Foto: marienka44
Dostala som od dcéry veľkú tašku plnú zelenkastých malých jabĺčok z ich chalupy. Nie sú šľachtené, ale chutné, sladkokyslé. Rozhodla som sa urobiť tento u Zobraziť celý popisDostala som od dcéry veľkú tašku plnú zelenkastých malých jabĺčok z ich chalupy. Nie sú šľachtené, ale chutné, sladkokyslé. Rozhodla som sa urobiť tento u nás obľúbený koláčik. Recept mám starý, odskúšaný. Vydaril sa aj preto, že som použila kvalitnú hladkú múku Babičkina voľba.
príprava
na 200 °C
Suroviny
500 g |
|
250 g |
|
100 g |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
štipka |
|
štipka |
|
asi 100 ml alebo jogurt |
|
Náplň: | |
asi 1 kg očistené |
|
100 g |
|
1 ks |
|
50 g alebo brusnice |
|
asi 100 g mleté |
|
|
|
3-4 ks |
|
Postup
-
1
Preosiatu múku zmiešame s preosiatym práškovým cukrom, štipkou soli a PDP. Ja som pridala aj na hrot noža sódy bikarbóny a 1 KL sušených kvasníc. To recept neuvádza, ale keďze sa jedná o tukové cesto, usúdila som, že to len zvýši kvalitu a výživovú hodnotu cesta /B-vitamin/. Do tejto sypkej zmesi pridáme 2 žĺtky.
-
2
Palmarin povolíme v mikrovlnke a spolu s kyslou smotanou zamiesime vláčne cesto. Môže sa namiesto kyslej smotany použiť jogurt a v krajnom prípade aj octová voda. Ja som ho urobila deň vopred a uložila som ho do chladnicky v zakrytom vandlíku. Udusíme očistené jablčka s kryštálovým cukrom a brusnicami. Hrozienka moja vnučka nemá rada. Pridala som aj pár klinčekov kvôli aróme. Na záver som udusenú masu ochutila citrónovou šťavou. Plnka je potom osviežujúca.
- 3
Čistenie jabĺčok: Škrabkou na zemiaky zbavíme jabĺčka vrchnej šupky , ktorá obsahuje veľa pektínu. Ten znižuje cholesterol, takže veľa šupiek som behom čistenia pojedla. :) Potom jabĺčka ponoríme do kyslej vody, aby neoxidovali. Vodu v nádobe som okyslila kyselinou citrónovou. Postupne som ich štvrtila a krájala na plátky do rajnice, kde som ich za malého prídavku vody a cukru podusila do polomäkka. Túto operáciu som urobila tiež deň vopred a na druhý deň mi potom šla práca už od ruky. Kto má čas, môže urobiť všetko v jeden deň.
- 4
Cesto z chladničky vyberieme a rozvážime na polovicu. Jednu polovičku rozvalkáme na pomúčenej doske a pomocou valčeka prenesieme na vymastený a múkou vysypany plech. Môj plech má rozmer 27 x 37 cm. Na cesto navrstvíme rovnomerne udusené jabĺčka. Čím viac jabĺk je, tým je koláčik chutnejší a šťavnatejší. Netreba jablkami šetriť.
- 5
Jablkovú vrstvu posypeme vanilkovým cukrom a mletými orechami, ktoré sú ako bonus a vylepšujú celkovú chuť koláčika.
- 6
Druhú polovicu cesta rozvalkáme ako prvú a prenesieme na plech, čím sa všetko prikryje. Ešte pred vložením do rúry celý koláčik popicháme vidličkou. Do rúry som položila aj plechový hrnček s vodou.
- 7
Pečieme v predohriatej rúre na 200 °C asi 30 minút. Až po vychladnutí celý obsah plechu pocukrujeme, lebo ináč by sa cukor roztopil.
- 8
My máme radi, keď je náplň viac kyslejšia ako sladšia. Kto chce, môže pridať počas dusenia jabĺk viac cukru. Uvedené množstvo 100 g kryšt. cukru je len orientačné. Pred podávaním je vhodné nakrájané pité vychladiť v chladničke, hlavne teraz v letných horúčavách.
- 9
P.S. Hrozno je už z našej tohoročnej úrody a dotvára "zátišie"...
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
Na vysvetlenie:
Ked som dala dusit jablka /bolo ich aj 40 ks malých, vaha aj do 2 kg/, rajnica bola plna po pokrievku. Ked som ich podusila, obsah rajnice sa zmensil na polovicu. Teda musim konstatovat, ze keby som ich nedusila, nikdy take mnozstvo jablk v surovom stave nedokazem navrstvit na cesto. Tak preto je lepsie dusit, aspon ciastocne.
Skoricu clenovia mojej rodiny nemaju radi, tak som ju nedala. Banovala som najprv, ze som do tej jablkovej masy nedala na zaver aj 1 KL maizeny na zahustenie. Ale potom po ochutnani som si poevdala, ze netreba. Konzistencia naplne bola akurat. :-)
Supky su pre niekoho tazsie stravitelne, hlavne pre starsich ludi. My sme doma vzdy jablka osupali. Masa je jednoliata.
Este raz dakujem za pochvalu, vazim si ju.
Existuje este jeden jablkovy kolac s nazvom Hraběnkune rezy. Tam jablka nedusim, priamo na 2/3 cesta postruham na jemno jablka v surovom stave, posypu sa orechami a prikryju sa snehom zo 4 bielkov. Na zaver sa nastruha 1/3 cesta . Piekla som tieto rezy pred tyzdnom, ale pite je pite....
Ano, na druhy den je pite este lepsie a z chladnicky. Tak to ma rad moj vnuk Adamko.:-)
Teraz zavaram broskyne vinohradnicke, asi 15 ks 7-decovych poharov sme s dcerou spravili, ona ich rano obrala zo stromu a uz o 7 hod. rano bola s nimi u mna.
Zaroven som si pripravila cesto na tvarohove rezy so snehom. Ten recept urcite poznas. Mame domace vajicka od svatky. Tento zakusok je dost narocny na vajicka. Je to tiez oblubeny kolacik mojho vnuka a zajtra ma 16. rokov. Kremove zakusky v tejto horucave nebudem robit. Medzi robotou som o pol 11 hod. odskocila na rehabilitaciu. Vsetko stiham vdaka Bohu.
A vnucikovi vela stastia a pekne narodeniny prajem...kolacik daj na verechu nech sa potesime:-)
Orechy som davala pod posledne cesto v recepte na pite. Pozdravujem , krasny letny den prajem vsetkym.
varecha.pravda.sk/recepty/klasicke-jablkove-pyte-fotorece...
Musim aj ja zacat ich castejsie pouzivat.
Pozdravujem, pekny den vsetkym.