Foto: havino
Ono to takto vyzerá, ked je chuť aj na jablkový a aj makový koláč. Ja som ho robila celý v Dia verzii.
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
300 g (alebo špaldová hladká) |
|
170 g |
|
80 g |
|
2 PL |
|
2 ks |
|
štipka |
|
|
|
1/2 bal |
|
Jablková plnka: | |
1 kg |
|
1 ks |
|
podľa sladosti jabĺk |
|
|
|
Maková plnka: | |
200 g |
|
60 g |
|
|
|
2 PL |
|
|
|
|
|
1 PL |
|
1 a viac dc |
|
|
Postup
-
1
Z uvedených surovín vypracujeme bochník cesta. Zabalíme do fólie a dáme na pol hod do chladničky. Pokiaľ cesto odpočíva, pripravíme si jablkovú plnku. Jablka postrúhame a udusíme, dosladíme, ochutíme škoricou, vanilkovým cukrom, necháme vychladnúť.
-
2
Pripravíme si makovú plnku, mak zalejeme vriacim mliekom, pridáme práškový cukor, vanilkový cukor, škoricu, pol kávovej lyžičky perníkového korenia, citrónovej kôry a slivkový lekvár. Zamiešame redšiu plnku, aby nebol mak na koláči suchý. Makovú plnku dochucujem aj pernikovým korením podľa receptu od @jerica TU
-
3
Odležané cesto si rozdelíme na väčšiu spodnú časť a menšiu na mriežky na vrch koláča. Väčšiu časť vygúľame na plech (rozmery plechu 28 x 28 cm), nanesieme jablkovú plnku, na ňu navrstvíme makovú plnku, zarovnáme.
-
4
Z menšej časti cesta urobíme mriežky a pokladieme na vrch koláča, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme plátkami mandlí. Dáme piecť do vyhriatej rúry.
-
5
Takto vyzerá v reze, dávam foto aj tu, na úvodnej foto som ho krájala horúci,nečakaná návšteva vo dverách, tak som za horúca ukrojila aspoň na fotenie.
@margaretka , nápodobne, ja stála nad jablkami a makom dnes, že čo z nich, tak ma napadlo takto
@mariamka , dakujem, fotka na ... horúci som ho krájala, trúba, hr, hr,všetko
@afataga , hanbím,:-) šak som sa aj potrestala samu seba, hybaj ho pred chvíľu už vychladnutý fotiť, bo šikovná, rýchlo,rýchlo, lebo nebude času potom a čo ked nebude :-)
@izka , diky moja, to bud rada, ale by si na chuti nespoznala, no len tie ceny prírodných cukrov u nás, aby človek nehltal umelé sladidlá
@123 do cesta som dala 12 g zero cukru, je 4 x sladšie, ako cukor, do jablk nič, len škoricu a vanilkový cukor, mám svoj v brezovom cukre s vanilkovými strukmi a do maku som kvapla sladidlo, je to zero cukor so steviou, ale výborne namiešané, bez pachuti stevie a dobrá sladivosť
Aj keď nič pre mňa, koláčik vyzerá nádherne a isto aj tak chutí. Ale pre istotu uložím. Človek nikdy nevie kedy sa taký rcp. zíde. Máš odo mňa všetkých 5*. Prajem Ti pekný večer.
@kukulienka , dakujem, ale nie som spokojná, horúce krájať, len mňa môže napadnúť, perníkové pridať mám od @jarky ,dala som link
@lacko dakujem
@123 ak by si mala iné otázky ohľadom kúpy týchto sladidiel, píš TS, dám Ti mail a poviem čo viem, môj dia má každú nedelu sladké, bez zvýšenia cukru, odkedy cukor nemôže už vo štvrtok sa ma pýta, že čo budem piecť v nedeľu, bežne si dopraje vianočku a podobne, ako my bez ohrozenia cukru
@tinca , @kimlo , @orchidea , @sefka , @ancicka dakujem vám