Jablkové koláče z dvojakého cesta fotorecept
Foto: cesminaz
Jemne chrumkavé, sladké pečivo plnené jablkovou plnkou. Výsledok spojenia kysnutého a lístkového cesta naozaj veľmi príjemne prekvapí ;-)
porcií
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
4 PL |
|
125 g |
|
1,5 dl |
|
cca 0,5-0,75 dl |
|
1 ks |
|
21 g čerstvé |
|
1 KL |
|
Plnka: | |
5-6 ks |
|
podla chuti |
|
1 kopcovitá KL |
|
3 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1 bal. |
|
Okrem toho: | |
2x275 g (chladené) |
|
Na potieranie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor a soľ. Pridáme celkom zmäknuté, vlastne už dopoly tekuté maslo, žĺtok a v mlieku napučané droždie. Tých zvyšných 0,5-0,75 dl vody pridávame postupne a vypracujeme polomäkké, jemné cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Cesto pomocou minima múky krátko vymiesime do tvaru bochníka, vrch poprášime múkou a necháme zo 30 minút kysnúť na teplom mieste.
-
2
Kým cesto kysne si pripravíme všetko ostatné. Potrebujeme 2 balíčky lístkového cesta, najlepšie to chladené, už rozvaľkané. Ďalej na plnku jablká, pudingový prášok, cukor, hrozienka, škoricu a citrón. Jablká očistíme, polovicu postrúhame na hrubo a polovicu pokrájame na drobno. Cukor si dá každý podľa chuti, tak isto ako aj hrozienka, citr. šťavu a škoricu. Okrem cukru si môžte všetko zmiešať už vopred, ale cukor pridajte do plnky až tesne pred dokysnutím cesta, čiže pred plnením, aby vám jablká nepustili veľa šťavy.
-
3
Nakysnuté cesto vyvaľkáme na 2x takú veľkosť, ako je 1 lístkové cesto. Na jednu stranu vyvaľkaného cesta položíme 1 lístkové cesto. Prikryjeme ho druhou stranou kysnutého a položíme naň druhé lístkové cesto. Keďže mi pozdĺž vyčnievali okraje kysnutého cesta, tak som ich odkrojila :-) Následne celé poskladané cesto otočíme tak, aby lístkové bolo na spodku a vyvaľkáme ho na hrúbku cca 5 mm.
-
4
Cesto pokrájame na 15 rovnakých kúskov. Každému kúsku natrieme bielkom okraje na jednej strane, kde sa zatvorí. Dáme plnku, prikryjeme druhou stranou a postláčame dookola vidličkou. Následne koláče pokladieme na plech s papierom.
-
5
Vrch koláčov potrieme bielkom a ostrým nožom urobíme 2 zárezy. Napokon plech dáme do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 25-30 minút. Treba si to kontrolovať.
-
6
Krásne upečené, ľahučké a voňavé koláče ;-P Tým, že je lístkové cesto z vrchu, sú koláče jemne chrumkavé!
-
7
Ešte teplé dobre pocukrujeme :-)
-
8
Cesto nie je príliš mäkké ako pri kysnutom, ale ani prisuché/prichrumkavé ako pri lístkovom. Je to niečo medzi :-) Je výborné chuťovo a zároveň sa pri zahryznutí rozplýva v ústach. Určite by boli výborné aj s inou plnkou, ale s jablkovou je to naozaj fantastická kombinácia :-) Najsamlepšie sú ešte za tepla! Dobrú chuť :-)
Už si mňa, ne-pekárku, nalomila... Vďaka za krásne a zároveň aj veľmi zrozumiteľne napísané a nafotené recepty.
Ešte nepoznaný.Všetko mám, vyskúšam.Ak výsledok bude taký,ako ho máš ty,budem sa veľmi tešiť.Ďakujem za zaujímavý a aj určite chutný recept.
Fíha,to ti teda neviem povedat,že aké je zloženie Fornetti cesta...:-) Ale teraz ako vravíš,tak fakt je to niečo podobné :-) Recept som od nikade neprevzala,ani nevidela.To cesto na kysnuté je moje vlastné a len ma to tak napadlo vyskúšať aj takéto koláče :-) Ale kto vie, ked to napadlo mňa,tak to mohlo napadnút už aj iného :-) Sú naozaj výborné,môžem len odporučiť! Kludne to prekváskuj a potom sa pochvál :-) Pozdravujem. @Babkamt dakujem za pochvalu a milé slová :-)