Jablková bábovka fotorecept

evusik - fotkaevusik, 28. októbra 2013
Jablková bábovka (fotorecept)
Foto: evusik

Toto je vlastne nepečený zákusok ktorý asi každý pozná... jablková hmota sa prekladá piškótami a dobrotka je na svete... ja som si to trošku Zobraziť celý popisToto je vlastne nepečený zákusok ktorý asi každý pozná... jablková hmota sa prekladá piškótami a dobrotka je na svete... ja som si to trošku vylepšila, upiekla som piškótu a vznikol mi takýto celkom dobrý koláč-bábovka...

6
porcií
30 minút
príprava
20 minút
na 160 °C

Suroviny

Piškóta:
3 ks
90 g
3 ks
1 PL
90 g
1/2 ČL
Jablková náplň:
1000 g
3-4 PL
3 ks
1 PL
1 ks
1 ks
400 ml
Ostatné:
  namočené v rume




Postup

  1. 1

    zo záhrady sme si priniesli jablká, nie sú síce výstavné, ale zato sladké a plné šťavy... nie sú vhodné na skladovanie tak máme momentálne jabĺčkové hody, ešteže jablká milujeme... dnes prišiel na radu jednoduchý, pôvodne nepečený koláčik...

    Jablková bábovka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Poďme nato: bielky spolu s cukrom vyšľaháme na tuhý sneh, postupne zašľaháme žĺtky a vodu, nakoniec už len zamiešame preosiatu múku spolu s práškom do pečiva. Cesto dáme do formy, ja som použila bábovkovú formu a dáme piecť do vyhriatej rúry na 160°C asi 20-22 minút. Vychladnutú piškótu rozkrojíme na 3 časti.

    Jablková bábovka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Jablková plnka: jablká očistíme a spolu s klinčekmi, škoricou, citrónovou šťavou a cukrom dusíme pod pokrievkou, môžeme pridať trochu vody. Keď sú jablká udusené vyberieme klinčeky aj škoricu a pučítkom na zemiaky jablká popučíme na kašu. Jablkovú kašu rozdelíme do dvoch kastrólov. Každý puding rozmiešame v 200 ml vody. Uvaríme jablká s vanilkovým pudingom a jablká s čokoládovým pudingom.... a môžeme začať vrstviť. Do tej istej formy v ktorej sme piekli piškótu dáme jeden diel piškóty a naň dáme hrozienka namočené v rume

    Jablková bábovka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    potom dáme vrstvu jablkovo-vanilkovej hmoty, posypeme orechami, dáme druhú piškótu, nato jablkovo-čokoládovú hmotu a zakryjeme tretím dielom piškóty... ja som si formu pre istotu vystlala fóliou, ale myslím, že to nebolo nutné...

    Jablková bábovka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    koláč dáme do chladničky stuhnúť, najlepšie cez noc a na druhý deň vyklopíme

    Jablková bábovka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    polejeme čokoládovou polevou Ganache ktorú robím podľa receptu od @honestka

    Jablková bábovka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    podávame s vanilkovou zmrzlinou

    Jablková bábovka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ....

    Jablková bábovka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a takto to dopadlo keď som pri fotení neodolala a pustila som sa do koštovky...

    Jablková bábovka (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

kika1212
výborná bábovka, s bohatou plnkou, šťavnatá, plná dobrôt, 5*:)
kimlo
Nadhera! Vy ste mali jablka???! Ja som mal z celej zahrady kde mam 5 zimnych jabloni 10 (desat) ks jablk...stastni to ludia... :-)
evusik
ďakujem všetkým za nakuknutie :-)
@kimlo my sme mali tohto roku nielen jablká, hrušky, ale aj slivky (už sú v sude) aj orechy - minulý rok vymrzli... neviem čím to je ale tento rok sme mali plný sad ovocia :-) akurát, že sad je starý a ovocie je len na jedenie alebo do suda :-) ale máš pravdu, sme šťastní, že je to tak :-)
julica
mňam, budem mať detskú/tínedžerskú návštevu, spolu si to pripravíme. ďakujem za inšpiráciu.
alex37
nádherné, sliny tečú :-) tá čoko poleva zabíja
eviana
@evusik , milujem túto jablkovú tortu, maminka ju často robievala, najmä z opadaných jabĺčok, ideálne tak boli zužitkované - tiež robievala do bábovkovej či tortovej formy. Krásne si to posunula do vyššieho levelu tým domácim piškótom... krása, slintám ako taký Harino :)
mariamka
vyzera uzasne! tak nedokonalo dokonale, o vybornej chuti niet pochyb, a tieto fotky - priam vianocna atmosfera, velmi pekne :)
babkamt
Tiež sa snažím míňať čo najviac jabĺk.Ďakujem za inšpiráciu.
anenka9
tiez mame kopec jablk a tak zajtra skusim urobit tuto babovku.....vyborna inspiracia a zu teraz mam robim chutky na tuto maskrtu....
evusik
ja keď som lenivá tak prekladám jablkový puding BB keksami, určite to poznáte... len to treba nechať cez noc odstáť aby tie kekse zmäkli a je to tiež výborné...
ďakujem všetkým za nakuknutie a ak vyskúšate dúfam, že si pochutíte tak ako my :-)
lusinkab
Pripajam sa ku vsetkym ostatnym tato babovka nema chybu :-) jednoducha a krasna.
irenaw
až sa hanbím priznať, najradšej by som tú polevu odtiaľ olupovala len tak... a potom samozrejme s nadšením zjedla ostatné ;-)))
nadia56
dobre si to vymyslela, chutna a aj oku lahodiaca dobrota, podobne robievam aj ja, len piskotove cesto upeciem na plechu a nerobim polevu, takze nabuduce urobim podla teba, pekny den ti zelam:-)
evusik
ďakujem :-) :-)
@irenaw tá poleva je skutočne dobrá, keď ju neminiem celú dám si ju do misky, zavriem aby nevysychala a v chladničke vydrží :-) pokiaľ sa nezje :-)
@nadia56 presne ako píšeš... stačí upiecť piškótu na plechu, prekrojiť napolovicu, na cesto dať jablkovú plnku, prikryť cestom a pocukrovať a dobrý koláčik je na svete...
evanaaa
@evusik , ešte som videla len kúsok z bábovky a už som mala na mysli teba, a ozaj, je to tvoje veľkolepé dielo, a iste chutnejšie s upečenou piškótou, tá plnka sa mi páči, je to na 5 *, a ide do KK. Len sa chcem spýtať, v bode 5) je bábovka vytiahnutá z chladničky a má akoby biely povlak ( ako cukrová poleva), čo to je? ( asi sa blbo pýtam, len ja.....).
evusik
@evanaaa na tej fotke to bude len odraz svetla, nie je tam cukrová poleva... fotky občas klamú :-) a teraz je rýchlo tma tak som fotila s bleskom a s bleskom mi to moc nejde :-( a ďakujem za síce trochu nadnesenú pochvalu, ale potešila :-)
martamm
super nápad a bábovka je s čokoládovou polevou aj sviatočná :))))
tankar
Zdravim varechačov.Babovka vypada dobre ale nech my pani netvrdzi že stej gramaže vyjde taka babovka.
evusik
@tankar nuž pani tvrdí, že je to presne tak ako napísala :-) samotná bábovka je odfotená v bode 2, následne prekrojená a naplnená jablkovou plnkou... tak je to veru :-)
1x radost
frezia68
@evusik :nuž dobre,že pani tvrdí,lebo ináč prídem o ten dobrý a jednoduchý recept :-) sladké obyčajne obchádzam,ale niečo ľahké sa mi žiada,skúsim z bezlepkovej múky a z polovičnej dávky :-) ,idem namočiť hrozienka,orechy čakajú a ďakujem za recept :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia