Jablkové koláče
Jablkové taštičky z tvarohového cesta
Autor receptu: redakcia
Týmito výbornými taštičkami sa dajú hravo zabiť dve
muchy jednou ranou – v prípade, že vám v chladničke
ostalo pol balenia tvarohu a v mise s ovocím zas zopár
jabĺčok.* Vláčne tvarohové cesto sa úžasne dopĺňa so
šťavnatou jablkovou plnkou – z plechu miznú často ešte
horúce a do večera väčšinou neostane ani jeden. Taštičky však môžete pripraviť aj s makovou alebo orechovou plnkou.
12-15 ks porcií |
45 minút príprava |
20 minút na 200 °C |
Postup
- Pripravíme si jednu z plniek a necháme
ju vychladnúť.
Jablková plnka: Jablká ošúpeme a zbavíme jadrovníkov. Nastrúhame ich nahrubo
a zmiešame s citrónovou šťavou (a rumom, ak sa ho rozhodnete pridať). Vmiešame cukor a mletú škoricu a za občasného miešania dusíme 5–10 minút, kým
jabĺčka zmäknú. Necháme vychladnúť.
Maková plnka: Vodu uvaríme s kryštálovým cukrom a keď sa cukor rozpustí, vmiešame mletý mak. Necháme vychladnúť.
Orechová plnka: Vodu uvaríme s kryštálovým cukrom a keď sa cukor rozpustí,
vmiešame mleté orechy. Necháme vychladnúť.
- Pripravíme cesto: Tvaroh zmiešame s olejom, mliekom a oboma cukrami. Potom postupne pridáme múku zmiešanú
s práškom do pečiva a vypracujeme kompaktné nelepivé cesto.
- Cesto rozdelíme na dve časti. Vyvaľkáme ho na pomúčenej doske na hrúbku cca 4–5 mm. Pomocou formičiek vykrajujeme kruhy s priemerom cca 10 cm.
Ak ich doma nemáme a kruhy nevieme
iným spôsobom vykrojiť, cesto môžeme
nakrájať na štvorce alebo kosoštvorce
s veľkosťou 10 x 10 cm a namiesto polkruhových koláčikov vytvoriť koláčiky
obdĺžnikové.
- Do stredu každého kruhu rozdelíme
plnku a vyformujeme z nej valček – takto
sa budú polmesiačiky ľahšie tvarovať.
Cesto preložíme cez plnku a okraje starostlivo spojíme prstami alebo vidličkou.
Ak cesto nebude dostatočne spojené,
taštičky sa môžu počas pečenia otvoriť.
- Taštičky ukladáme na papierom na pečenie vystlaný plech spojenými okrajmi
cesta naspodok. Celá dávka cesta vyjde na
jeden plech. Vyjsť by malo 12–15 kúskov – podľa toho, na akú hrúbku cesto vyvaľkáme.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi
20 minút.
- Ihneď po upečení ich môžeme potrieť
žĺtkom rozmiešaným s 1–2 PL vody. Nie je
to nutné, koláčiky však budú mať potom
nádhernú zlatistú farbu a lesklý povrch.