Štrúdľa
Štrúdľa

Jablková štrúdľa s marcipánom

Martin Kurhajec
šéfkuchár hotela Solisko**** na Štrbskom Plese, 12. decembra 2017
Jablková štrúdľa s marcipánom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
8
porcií
45-50 minút
príprava
40-50 minút
na 160-170 °C

Suroviny

450 g
1,5 kg
 (na potretie)




Postup

  1. 1

    Lístkové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske. Jablká ošúpeme a zbavíme jadrovníka, nastrúhame alebo nakrájame na tenké plátky. Ak sú jablká príliš šťavnaté, môžeme cesto jemne posypať strúhankou. Hrozienka namočíme na chvíľu do rumu.

  2. 2

    V miske zmiešame jemne plátky jabĺk s cukrom a hrozienkami. Uložíme ich na rozvaľkané lístkové cesto a na jablká na hrubom strúhadle nastrúhame marcipán.

  3. 3

    Štrúdľu zvinieme a uložíme na pekáč. Potrieme rozšľahaným vajcom a jemne posypeme vanilkovým cukrom, ktorý pri pečení pekne skaramelizuje a spraví na štrúdli peknú chrumkavú striešku. Pečieme pri 160 – 170 °C dozlatista.

Diskusia k receptu

mimy
Vyzerá luxusne, aj ja pečiem rada štrúdle, máme veľa jabĺčok. Skvelá inšpirácia. Chcela by som raňajkovať na Štrbskom pleséééé