Čokoládová torta

Jablková Sacher torta (fotorecept)

Autor receptu: eruska25

Korpus tejto torty je vďaka jablkám šťavnatý, v strede je džem, na vrchu čokoláda. Vzhľadom sa podobá na Sacherovu tortu.* Je jednoduchá na prípravu, zvládne ju úplne každý. Nám veľmi chutí.

8
porcií
20 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Korpus: Vajíčka, cukor a maslo vyšľaháme. Pridáme múku preosiatu s práškom do pečiva a kakaom. Nakoniec vmiešame postrúhané jablká. Keď sú zdravé, ja ich nešúpem.
  2. Formu s priemerom 24 cm vymastíme a vysypeme múkou a vlejeme do nej cesto.
  3. Upečieme vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch, 45 - 50 minút. Vyskúšame špaľlou, keď je dole lepkavá, tortu ešte dopečieme.
  4. Upečený korpus necháme vychladnúť. Vydutý vrch korpusu odrežeme, aby sme tortu vyrovnali. Prerežeme na polovicu. Ja to robím nasledovne: Nožom po celom obvode urobím plytký zárez.
  5. Do spomenutého zárezu po obvode dám špagátik, ktorého konce prekrížim a potiahnem. Tým sa korpus rovnomerne prereže. To je výhodné, keď treba korpus prerezať na 3 časti. Spodnú časť natrieme džemom - a nešetríme, priložíme druhú časť a vrch tiež potrieme džemom - teraz už menej.
  6. Celú tortu, aj boky polejeme čokoládovou polevou, ktorú pripravíme nasledovne: smotanu zohrejeme na 75 stupňov, nalejeme ju na polámané kúsky čokolády a miešame do lesklej hmoty. Je dôležité dať silnejšiu čokoládu, dáva špecifickú chuť, várová čokoláda je málo.
  7. Tortu vložíme do chladničky a po stuhnutí nakrájame. Sacherova torta má mať čokoládové pečiatky, ale kde by som ich vzala. Myslím, že môže byť aj šľahačka, či orech alebo lentilky.
  8. Jednoduchá torta, ktorú zvládne každý. Aj bez nejakého krému je výborná.