Jablkovo-kakaový závin

sonijamt - fotkasonijamt, 5. decembra 2010
Jablkovo-kakaový závin
Foto: sonijamt

Suroviny

PLNKA:
1,5 kg
5 PL
1 ks
1-2 čl
podľa chute
1 PL
CESTO:
500 g
2 PL
medzi prsty
1 ks
1 dl
KVÁSOK:
1 ks
1 PL, vlažná
1 čl
na potieranie koláča




Postup

  1. 1

    Pripravíme si plnku: očistené jabĺčka postrúhame na veľkých okách a vyžmýkame zo šťavy- dáme do hrnca, pridáme vanil.cukor a práškový cukor - podľa kyslosti, ak sú jabĺčka sladké, dáte menej ako 5 PL a za občasného miešania podusíme. Pridáme hrozienka-ja dávam za takú dobrú hrsť. Pridáme kakao a strúhanku a ešte chvíľu podusíme. Odstavíme a necháme ochladiť.

  2. 2

    Kvások: vodu, droždie a cukor lyžičkou v mištičke vymiešame a necháme vykysnúť. Vykysnutý kvások pridáme k ostatným surovinám - múka, cukor, vajce, soľ, olej a prilejeme asi 3 dl (p.p.) vlažnej vody, aby vzniklo stredne tuhé cesto. Necháme kysnúť na teplom mieste.

  3. 3

    Na pomúčenej doske si urobíme 3 bochníky, ktoré rozvaľkáme a naplníme plnkou. Stočíme a ukladáme na vymastený plech. Štrúdle potieram roztopenou Herou, poprepichujem vidličkou a dám piecť, najprv pri 200°C a keď začne voňať, stiahnem na 160-170°C. Počas pečenia ich ešte aspoň raz potriem Herou. Pečiem asi 30-40 min.

    Jablkovo-kakaový závin - obrázok 3

Diskusia k receptu

jatanika
jablkovo - kakaovo plnku robievam aj ja... chutná kombinácia
3sandra3
tiež mám rada túto kombináciu-kakao a jablká...skúsim urobiť...
bambulka51
@sonijamt ,robievame tiez je to velmi vdacny kolac.@jatatika ,prosim ta preco mas v profila,ze ,,sedis za pecou_skor stojis,nie a pecies.napis:)))ake vytvory od tej pece vychadzaju???
tinca
áno @marienka44 vyjdu 3ks z 1/2 kg múky, aj ja tak robievam, ale kratšie po šírke plechu, nie po dĺžke. Na zábere to vidno
janger
Aj mne prve, co napadlo, ze vobec nie su popraskane! Krasne. Recept odkladam.
sonijamt
marienka44, z toho množstva múky sú 3 záviny, tak ako je to odfotené. Nevaľkám moc veľké záviny, sú tenšie, ale bez problémov to vyjde. Niekedy sa mi stane, že jeden je veľký a tie 2 menšie, podľa toho, ako sa mi podarí ten bochník rozdeliť:-) Inak tento závin je aspoň chuťou trochu odlišný od iných jablkových závinov, nie je taký sladký-záleží koľko cukru sa dá a aj preto, že do droždia nejde mlieko ale voda.
siskam
Vidím,že nie som sama komu závin popraská. Teraz v sobotu som robila kysnutý kakaový závin a aj keď ho popichám vidličkou aj tak praskne. Nechápem kde robím chybu, ako tomu zabrániť.
sonijamt
siskam, konkrétne do tohto závinu dávam strúhanku a jablká treba z tej šťavy dobre vyžmýkať! Všimla som si, že keď dám tuhú plnku-orechy, tvaroh, záviny sú krásne, ale akonáhle robím čistý závin z granka alebo kakaa, automaticky praskne, asi to tak má byť, lebo je to tekuté a začne to z toho závinu vytekať
siskam
Vdaka, sonijami. Asi mas pravdu. Skusim to s tou struhankou.
ela77
Ak môžem pridať radu, tak do jablkového závinu pridávam BB puding, ten pri pečení tie nastrúhané jablká zahustí. Plnku nedusím, iba posypem na cesto nastrúhané jablká, alebo hotové zavárané strúhané jablká z pohára a posypem aj BB puding, potom to iba zviniem. Niekedy trocha pridám mleté orechy.
hubata
Závin nepraskne ak dáte suchú plnku: cukor + kakao (z granka sa mi zdá málo "kakaový") a tak pokvapkáte olejom alebo poukladáte vločky masla - tak už nemusíte do neho pichať a nepraskne, ani nevytečie. Skúste, aj mňa to vždy hnevalo že vlastne to najlepšie sa mi pripečie na plechu. V telke na TV paprika ukazovali ako podobný závin piekla Margó Bódi a oni dávali suchú plnku a až tak pokvapkali olejom, nepopichali. Skúsila som a nepraskli mi záviny, ani nevytiekla plnka už na plech.
hajajel
sú popraskané ale len zboku, to isté sa stáva aj mne, to ale vôbec nemení na chuti, sú vynikajúce..mňam




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia