicami. Hrozienka moja vnučka nemá rada. Pridala som aj pár klinčekov kvôli aróme. Na záver som udusenú masu ochutila citrónovou šťavou. Plnka je potom osviežujúca.

  3. 3

    Čistenie jabĺčok: Škrabkou na zemiaky zbavíme jabĺčka vrchnej šupky , ktorá obsahuje veľa pektínu. Ten znižuje cholesterol, takže veľa šupiek som behom čistenia pojedla. :) Potom jabĺčka ponoríme do kyslej vody, aby neoxidovali. Vodu v nádobe som okyslila kyselinou citrónovou. Postupne som ich štvrtila a krájala na plátky do rajnice, kde som ich za malého prídavku vody a cukru podusila do polomäkka. Túto operáciu som urobila tiež deň vopred a na druhý deň mi potom šla práca už od ruky. Kto má čas, môže urobiť všetko v jeden deň.

  4. 4

    Cesto z chladničky vyberieme a rozvážime na polovicu. Jednu polovičku rozvalkáme na pomúčenej doske a pomocou valčeka prenesieme na vymastený a múkou vysypany plech. Môj plech má rozmer 27 x 37 cm. Na cesto navrstvíme rovnomerne udusené jabĺčka. Čím viac jabĺk je, tým je koláčik chutnejší a šťavnatejší. Netreba jablkami šetriť.

    Jablčné pité (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Jablkovú vrstvu posypeme vanilkovým cukrom a mletými orechami, ktoré sú ako bonus a vylepšujú celkovú chuť koláčika.

    Jablčné pité (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Druhú polovicu cesta rozvalkáme ako prvú a prenesieme na plech, čím sa všetko prikryje. Ešte pred vložením do rúry celý koláčik popicháme vidličkou. Do rúry som položila aj plechový hrnček s vodou.

    Jablčné pité (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pečieme v predohriatej rúre na 200 °C asi 30 minút. Až po vychladnutí celý obsah plechu pocukrujeme, lebo ináč by sa cukor roztopil.

    Jablčné pité (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    My máme radi, keď je náplň viac kyslejšia ako sladšia. Kto chce, môže pridať počas dusenia jabĺk viac cukru. Uvedené množstvo 100 g kryšt. cukru je len orientačné. Pred podávaním je vhodné nakrájané pité vychladiť v chladničke, hlavne teraz v letných horúčavách.

    Jablčné pité (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    P.S. Hrozno je už z našej tohoročnej úrody a dotvára "zátišie"...

Diskusia k receptu

dajanca
Aj u nás veľmi obľúbený, ale ešte nikdy som jablká nešúpala a nedusila, zdá sa mi to zbytočná práca... predsa jablká sa pri pečení udusia a tie šupky tam vôbec nie sú cítiť... stačí jablká dobre umyť a nastrúhať...
orchidea
Tieto jednoduché sú najlepšie, keď máme v záhrade jabĺčka a tohto roku ich je neúrekom, tak často tento koláčik pekávam, len ja jabĺčka nedusím, nastrúham priamo na cesto, dochutím cukrom a škoricou prikryjem cestom a upečiem.
sovka62
Veľmi pekne spracovaný recept, oceňujem, že si uviedla veľkosť plechu, dnes sú veľkosti rôzne a ťažko sa v tom orientuje. Takýto koláčik mám veľmi rada, mama ho pekávala často, v zime, keď neboli jablká stačil aj s džemom a orechmi.
sovka62
A hrozienko máš pekné, prekvapuje ma, že už je zrelé, čo je to? Irsay Olivier? Ten v Hlohovci vždy dozrieval medzi prvými.
havino
vydarený koláčik, jeden z tých, čo nikdy nesklamú, ako keby to moja mama písala, presne takto nejak z detstva si pamätám jej pečenie tohto jablkového koláčika, ja ho robievam tiež velmi často,ale jablčka už nedusím,ale nastrúham rovno na cesto,ktoré je už posypané mletými orechami primerane, ochutím škoricou a položím druhý plát,ak sa mi chce urobím mriežky
medovnicek
takýto koláčik robieva moja svokra a mám ho veľmi rada, vďaka za cenné rady
marienka44
Mile kamaratky varecharky, dakujem Vam za Vase hodnotiace prispevky, potesili ma.
Na vysvetlenie:
Ked som dala dusit jablka /bolo ich aj 40 ks malých, vaha aj do 2 kg/, rajnica bola plna po pokrievku. Ked som ich podusila, obsah rajnice sa zmensil na polovicu. Teda musim konstatovat, ze keby som ich nedusila, nikdy take mnozstvo jablk v surovom stave nedokazem navrstvit na cesto. Tak preto je lepsie dusit, aspon ciastocne.
Skoricu clenovia mojej rodiny nemaju radi, tak som ju nedala. Banovala som najprv, ze som do tej jablkovej masy nedala na zaver aj 1 KL maizeny na zahustenie. Ale potom po ochutnani som si poevdala, ze netreba. Konzistencia naplne bola akurat. :-)
Supky su pre niekoho tazsie stravitelne, hlavne pre starsich ludi. My sme doma vzdy jablka osupali. Masa je jednoliata.
Este raz dakujem za pochvalu, vazim si ju.
jerica
@marienka44 krásne sa ti vydaril , natrafila som až teraz na tvoj receptík,ani ma nenapadlo , že ty si pridala recept , za to teraz sa teším s tebou. Robievam , jablká nakrájam ako zemiaky , trochu podusím , popučím ich tiež ako zemiaky, nedávam žiadne dochucovadlá , ako ty.
sneica
kolacik je krasny vydareny paci sa mi podrobny postup...podobny robievam ale este nikdy som nedala bonus takze pri najblizsom peceni bude s kolac s bonusom...
marianne69
tento kolacik by si tiez zasluzil ist do siene slavy...jednen z krasnych kolacovych klasik,na ktoreho chut sa neda zabudnut uz od detstva,na tom hlavnom obrazku vyzera neodolatelne @marienka
zdezda
:-)jeeej koláčik mojej maminky, tá vôňa :-), predstav si @marienka44 (aj maminka sa volá Marienka), že ja som ho ešte nikdy nepiekla, maminku ešte mám, takže je to stále jej doména, no už je na tom so zdravíčkom horšie, tak ju prekvapím, vďaka tebe, no a upečiem ho hneď, ak budem mať jabĺčka, super koláčik, na druhý deň-odležaný je ešte chutnejší :-)
anina43
podľa takéhoto istého receptu /naozaj ho mám ešte po mojej mamičke / pekávam jablkový koláč, ktorý je vynikajúci , voňavý, šťavnatý, niekedy dávam do neho orechy, niekedy mak, alebo polovicu koláča s orechami a polovicu s makom na jednom plechu, keď ho niekde beriem so sebou, robím mriežky z rozvaľkanej časti cesta rádlikom /nešúľam / a do kosoštvorčekov vkladám černice pre ozdobu, alebo drobné ovocie, ktoré mám zamrazené. @Marienka krásne si opísala postup, ja tiež jablká zbavím šupky a podusím, na koláč dávam vychladené
marienka44
Este raz dakujem za komentariky.
Existuje este jeden jablkovy kolac s nazvom Hraběnkune rezy. Tam jablka nedusim, priamo na 2/3 cesta postruham na jemno jablka v surovom stave, posypu sa orechami a prikryju sa snehom zo 4 bielkov. Na zaver sa nastruha 1/3 cesta . Piekla som tieto rezy pred tyzdnom, ale pite je pite....
Ano, na druhy den je pite este lepsie a z chladnicky. Tak to ma rad moj vnuk Adamko.:-)
tatranka
Toto je stará dobrá a vydarená klasika.Koláčik máš krásny.Vidíš,ja jabĺčka a zmes ktorou plním,nedusím.Musím to vyskúšať.A s tým zahustením so škrobovou múčkou je dobrý nápad.Tieto koláčiky pečiem často,tak vyskúšam.
marianne69
@marienka spravila som podľa Tvojho receptu, výborný bol,nabudúce dám aj trošičku citronovej kôry do cesta,chcela som odfotiť také lepšie kúsky,ale došli baterky.:-)Toto sú posledné kúsky,trošku už pomrvené,chuťovo výborný.Povrchu som ho už necukrovala,sladký bol dosť.
marienka44
@Marianne69 ,mam radost, ze sa vydarilo pite. Po madarsky je to Almasz pite. Ja som mala viac tej plnky ako Ty. :-)Na foto vidim supinky na povrchu,, vyzera to ako mandlove lupienky..
Teraz zavaram broskyne vinohradnicke, asi 15 ks 7-decovych poharov sme s dcerou spravili, ona ich rano obrala zo stromu a uz o 7 hod. rano bola s nimi u mna.
Zaroven som si pripravila cesto na tvarohove rezy so snehom. Ten recept urcite poznas. Mame domace vajicka od svatky. Tento zakusok je dost narocny na vajicka. Je to tiez oblubeny kolacik mojho vnuka a zajtra ma 16. rokov. Kremove zakusky v tejto horucave nebudem robit. Medzi robotou som o pol 11 hod. odskocila na rehabilitaciu. Vsetko stiham vdaka Bohu.
marianne69
@marienka posypala som ho len mletymi vlasskymi orechami,dala som 1 kg ocistenych jablk,no patrilo zrejme asi este viac:-)....
A vnucikovi vela stastia a pekne narodeniny prajem...kolacik daj na verechu nech sa potesime:-)
marienka44
@Marianne69 , ten recept asi kazdy pozna. Su v nom vlastne 3 vrstvy: hneda cestova, potom tvarohova -zlta od vajec a nakoniec biely sneh. Adam ho vola trojfarebny kolac. Dakujem za gratulaciu za vnuka. Je velmi talentovany, hra bezchybne na husle a je prijaty na konzervatorium od septembra t.r. Prijimacky boli narocne. :-)
Orechy som davala pod posledne cesto v recepte na pite. Pozdravujem , krasny letny den prajem vsetkym.
marienka44
@Jerica ,mila, dakujem za poslany recept. Ja mam foliu hladku ciernej farby na pecenie a potom taku cervenu a su tam plasticke kruhy. Ktorú pouzivas? Ked si na folii vyvylkala prve cesto, na plech si to otocila cestom dolu a tak stiahla foliu, predpokladam.
Musim aj ja zacat ich castejsie pouzivat.
Pozdravujem, pekny den vsetkym.
jozka2
ja jablcka postruhane,alebo krajane trochu oprazim na troche masla,pridam vanilku a hrozienka ,jablcka maju od masla vybornu chut.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia