Jablkovo-makový koláč fotorecept
Foto: siuuu
Stále nám zostalo ešte trocha vlaňajších jabĺk, tak u nás teraz fičia jablkové dezerty. Tento dezert vychádza z receptu na grófkin
či Zobraziť celý popisStále nám zostalo ešte trocha vlaňajších jabĺk, tak u nás teraz fičia jablkové dezerty. Tento dezert vychádza z receptu na grófkin
či barónkin jablkový koláč, ktorý mám nalepený vo svojom receptári a už som ho nerobila roky rokúce. Iba som plnku doplnila o
mak - klasický a biely. Robila som menšiu dávku do tortovej formy (priemer 24 cm), nám je aj toto množstvo až-až.
Zdroj: https://dobrotynatanieri.blogspot.com/2021/05/jablkovo-makovy-kolac.html
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
220 g |
|
1-2 ČL |
|
60 g |
|
2 ks |
|
60 g |
|
z 1 citróna |
|
1-2 PL vlažné |
|
Plnka: | |
3-4 ks |
|
20 g mletý |
|
60 g mletý |
|
1 bal. |
|
podľa chuti |
|
2 ks |
|
2 PL |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Zo surovín na cesto vypracujeme cesto, odkrojíme asi 1/3 (odložíme vo vrecku do mrazničky), zvyšok cesta rozvaľkáme a vložíme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy s priemerom 24 cm. Jablká očistíme, nahrubo postrúhame, zmiešame s vanilkovým cukrom a mletým makom (pokojne použite iba jeden druh), ja som pridala aj trocha voňavého korenia (korenie Jablkový závin). Plnku rovnomerne navrstvíme na cesto. Pečieme v rúre zohriatej na 180 °C asi 20 minút.
-
2
Pokiaľ sa pečie spodná časť koláča, vyšľaháme bielky s cukrom (2 PL). Predpečený koláč vyberieme z rúry, potrieme snehom, navrch postrúhame cesto, ktoré sme odložili do mrazničky a v rúre dopečieme do zlatista (15-20 minút).
-
3
Po upečení poprášime práškovým cukrom.
Diskusia k receptu