Čokoládová torta
Čokoládová torta

Jablková Sacher torta fotorecept

eruska25 - fotkaeruska25, 12. decembra 2022
Jablková Sacher torta (fotorecept)
Foto: eruska25

Korpus tejto torty je vďaka jablkám šťavnatý, v strede je džem, na vrchu čokoláda. Vzhľadom sa podobá na Sacherovu tortu. Je jednoduchá na Zobraziť celý popisKorpus tejto torty je vďaka jablkám šťavnatý, v strede je džem, na vrchu čokoláda. Vzhľadom sa podobá na Sacherovu tortu. Je jednoduchá na prípravu, zvládne ju úplne každý. Nám veľmi chutí.

8
porcií
20 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
3 ks
100 g rozpustené
250 g
1 ks
40 g
300 g nastrúhané
Na potretie:
Čokoládová poleva:
150 g (54 %)
150 ml




Postup

  1. 1

    Korpus: Vajíčka, cukor a maslo vyšľaháme. Pridáme múku preosiatu s práškom do pečiva a kakaom. Nakoniec vmiešame postrúhané jablká. Keď sú zdravé, ja ich nešúpem.

    Jablková Sacher torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Formu s priemerom 24 cm vymastíme a vysypeme múkou a vlejeme do nej cesto.

    Jablková Sacher torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Upečieme vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch, 45 - 50 minút. Vyskúšame špaľlou, keď je dole lepkavá, tortu ešte dopečieme.

    Jablková Sacher torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Upečený korpus necháme vychladnúť. Vydutý vrch korpusu odrežeme, aby sme tortu vyrovnali. Prerežeme na polovicu. Ja to robím nasledovne: Nožom po celom obvode urobím plytký zárez.

    Jablková Sacher torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do spomenutého zárezu po obvode dám špagátik, ktorého konce prekrížim a potiahnem. Tým sa korpus rovnomerne prereže. To je výhodné, keď treba korpus prerezať na 3 časti. Spodnú časť natrieme džemom - a nešetríme, priložíme druhú časť a vrch tiež potrieme džemom - teraz už menej.

    Jablková Sacher torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Celú tortu, aj boky polejeme čokoládovou polevou, ktorú pripravíme nasledovne: smotanu zohrejeme na 75 stupňov, nalejeme ju na polámané kúsky čokolády a miešame do lesklej hmoty. Je dôležité dať silnejšiu čokoládu, dáva špecifickú chuť, várová čokoláda je málo.

    Jablková Sacher torta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tortu vložíme do chladničky a po stuhnutí nakrájame. Sacherova torta má mať čokoládové pečiatky, ale kde by som ich vzala. Myslím, že môže byť aj šľahačka, či orech alebo lentilky.

    Jablková Sacher torta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Jednoduchá torta, ktorú zvládne každý. Aj bez nejakého krému je výborná.

    Jablková Sacher torta (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Recept dobrý. Ale nenazvala by som to "sacher", lebo do sacherky sa nepridáva navyše nič, len to čo je pôvodné v recepte.
eruska25
@dr (13.12.2022 12:05)

Máš pravdu. Dva dni som rozmýšľala ako túto tortu nazvať, chcela som Jablková torta na spôsob Sacherovej. Napokon sa mi zdal jednoduchší názov Jablková Sacher torta.
staja
Tortička vyzerá veľmi lákavo, určite by som ju vyskúšala upiecť. Len ma prekvapilo to množstvo cukru, je ho viac ako múky. Ináč super aj s cennými radami na prípravu.
eruska25
@staja (13.12.2022 14:10)

Vyskúšaj, cukru daj menej, ja som dala 250 g - to úplne stačí. V recepte bolo 300 g cukru, tak som tiež tak uviedla, niekto má rád veľmi sladké.
mirvav
Už je aj upečená, zajtra dokončím. Aj mne sa vydula, asi je to cesto príliš husté. Ale chuť má dobrú. Názov môže zostať, takto sa to ľahšie zapamätá. Veru bude k nej aj šľahačka :-)
kayoline
Výborné! Vianoce boli strávené v Holandsku a ako dezert to bolo vďačné. Aj pani s cukrovkou neodolala a dala si dupľu, rozpustilo sa na jazyku. Niečo takéto som piekla prvý krát no podarilo sa na 1. Recept som taktiež preložila do holandštini a posunula neteri, (dúfam, že nevadí) 31-ho bude mať narodeniny a ide ho skúsiť sama urobiť. Mňamka, ďakujeme! :)
eruska25
@kayoline (25.12.2022 17:53)

No teda! Tak táto torta sa bude piecť aj v Holandsku, to je super. Určite sa podarí aj neteri. Prajem vám šťastný nový rok.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia