Jablčník so škoricovou polevou fotorecept

boise - fotkaboise, 24. októbra 2013
Jablčník so škoricovou polevou (fotorecept)
Foto: boise

V duchu hesla "Ani jablko nazmar" som sa pustila do boja s ďalšími jablkami voľne pohodenými na našej záhrade. A tak môžem s radosťou Zobraziť celý popisV duchu hesla "Ani jablko nazmar" som sa pustila do boja s ďalšími jablkami voľne pohodenými na našej záhrade. A tak môžem s radosťou oznámiť, že ich mám o 4 menej. Ostáva už len asi milión... :P

15 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
170 g
3 PL
110 ml
2 ks
110 g
1 ks
2 ČL
1 ČL
4 ks
Poleva:
80 g
1 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Je to jednoduchý, rýchly koláč a musím uznať že ma zo všetkých jablkových pokusov zatiaľ oslovil najviac. Teda nestihol toho veľa nahovoriť, ale za tú krátku dobu čo sme boli spolu, sme si ohromne rozumeli... Všetky suroviny na cesto (okrem jabĺk) dáme do misky a vymiešame na hladkú masu.

    Jablčník so škoricovou polevou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Polovicu vylejeme do maslom vymastenej a múkou vysypanej formy o priemere 24cm.

    Jablčník so škoricovou polevou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na to poukladáme očistené, na plátky (nie veľmi tenké) pokrájané jablká. Kľudne aj dve vrstvy.

    Jablčník so škoricovou polevou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zalejeme druhou polovicou cesta a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na 30 minút.

    Jablčník so škoricovou polevou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo so škoricovým cukrom.

    Jablčník so škoricovou polevou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Necháme trošku vychladnúť, pridáme vajce a dobre premiešame.

    Jablčník so škoricovou polevou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po 30tich minútach vyberieme koláč z rúry, popicháme ho vidličkou...

    Jablčník so škoricovou polevou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...a polejeme polevou. Jemne ju rozotrieme po celej ploche koláča. Dáme piecť do rúry ešte na 20 minút.

    Jablčník so škoricovou polevou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Upečený necháme vychladnúť.

    Jablčník so škoricovou polevou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A vychutnávame :) Dobrú chuť!

    Jablčník so škoricovou polevou (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

radost
@boise
i ja chcem byť jablkom tvojím
láka ma to ohromné porozumenie
bo veriť v porozumenie s ľudmi sa už temer bojím...:-)
@boise ...nebojse
zostanem tam-kde som...
stále v porozumenie s okolím veriaca žena..
to len na VARECHE idem za očami..za nosom...
a TU -vidím peknô..cítim jablk vôňu..a-šikovnú varecháčku k tomu..
nuž-koláčik ma láka..
žeby v sobotu..??
teba nech denne radosť žitia čaká..:-)
1x kaia
tiginko
perfektný nápad s tou polevou. Čo ja by som dala za voľne pohodené jablká v mojej záhrade ...
afataga
vyzera jedly :-), ak nevies co s jablkami, skus moj jablkovy dzem
boise
@afataga ja uz nemam dzem kde odlozit :D mam plne skrine visnoveho a slivkoveho, ja neviem co ta moja zahrada tento rok stvara...hotove sukromne mochovce :D Ale idem to pozriet, je pravda ze tak by som sa zbavila velkeho mnozstva naraz.... ;) Dakujem
boise
@radost ty mi vzdy vycaris usmev :) DAKUJEM ;) @tiginko ja som sa trosku tej polevy bala, bola taka tahava z toho vajca, ale nakoniec sa s tym pracovalo super ;)
zuzkabluzka
vyskusam, ta poleva musi byt ohromna, skorica s jablkami, vyborna kombinacia...rovno zacnem cistit jablaka, ja mam take drobizgy, ze na jedno normalne mi treba asi 10 mojich :)
michsa
Vypadá úžasně, o víkendu ho zkusím, díky Mišela!
martab
Mnamky, tento vikend kolacik robim. Dakujem za napad
erikao
vyzerá fakt dobre, asi rovno na dvojnásobnú dávku do plechu
eviana
Ďalšia Tvoja krásna jablková variácia... tlieskam, vyzerá úžasne žravo a voňavo :)
athelasil
uu, vyzerá veľmi chutne, a jabĺčka a škoricu ja ľúbim, ukladám :)
elixir
Koláč vyzerá naozaj krásne a hlavne kombinácia jabĺk, škorice je moje. Skúsim ho, aj keď niektoré suroviny si ponahrádzam... už sa teším na dobrotu ku káve :)
elena
Tento recept vyzerá perspektívne, aj my máme v záhradke x jabĺk, ešte šťastie, že mi v konzumovaní pomáhajú aj koníčky ( takých horších a popadaných). Tiež ich spracovávam na všelilenjaké spôsoby, takže každá zmena poteší.
mesiar50
Mám rád kombináciu jablka a škorice.Tvoj koláčik vyzerá viac ako vynikajúco.Rcp je už uložený v kk.
Ďakujem
surincicka
@boise mňam to bola dobrota... nestihol ani vychladnúť a celý zmizol... nabudúce urobím trojitú dávku na veľký plech lebo by som ho rada vyskúšala vychladnutý.... ďakujem za recept
mariaklara
Keďže je tu obdobie jabĺk, tak ho na predĺžený víkend vyskúšam, totiž milujem vôňu a chuť jabĺk a škorice.... :-)
janger
Je to velmi zaujimave s tou skoricovou polevou. Toto na 100% vyskusam :-).
chapona
@Boise , upečený, jednoduchý, zjedený = vynikajúci, na budúce dám viac jabĺk
boise
@surincicka :) to je radosť čítať toto :) A teda ale aj vychladnutý je super ;) @chapona teším sa že chutil :) Ja mám dosť veľké jablká, takže bol riadne jablkový..a taký je najlepší, krásne šťavnatý ;)
A ďakujem všetkým za reakcie, som rada že sa vám recept páči :)
gabrielik
Vyskúšala som a bol výborný ! :) dakujem za super recept. Akurát som zdvojnásobila dávku a bolo na velký plech :)
mariamka
trosku som ho spravila podla seba :) cesto kysnute s pernikovym korenim, navrch vela jablk, predpiekla som a v zavere poliala maslom so skoricou a citr. stavou, fantazia

1x alica1
mitrik
vcera som ho robila len som obmenila ingrediencie kedze vela veci nemozme :-) dala som ryzovu muku namiesto masla kokosovy tuk a ryz.smotanu na slahanie a dnes uz skoro nie je ... je fakt super !!
aandulka
Je to strašne dobrýýýýýý koláčik. Teraz ho akurát upiekla moja šikovná dcérka. Som ním nadšená. Suroviny dostupné, chuť ohromná. Ďakujem za vynikajúci recept. ukladám do KK.
drajan
Výborný koláčik... jednoduchý, voňavý, akurát tak sladký...poleva výborný nápad. Dík za recept.
joel
Ďakujem za recept, je to fantázia, teraz, keď sme takí presladení, výborne bodne také niečo ľahučké a pritom veľmi chutné.
kukulienka71
asi najlepší jablčník, čo som kedy jedla! jemný, šťavnatý, nepresladený... múku som dala pol na pol s pohánkovou. Veľmi všetkým chutí, ďakujem za jednoduchý a výborný recept, @boise


svedka
Vyskusany a vyborny :) s vanilkovou omáčkou
elixir
@boise Dnes som tento koláč piekla, mala som ale len posledné vajce doma :) Tak som množstvo cesta zredukovala a polevu robila iba z masla, dala do trochu menšej formy. Vyšiel mi nižší, ale je výborný, ďakujem Ti za recept... :) Určite nie je posledný raz.



katka78
Milá @boise , ďakujem pekne za recept! Jablkové sa u nás vždy zídu, lebo jabĺčka s veľkými očami nakúpim a nejem :-(. Potom ich treba už v nie ideálnej kondícii nejako spotrebovať a tak bolo aj dnes, preto mi tvoj recept prišiel veľmi vhod. Koláčik je voňavý a lahodný, na chuti mu neubralo ani to, že som tie 3 PL masla zabudla v mikrovlnke a objavila až keď už bol koláč takmer zjedený (hlava deravá). O dôvod viac ho zopakovať, tentoraz snáď už aj s maslom do cesta :-)
PS: robila som ho komplet z pohánkovej múky


salinka
Naozaj vyborny jablcnik, oplatilo sa vyskusat. Dakujem za recept, bude sa mu u nas pacit, nezapadne prachom:-)


katka78
Tento koláč robievam vždy, keď nám treba minúť jabĺčka, ktoré už nik nechce zjesť. Nebýva to často, ale stane sa. Hoci nie som veľmi na tento typ koláčov, musím povedať, že je naozaj výborný. Už som ho robila aj s kyslou smotanou, alebo creme fraiche namiesto šľahačkovej (boli práve po ruke). Naposledy takto, bez záverečnej polevy. Chutí vždy. Ešte raz vďaka za recept @boise !
*pekáč 25x25cm


1x haji
danila
koláčik je výborný len mi nejako cesto nevyšlo na druhú vrstvu, asi som ho zle rozdelila, nabudúce spravím tak, že jablká zamiešam rovno do celého cesta a tak dám piecť budú rovnomerne obalené cestom.A tá škoricová poleva nemá chybu!
kucharka
Jablcnik je ozaj vyborny, priam luxusny. Len by som odporucila vsetkym varechacom, ktori budu kolac robit, aby si polevu pripravili popredu a potom ju akoby natreli na kolac... Ja som ju mala teplu a riedku a ked som ju vyliala na kolac, rozliala sa mi po bokoch.
Nevadi, kolac je aj tak vyborny. Dakujem za recept.


1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia