Jablková bábovka (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Toto je vlastne nepečený zákusok ktorý asi každý pozná... jablková hmota sa prekladá piškótami a dobrotka je na svete... ja som si to trošku vylepšila, upiekla som piškótu a vznikol mi takýto celkom dobrý koláč-bábovka...
6 porcií |
30 minút príprava |
20 minút na 160 °C |
Postup
- zo záhrady sme si priniesli jablká, nie sú síce výstavné, ale zato sladké a plné šťavy... nie sú vhodné na skladovanie tak máme momentálne jabĺčkové hody, ešteže jablká milujeme... dnes prišiel na radu jednoduchý, pôvodne nepečený koláčik...
- Poďme nato: bielky spolu s cukrom vyšľaháme na tuhý sneh, postupne zašľaháme žĺtky a vodu, nakoniec už len zamiešame preosiatu múku spolu s práškom do pečiva. Cesto dáme do formy, ja som použila bábovkovú formu a dáme piecť do vyhriatej rúry na 160°C asi 20-22 minút. Vychladnutú piškótu rozkrojíme na 3 časti.
- Jablková plnka: jablká očistíme a spolu s klinčekmi, škoricou, citrónovou šťavou a cukrom dusíme pod pokrievkou, môžeme pridať trochu vody. Keď sú jablká udusené vyberieme klinčeky aj škoricu a pučítkom na zemiaky jablká popučíme na kašu. Jablkovú kašu rozdelíme do dvoch kastrólov. Každý puding rozmiešame v 200 ml vody. Uvaríme jablká s vanilkovým pudingom a jablká s čokoládovým pudingom.... a môžeme začať vrstviť. Do tej istej formy v ktorej sme piekli piškótu dáme jeden diel piškóty a naň dáme hrozienka namočené v rume
- potom dáme vrstvu jablkovo-vanilkovej hmoty, posypeme orechami, dáme druhú piškótu, nato jablkovo-čokoládovú hmotu a zakryjeme tretím dielom piškóty... ja som si formu pre istotu vystlala fóliou, ale myslím, že to nebolo nutné...
- koláč dáme do chladničky stuhnúť, najlepšie cez noc a na druhý deň vyklopíme
- polejeme čokoládovou polevou Ganache ktorú robím podľa receptu od @honestka
- podávame s vanilkovou zmrzlinou
- ....
- a takto to dopadlo keď som pri fotení neodolala a pustila som sa do koštovky...