Jablkovo-kakaový závin

Autor receptu: sonijamt

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si plnku: očistené jabĺčka postrúhame na veľkých okách a vyžmýkame zo šťavy- dáme do hrnca, pridáme vanil.cukor a práškový cukor - podľa kyslosti, ak sú jabĺčka sladké, dáte menej ako 5 PL a za občasného miešania podusíme. Pridáme hrozienka-ja dávam za takú dobrú hrsť. Pridáme kakao a strúhanku a ešte chvíľu podusíme. Odstavíme a necháme ochladiť.
  2. Kvások: vodu, droždie a cukor lyžičkou v mištičke vymiešame a necháme vykysnúť. Vykysnutý kvások pridáme k ostatným surovinám - múka, cukor, vajce, soľ, olej a prilejeme asi 3 dl (p.p.) vlažnej vody, aby vzniklo stredne tuhé cesto. Necháme kysnúť na teplom mieste.
  3. Na pomúčenej doske si urobíme 3 bochníky, ktoré rozvaľkáme a naplníme plnkou. Stočíme a ukladáme na vymastený plech. Štrúdle potieram roztopenou Herou, poprepichujem vidličkou a dám piecť, najprv pri 200°C a keď začne voňať, stiahnem na 160-170°C. Počas pečenia ich ešte aspoň raz potriem Herou. Pečiem asi 30-40 min.