Jablkový koláč
Jablkový koláč

Jablkovo-makový koláč fotorecept

siuuu - fotkasiuuu, 5. mája 2021
Jablkovo-makový koláč (fotorecept)
Foto: siuuu

Stále nám zostalo ešte trocha vlaňajších jabĺk, tak u nás teraz fičia jablkové dezerty. Tento dezert vychádza z receptu na grófkin či Zobraziť celý popisStále nám zostalo ešte trocha vlaňajších jabĺk, tak u nás teraz fičia jablkové dezerty. Tento dezert vychádza z receptu na grófkin či barónkin jablkový koláč, ktorý mám nalepený vo svojom receptári a už som ho nerobila roky rokúce. Iba som plnku doplnila o mak - klasický a biely. Robila som menšiu dávku do tortovej formy (priemer 24 cm), nám je aj toto množstvo až-až.
Zdroj: https://dobrotynatanieri.blogspot.com/2021/05/jablkovo-makovy-kolac.html

10-12
porcií
15 minút
príprava
35-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
220 g
1-2 ČL
60 g
2 ks
60 g
z 1 citróna
1-2 PL vlažné
Plnka:
3-4 ks
20 g mletý
60 g mletý
1 bal.
podľa chuti
2 ks
2 PL
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Zo surovín na cesto vypracujeme cesto, odkrojíme asi 1/3 (odložíme vo vrecku do mrazničky), zvyšok cesta rozvaľkáme a vložíme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy s priemerom 24 cm. Jablká očistíme, nahrubo postrúhame, zmiešame s vanilkovým cukrom a mletým makom (pokojne použite iba jeden druh), ja som pridala aj trocha voňavého korenia (korenie Jablkový závin). Plnku rovnomerne navrstvíme na cesto. Pečieme v rúre zohriatej na 180 °C asi 20 minút.

    Jablkovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokiaľ sa pečie spodná časť koláča, vyšľaháme bielky s cukrom (2 PL). Predpečený koláč vyberieme z rúry, potrieme snehom, navrch postrúhame cesto, ktoré sme odložili do mrazničky a v rúre dopečieme do zlatista (15-20 minút).

    Jablkovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po upečení poprášime práškovým cukrom.

    Jablkovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

haji
Vděčný receptík, krásné fotečky. Je fajn i to množství vyhovuje - méně než plech. Díky za sdílení a inspiraci. Jablkové dezerty miluju. Hezký den, milá @siuuu !
adjunkt
...klasika nikdy nesklame.... aj keď v modernejšej verzii....páči sa mi...
1x siuuu