Jablkové koláče

Jablkové taštičky z tvarohového cesta

Autor receptu: redakcia

Týmito výbornými taštičkami sa dajú hravo zabiť dve muchy jednou ranou – v prípade, že vám v chladničke ostalo pol balenia tvarohu a v mise s ovocím zas zopár jabĺčok.* Vláčne tvarohové cesto sa úžasne dopĺňa so šťavnatou jablkovou plnkou – z plechu miznú často ešte horúce a do večera väčšinou neostane ani jeden. Taštičky však môžete pripraviť aj s makovou alebo orechovou plnkou.

12-15 ks
porcií
45 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si jednu z plniek a necháme ju vychladnúť. Jablková plnka: Jablká ošúpeme a zbavíme jadrovníkov. Nastrúhame ich nahrubo a zmiešame s citrónovou šťavou (a rumom, ak sa ho rozhodnete pridať). Vmiešame cukor a mletú škoricu a za občasného miešania dusíme 5–10 minút, kým jabĺčka zmäknú. Necháme vychladnúť. Maková plnka: Vodu uvaríme s kryštálovým cukrom a keď sa cukor rozpustí, vmiešame mletý mak. Necháme vychladnúť. Orechová plnka: Vodu uvaríme s kryštálovým cukrom a keď sa cukor rozpustí, vmiešame mleté orechy. Necháme vychladnúť.
  2. Pripravíme cesto: Tvaroh zmiešame s olejom, mliekom a oboma cukrami. Potom postupne pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a vypracujeme kompaktné nelepivé cesto.
  3. Cesto rozdelíme na dve časti. Vyvaľkáme ho na pomúčenej doske na hrúbku cca 4–5 mm. Pomocou formičiek vykrajujeme kruhy s priemerom cca 10 cm. Ak ich doma nemáme a kruhy nevieme iným spôsobom vykrojiť, cesto môžeme nakrájať na štvorce alebo kosoštvorce s veľkosťou 10 x 10 cm a namiesto polkruhových koláčikov vytvoriť koláčiky obdĺžnikové.
  4. Do stredu každého kruhu rozdelíme plnku a vyformujeme z nej valček – takto sa budú polmesiačiky ľahšie tvarovať. Cesto preložíme cez plnku a okraje starostlivo spojíme prstami alebo vidličkou. Ak cesto nebude dostatočne spojené, taštičky sa môžu počas pečenia otvoriť.
  5. Taštičky ukladáme na papierom na pečenie vystlaný plech spojenými okrajmi cesta naspodok. Celá dávka cesta vyjde na jeden plech. Vyjsť by malo 12–15 kúskov – podľa toho, na akú hrúbku cesto vyvaľkáme.
  6. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 20 minút.
  7. Ihneď po upečení ich môžeme potrieť žĺtkom rozmiešaným s 1–2 PL vody. Nie je to nutné, koláčiky však budú mať potom nádhernú zlatistú farbu a lesklý povrch.