Foto: evusik
Toto je vlastne nepečený zákusok ktorý asi každý pozná... jablková hmota sa prekladá piškótami a dobrotka je na svete... ja som si to trošku Zobraziť celý popisToto je vlastne nepečený zákusok ktorý asi každý pozná... jablková hmota sa prekladá piškótami a dobrotka je na svete... ja som si to trošku vylepšila, upiekla som piškótu a vznikol mi takýto celkom dobrý koláč-bábovka...
porcií
príprava
na 160 °C
Suroviny
Piškóta: | |
3 ks |
|
90 g |
|
3 ks |
|
1 PL |
|
90 g |
|
1/2 ČL |
|
Jablková náplň: | |
1000 g |
|
3-4 PL |
|
3 ks |
|
|
|
1 PL |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
400 ml |
|
Ostatné: | |
namočené v rume |
|
|
|
|
Postup
-
1
zo záhrady sme si priniesli jablká, nie sú síce výstavné, ale zato sladké a plné šťavy... nie sú vhodné na skladovanie tak máme momentálne jabĺčkové hody, ešteže jablká milujeme... dnes prišiel na radu jednoduchý, pôvodne nepečený koláčik...
-
2
Poďme nato: bielky spolu s cukrom vyšľaháme na tuhý sneh, postupne zašľaháme žĺtky a vodu, nakoniec už len zamiešame preosiatu múku spolu s práškom do pečiva. Cesto dáme do formy, ja som použila bábovkovú formu a dáme piecť do vyhriatej rúry na 160°C asi 20-22 minút. Vychladnutú piškótu rozkrojíme na 3 časti.
-
3
Jablková plnka: jablká očistíme a spolu s klinčekmi, škoricou, citrónovou šťavou a cukrom dusíme pod pokrievkou, môžeme pridať trochu vody. Keď sú jablká udusené vyberieme klinčeky aj škoricu a pučítkom na zemiaky jablká popučíme na kašu. Jablkovú kašu rozdelíme do dvoch kastrólov. Každý puding rozmiešame v 200 ml vody. Uvaríme jablká s vanilkovým pudingom a jablká s čokoládovým pudingom.... a môžeme začať vrstviť. Do tej istej formy v ktorej sme piekli piškótu dáme jeden diel piškóty a naň dáme hrozienka namočené v rume
-
4
potom dáme vrstvu jablkovo-vanilkovej hmoty, posypeme orechami, dáme druhú piškótu, nato jablkovo-čokoládovú hmotu a zakryjeme tretím dielom piškóty... ja som si formu pre istotu vystlala fóliou, ale myslím, že to nebolo nutné...
-
5
koláč dáme do chladničky stuhnúť, najlepšie cez noc a na druhý deň vyklopíme
-
6
polejeme čokoládovou polevou Ganache ktorú robím podľa receptu od @honestka
-
7
podávame s vanilkovou zmrzlinou
-
8
....
-
9
a takto to dopadlo keď som pri fotení neodolala a pustila som sa do koštovky...
@kimlo my sme mali tohto roku nielen jablká, hrušky, ale aj slivky (už sú v sude) aj orechy - minulý rok vymrzli... neviem čím to je ale tento rok sme mali plný sad ovocia :-) akurát, že sad je starý a ovocie je len na jedenie alebo do suda :-) ale máš pravdu, sme šťastní, že je to tak :-)
ďakujem všetkým za nakuknutie a ak vyskúšate dúfam, že si pochutíte tak ako my :-)
@irenaw tá poleva je skutočne dobrá, keď ju neminiem celú dám si ju do misky, zavriem aby nevysychala a v chladničke vydrží :-) pokiaľ sa nezje :-)
@nadia56 presne ako píšeš... stačí upiecť piškótu na plechu, prekrojiť napolovicu, na cesto dať jablkovú plnku, prikryť cestom a pocukrovať a dobrý koláčik je na svete...