Čokoládová torta
Jablková Sacher torta (fotorecept)
Autor receptu: eruska25
Korpus tejto torty je vďaka jablkám šťavnatý, v strede je džem, na vrchu čokoláda. Vzhľadom sa
podobá na Sacherovu tortu.* Je jednoduchá na prípravu, zvládne ju úplne každý. Nám veľmi chutí.
8 porcií |
20 minút príprava |
50 minút na 180 °C |
Postup
- Korpus: Vajíčka, cukor a maslo vyšľaháme. Pridáme múku preosiatu s práškom do pečiva a kakaom. Nakoniec vmiešame postrúhané jablká. Keď sú zdravé, ja ich nešúpem.
- Formu s priemerom 24 cm vymastíme a vysypeme múkou a vlejeme do nej cesto.
- Upečieme vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch, 45 - 50 minút. Vyskúšame špaľlou, keď je dole lepkavá, tortu ešte dopečieme.
- Upečený korpus necháme vychladnúť. Vydutý vrch korpusu odrežeme, aby sme tortu vyrovnali. Prerežeme na polovicu. Ja to robím nasledovne: Nožom po celom obvode urobím plytký zárez.
- Do spomenutého zárezu po obvode dám špagátik, ktorého konce prekrížim a potiahnem. Tým sa korpus rovnomerne prereže. To je výhodné, keď treba korpus prerezať na 3 časti. Spodnú časť natrieme džemom - a nešetríme, priložíme druhú časť a vrch tiež potrieme džemom - teraz už menej.
- Celú tortu, aj boky polejeme čokoládovou polevou, ktorú pripravíme nasledovne: smotanu zohrejeme na 75 stupňov, nalejeme ju na polámané kúsky čokolády a miešame do lesklej hmoty. Je dôležité dať silnejšiu čokoládu, dáva špecifickú chuť, várová čokoláda je málo.
- Tortu vložíme do chladničky a po stuhnutí nakrájame. Sacherova torta má mať čokoládové pečiatky, ale kde by som ich vzala. Myslím, že môže byť aj šľahačka, či orech alebo lentilky.
- Jednoduchá torta, ktorú zvládne každý. Aj bez nejakého krému je výborná.