Suroviny
| PLNKA: | |
| 1,5 kg |
|
| 5 PL |
|
| 1 ks |
|
| 1-2 čl |
|
| podľa chute |
|
| 1 PL |
|
| CESTO: | |
| 500 g |
|
| 2 PL |
|
| medzi prsty |
|
| 1 ks |
|
| 1 dl |
|
| KVÁSOK: | |
| 1 ks |
|
| 1 PL, vlažná |
|
| 1 čl |
|
| na potieranie koláča |
|
Postup
-
1
Pripravíme si plnku: očistené jabĺčka postrúhame na veľkých okách a vyžmýkame zo šťavy- dáme do hrnca, pridáme vanil.cukor a práškový cukor - podľa kyslosti, ak sú jabĺčka sladké, dáte menej ako 5 PL a za občasného miešania podusíme. Pridáme hrozienka-ja dávam za takú dobrú hrsť. Pridáme kakao a strúhanku a ešte chvíľu podusíme. Odstavíme a necháme ochladiť.
- 2
Kvások: vodu, droždie a cukor lyžičkou v mištičke vymiešame a necháme vykysnúť. Vykysnutý kvások pridáme k ostatným surovinám - múka, cukor, vajce, soľ, olej a prilejeme asi 3 dl (p.p.) vlažnej vody, aby vzniklo stredne tuhé cesto. Necháme kysnúť na teplom mieste.
- 3
Na pomúčenej doske si urobíme 3 bochníky, ktoré rozvaľkáme a naplníme plnkou. Stočíme a ukladáme na vymastený plech. Štrúdle potieram roztopenou Herou, poprepichujem vidličkou a dám piecť, najprv pri 200°C a keď začne voňať, stiahnem na 160-170°C. Počas pečenia ich ešte aspoň raz potriem Herou. Pečiem asi 30-40 min.
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









Diskusia k receptu