Jablkové koláče

Jablkové koláče z dvojakého cesta (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Jemne chrumkavé, sladké pečivo plnené jablkovou plnkou. Výsledok spojenia kysnutého a lístkového cesta naozaj veľmi príjemne prekvapí ;-)

15 ks
porcií
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor a soľ. Pridáme celkom zmäknuté, vlastne už dopoly tekuté maslo, žĺtok a v mlieku napučané droždie. Tých zvyšných 0,5-0,75 dl vody pridávame postupne a vypracujeme polomäkké, jemné cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Cesto pomocou minima múky krátko vymiesime do tvaru bochníka, vrch poprášime múkou a necháme zo 30 minút kysnúť na teplom mieste.
  2. Kým cesto kysne si pripravíme všetko ostatné. Potrebujeme 2 balíčky lístkového cesta, najlepšie to chladené, už rozvaľkané. Ďalej na plnku jablká, pudingový prášok, cukor, hrozienka, škoricu a citrón. Jablká očistíme, polovicu postrúhame na hrubo a polovicu pokrájame na drobno. Cukor si dá každý podľa chuti, tak isto ako aj hrozienka, citr. šťavu a škoricu. Okrem cukru si môžte všetko zmiešať už vopred, ale cukor pridajte do plnky až tesne pred dokysnutím cesta, čiže pred plnením, aby vám jablká nepustili veľa šťavy.
  3. Nakysnuté cesto vyvaľkáme na 2x takú veľkosť, ako je 1 lístkové cesto. Na jednu stranu vyvaľkaného cesta položíme 1 lístkové cesto. Prikryjeme ho druhou stranou kysnutého a položíme naň druhé lístkové cesto. Keďže mi pozdĺž vyčnievali okraje kysnutého cesta, tak som ich odkrojila :-) Následne celé poskladané cesto otočíme tak, aby lístkové bolo na spodku a vyvaľkáme ho na hrúbku cca 5 mm.
  4. Cesto pokrájame na 15 rovnakých kúskov. Každému kúsku natrieme bielkom okraje na jednej strane, kde sa zatvorí. Dáme plnku, prikryjeme druhou stranou a postláčame dookola vidličkou. Následne koláče pokladieme na plech s papierom.
  5. Vrch koláčov potrieme bielkom a ostrým nožom urobíme 2 zárezy. Napokon plech dáme do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 25-30 minút. Treba si to kontrolovať.
  6. Krásne upečené, ľahučké a voňavé koláče ;-P Tým, že je lístkové cesto z vrchu, sú koláče jemne chrumkavé!
  7. Ešte teplé dobre pocukrujeme :-)
  8. Cesto nie je príliš mäkké ako pri kysnutom, ale ani prisuché/prichrumkavé ako pri lístkovom. Je to niečo medzi :-) Je výborné chuťovo a zároveň sa pri zahryznutí rozplýva v ústach. Určite by boli výborné aj s inou plnkou, ale s jablkovou je to naozaj fantastická kombinácia :-) Najsamlepšie sú ešte za tepla! Dobrú chuť :-)