Jablkový koláč

Jablkovo-makový koláč (fotorecept)

Autor receptu: siuuu

Stále nám zostalo ešte trocha vlaňajších jabĺk, tak u nás teraz fičia jablkové dezerty.* Tento dezert vychádza z receptu na grófkin či barónkin jablkový koláč, ktorý mám nalepený vo svojom receptári a už som ho nerobila roky rokúce. Iba som plnku doplnila o mak - klasický a biely. Robila som menšiu dávku do tortovej formy (priemer 24 cm), nám je aj toto množstvo až-až.

10-12
porcií
15 minút
príprava
35-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Zo surovín na cesto vypracujeme cesto, odkrojíme asi 1/3 (odložíme vo vrecku do mrazničky), zvyšok cesta rozvaľkáme a vložíme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy s priemerom 24 cm. Jablká očistíme, nahrubo postrúhame, zmiešame s vanilkovým cukrom a mletým makom (pokojne použite iba jeden druh), ja som pridala aj trocha voňavého korenia (korenie Jablkový závin). Plnku rovnomerne navrstvíme na cesto. Pečieme v rúre zohriatej na 180 °C asi 20 minút.
  2. Pokiaľ sa pečie spodná časť koláča, vyšľaháme bielky s cukrom (2 PL). Predpečený koláč vyberieme z rúry, potrieme snehom, navrch postrúhame cesto, ktoré sme odložili do mrazničky a v rúre dopečieme do zlatista (15-20 minút).
  3. Po upečení poprášime práškovým cukrom.