Jablkové taštičky z tvarohového cesta
autorka foodblogu Do poslednej omrvinky, 21. novembra 2023
Foto: Lucia Grigová, Matúš Lago
Týmito výbornými taštičkami sa dajú hravo zabiť dve muchy jednou ranou – v prípade, že vám v chladničke ostalo pol balenia tvarohu a v Zobraziť celý popisTýmito výbornými taštičkami sa dajú hravo zabiť dve muchy jednou ranou – v prípade, že vám v chladničke ostalo pol balenia tvarohu a v mise s ovocím zas zopár jabĺčok. Vláčne tvarohové cesto sa úžasne dopĺňa so šťavnatou jablkovou plnkou – z plechu miznú často ešte horúce a do večera väčšinou neostane ani jeden. Taštičky však môžete pripraviť aj s makovou alebo orechovou plnkou.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
150 g |
|
100 ml |
|
100 ml |
|
30 g |
|
20 g (1 bal.) |
|
300 g |
|
10 g |
|
štipka |
|
Jablková náplň (na celú dávku cesta): | |
400 g |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
60 g |
|
1/2 ČL |
|
Maková náplň (na celú dávku cesta): | |
150 ml |
|
90 g |
|
180 g mletý |
|
Orechová náplň (na celú dávku cesta): | |
150 ml |
|
90 g |
|
180 g mleté |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Pripravíme si jednu z plniek a necháme ju vychladnúť. Jablková plnka: Jablká ošúpeme a zbavíme jadrovníkov. Nastrúhame ich nahrubo a zmiešame s citrónovou šťavou (a rumom, ak sa ho rozhodnete pridať). Vmiešame cukor a mletú škoricu a za občasného miešania dusíme 5–10 minút, kým jabĺčka zmäknú. Necháme vychladnúť. Maková plnka: Vodu uvaríme s kryštálovým cukrom a keď sa cukor rozpustí, vmiešame mletý mak. Necháme vychladnúť. Orechová plnka: Vodu uvaríme s kryštálovým cukrom a keď sa cukor rozpustí, vmiešame mleté orechy. Necháme vychladnúť.
- 2
Pripravíme cesto: Tvaroh zmiešame s olejom, mliekom a oboma cukrami. Potom postupne pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a vypracujeme kompaktné nelepivé cesto.
- 3
Cesto rozdelíme na dve časti. Vyvaľkáme ho na pomúčenej doske na hrúbku cca 4–5 mm. Pomocou formičiek vykrajujeme kruhy s priemerom cca 10 cm. Ak ich doma nemáme a kruhy nevieme iným spôsobom vykrojiť, cesto môžeme nakrájať na štvorce alebo kosoštvorce s veľkosťou 10 x 10 cm a namiesto polkruhových koláčikov vytvoriť koláčiky obdĺžnikové.
- 4
Do stredu každého kruhu rozdelíme plnku a vyformujeme z nej valček – takto sa budú polmesiačiky ľahšie tvarovať. Cesto preložíme cez plnku a okraje starostlivo spojíme prstami alebo vidličkou. Ak cesto nebude dostatočne spojené, taštičky sa môžu počas pečenia otvoriť.
- 5
Taštičky ukladáme na papierom na pečenie vystlaný plech spojenými okrajmi cesta naspodok. Celá dávka cesta vyjde na jeden plech. Vyjsť by malo 12–15 kúskov – podľa toho, na akú hrúbku cesto vyvaľkáme.
- 6
Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 20 minút.
- 7
Ihneď po upečení ich môžeme potrieť žĺtkom rozmiešaným s 1–2 PL vody. Nie je to nutné, koláčiky však budú mať potom nádhernú zlatistú farbu a lesklý povrch.
Tiež jablkové koláče:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu