Jablkové koláče
Jablkové koláče z dvojakého cesta (fotorecept)
Autor receptu: cesminaz
Jemne chrumkavé, sladké pečivo plnené
jablkovou plnkou. Výsledok spojenia kysnutého a
lístkového cesta naozaj veľmi príjemne prekvapí ;-)
15 ks porcií |
25-30 minút na 180 °C |
Postup- V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor a soľ. Pridáme celkom zmäknuté, vlastne už dopoly tekuté maslo, žĺtok a v mlieku napučané droždie. Tých zvyšných 0,5-0,75 dl vody pridávame postupne a vypracujeme polomäkké, jemné cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Cesto pomocou minima múky krátko vymiesime do tvaru bochníka, vrch poprášime múkou a necháme zo 30 minút kysnúť na teplom mieste.
- Kým cesto kysne si pripravíme všetko ostatné. Potrebujeme 2 balíčky lístkového cesta, najlepšie to chladené, už rozvaľkané. Ďalej na plnku jablká, pudingový prášok, cukor, hrozienka, škoricu a citrón. Jablká očistíme, polovicu postrúhame na hrubo a polovicu pokrájame na drobno. Cukor si dá každý podľa chuti, tak isto ako aj hrozienka, citr. šťavu a škoricu. Okrem cukru si môžte všetko zmiešať už vopred, ale cukor pridajte do plnky až tesne pred dokysnutím cesta, čiže pred plnením, aby vám jablká nepustili veľa šťavy.
- Nakysnuté cesto vyvaľkáme na 2x takú veľkosť, ako je 1 lístkové cesto. Na jednu stranu vyvaľkaného cesta položíme 1 lístkové cesto. Prikryjeme ho druhou stranou kysnutého a položíme naň druhé lístkové cesto. Keďže mi pozdĺž vyčnievali okraje kysnutého cesta, tak som ich odkrojila :-) Následne celé poskladané cesto otočíme tak, aby lístkové bolo na spodku a vyvaľkáme ho na hrúbku cca 5 mm.
- Cesto pokrájame na 15 rovnakých kúskov. Každému kúsku natrieme bielkom okraje na jednej strane, kde sa zatvorí. Dáme plnku, prikryjeme druhou stranou a postláčame dookola vidličkou. Následne koláče pokladieme na plech s papierom.
- Vrch koláčov potrieme bielkom a ostrým nožom urobíme 2 zárezy. Napokon plech dáme do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 25-30 minút. Treba si to kontrolovať.
- Krásne upečené, ľahučké a voňavé koláče ;-P Tým, že je lístkové cesto z vrchu, sú koláče jemne chrumkavé!
- Ešte teplé dobre pocukrujeme :-)
- Cesto nie je príliš mäkké ako pri kysnutom, ale ani prisuché/prichrumkavé ako pri lístkovom. Je to niečo medzi :-) Je výborné chuťovo a zároveň sa pri zahryznutí rozplýva v ústach. Určite by boli výborné aj s inou plnkou, ale s jablkovou je to naozaj fantastická kombinácia :-)
Najsamlepšie sú ešte za tepla!
Dobrú chuť :-)
|