Jablková Sacher torta fotorecept
Foto: eruska25
Korpus tejto torty je vďaka jablkám šťavnatý, v strede je džem, na vrchu čokoláda. Vzhľadom sa podobá na Sacherovu tortu. Je jednoduchá na Zobraziť celý popisKorpus tejto torty je vďaka jablkám šťavnatý, v strede je džem, na vrchu čokoláda. Vzhľadom sa podobá na Sacherovu tortu. Je jednoduchá na prípravu, zvládne ju úplne každý. Nám veľmi chutí.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
300 g |
|
3 ks |
|
100 g rozpustené |
|
250 g |
|
1 ks |
|
40 g |
|
300 g nastrúhané |
|
Na potretie: | |
|
|
Čokoládová poleva: | |
150 g (54 %) |
|
150 ml |
|
Postup
-
1
Korpus: Vajíčka, cukor a maslo vyšľaháme. Pridáme múku preosiatu s práškom do pečiva a kakaom. Nakoniec vmiešame postrúhané jablká. Keď sú zdravé, ja ich nešúpem.
-
2
Formu s priemerom 24 cm vymastíme a vysypeme múkou a vlejeme do nej cesto.
-
3
Upečieme vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch, 45 - 50 minút. Vyskúšame špaľlou, keď je dole lepkavá, tortu ešte dopečieme.
-
4
Upečený korpus necháme vychladnúť. Vydutý vrch korpusu odrežeme, aby sme tortu vyrovnali. Prerežeme na polovicu. Ja to robím nasledovne: Nožom po celom obvode urobím plytký zárez.
-
5
Do spomenutého zárezu po obvode dám špagátik, ktorého konce prekrížim a potiahnem. Tým sa korpus rovnomerne prereže. To je výhodné, keď treba korpus prerezať na 3 časti. Spodnú časť natrieme džemom - a nešetríme, priložíme druhú časť a vrch tiež potrieme džemom - teraz už menej.
-
6
Celú tortu, aj boky polejeme čokoládovou polevou, ktorú pripravíme nasledovne: smotanu zohrejeme na 75 stupňov, nalejeme ju na polámané kúsky čokolády a miešame do lesklej hmoty. Je dôležité dať silnejšiu čokoládu, dáva špecifickú chuť, várová čokoláda je málo.
-
7
Tortu vložíme do chladničky a po stuhnutí nakrájame. Sacherova torta má mať čokoládové pečiatky, ale kde by som ich vzala. Myslím, že môže byť aj šľahačka, či orech alebo lentilky.
-
8
Jednoduchá torta, ktorú zvládne každý. Aj bez nejakého krému je výborná.
Máš pravdu. Dva dni som rozmýšľala ako túto tortu nazvať, chcela som Jablková torta na spôsob Sacherovej. Napokon sa mi zdal jednoduchší názov Jablková Sacher torta.
Vyskúšaj, cukru daj menej, ja som dala 250 g - to úplne stačí. V recepte bolo 300 g cukru, tak som tiež tak uviedla, niekto má rád veľmi sladké.
No teda! Tak táto torta sa bude piecť aj v Holandsku, to je super. Určite sa podarí aj neteri. Prajem vám šťastný nový rok.