Jablkové koláče
Jablkové koláče

Jablkové taštičky z tvarohového cesta

Lucia Grigová
autorka foodblogu Do poslednej omrvinky, 21. novembra 2023
Jablkové taštičky z tvarohového cesta
Foto: Lucia Grigová, Matúš Lago

Týmito výbornými taštičkami sa dajú hravo zabiť dve muchy jednou ranou – v prípade, že vám v chladničke ostalo pol balenia tvarohu a v Zobraziť celý popisTýmito výbornými taštičkami sa dajú hravo zabiť dve muchy jednou ranou – v prípade, že vám v chladničke ostalo pol balenia tvarohu a v mise s ovocím zas zopár jabĺčok. Vláčne tvarohové cesto sa úžasne dopĺňa so šťavnatou jablkovou plnkou – z plechu miznú často ešte horúce a do večera väčšinou neostane ani jeden. Taštičky však môžete pripraviť aj s makovou alebo orechovou plnkou.

12-15 ks
porcií
45 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

150 g
100 ml
100 ml
30 g
20 g (1 bal.)
300 g
10 g
 štipka
Jablková náplň (na celú dávku cesta):
400 g
1 PL
1 ČL
60 g
1/2 ČL
Maková náplň (na celú dávku cesta):
150 ml
90 g
180 g mletý
Orechová náplň (na celú dávku cesta):
150 ml
90 g
180 g mleté
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Pripravíme si jednu z plniek a necháme ju vychladnúť. Jablková plnka: Jablká ošúpeme a zbavíme jadrovníkov. Nastrúhame ich nahrubo a zmiešame s citrónovou šťavou (a rumom, ak sa ho rozhodnete pridať). Vmiešame cukor a mletú škoricu a za občasného miešania dusíme 5–10 minút, kým jabĺčka zmäknú. Necháme vychladnúť. Maková plnka: Vodu uvaríme s kryštálovým cukrom a keď sa cukor rozpustí, vmiešame mletý mak. Necháme vychladnúť. Orechová plnka: Vodu uvaríme s kryštálovým cukrom a keď sa cukor rozpustí, vmiešame mleté orechy. Necháme vychladnúť.

  2. 2

    Pripravíme cesto: Tvaroh zmiešame s olejom, mliekom a oboma cukrami. Potom postupne pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a vypracujeme kompaktné nelepivé cesto.

  3. 3

    Cesto rozdelíme na dve časti. Vyvaľkáme ho na pomúčenej doske na hrúbku cca 4–5 mm. Pomocou formičiek vykrajujeme kruhy s priemerom cca 10 cm. Ak ich doma nemáme a kruhy nevieme iným spôsobom vykrojiť, cesto môžeme nakrájať na štvorce alebo kosoštvorce s veľkosťou 10 x 10 cm a namiesto polkruhových koláčikov vytvoriť koláčiky obdĺžnikové.

  4. 4

    Do stredu každého kruhu rozdelíme plnku a vyformujeme z nej valček – takto sa budú polmesiačiky ľahšie tvarovať. Cesto preložíme cez plnku a okraje starostlivo spojíme prstami alebo vidličkou. Ak cesto nebude dostatočne spojené, taštičky sa môžu počas pečenia otvoriť.

  5. 5

    Taštičky ukladáme na papierom na pečenie vystlaný plech spojenými okrajmi cesta naspodok. Celá dávka cesta vyjde na jeden plech. Vyjsť by malo 12–15 kúskov – podľa toho, na akú hrúbku cesto vyvaľkáme.

  6. 6

    Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 20 minút.

  7. 7

    Ihneď po upečení ich môžeme potrieť žĺtkom rozmiešaným s 1–2 PL vody. Nie je to nutné, koláčiky však budú mať potom nádhernú zlatistú farbu a lesklý povrch.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia