Slivkový zákusok
Slivkový zákusok

Hrnčekový krehký slivkový pudingový zákusok fotorecept

helena10 - bez fotkyhelena10, 16. septembra 2022
Hrnčekový krehký slivkový pudingový zákusok (fotorecept)
Foto: helena10

Znamenitý zákusok. Šťavnatý, sladkokyslej chuti po slivkách. Upečte a určite si pochutnáte. Hrnček má objem 2,5 decilitra.

45 minút
na 170-175 °C

Suroviny

Krehké cesto:
2 a 1/2 hrnčeka (alebo mix s hladkou)
štipka
2 KL
2 ks domáce
1/2 hrnčeka
1/2 hrnčeka
2 PL
Slivky:
600 g čerstvé
podľa chuti (nemusí byť)
podľa chuti (nemusí byť)
Pudingový krém:
1 l
3 bal. (v prášku)
3/4 hrnčeka
100 g
Na posypanie krému:
Na plech:
 (na vymastenie)
 (na posypanie)




Postup

  1. 1

    Cesto: Všetky ingrediencie - múku, štipku soli, prášok do pečiva, cukor, olej, celé vajcia, kyslú smotanu vymiešam vareškou vo väčšej miske a dokončím miesenie ručne na vláčne mäkké cesto. Cesto rukami – prstami roztlačím - nie na hladko, sú tam stopy po roztlačení cesta prstami - na vymastený a múkou vysypaný plech s rozmermi 20 x 30 x 6 cm a viac. Vyšší plech je lepší. Plech s cestom dám do chladničky.

  2. 2

    Teraz je na rade pudingový krém: Z mlieka, pudingových práškov, cukru uvarím puding a hneď do neho vmiešam maslo. Musí sa spojiť s horúcim pudingom. Odstavím nabok trochu vychladnúť.

  3. 3

    Na vychladené cesto husto v jednej vrstve naukladám polovice sliviek reznou stranou hore. V prípade potreby si ochutím.

    Hrnčekový krehký slivkový pudingový zákusok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Slivky zalievam teplým pudingovým krémom a rozotriem ho tak, aby zakryl všetky slivky, celý povrch na celom plechu.

  5. 5

    Vrch pudingového krému posypem strúhaným kokosom zmiešaným s trochou cviklového prášku.

  6. 6

    Pečiem v rúre predhriatej na 170-175 stupňov okolo 45 minút. Riaďte sa svojou rúrou.

    Hrnčekový krehký slivkový pudingový zákusok (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zákusok musí riadne vychladnúť, až potom ho nakrájam.

Diskusia k receptu

haji
Další skvělý receptík, koláč se mi moc líbí. Chutné foto k nakousnutí. Díky za sdílení!
helena10
@haji , ako vždy milý komentár, ďakujem pekne aj za nahliadnutie rcp. Teraz som dala odrodu malých sliviek, ktoré sú šťavnaté a majú nádhernú farbu. Rada sa podelím receptom. Pekný víkend prajem. 🤗

gabikabp
Už sa chladí. Veľmi sa teším, ale budeme musieť počkať do zajtra. Cviklový prášok som nepoužila, keďže som nemala a myslím, že je tam iba kvôli farbe. Ďakujem za recept.
helena10
@gabikabp , my sme vydržali iba 6 hodín - toľko bol koláč v chladničke. Napíšte potom, či aj vám chutil. Cviklovým práškom som iba zafarbila trochu kokos.
Koláč sa môže pred pečením posypať mletými orechami, mandľami alebo aj ničím, až na upečený môžete použiť trochu kakao, toping,... Kreativite sa medze nekladú. Prajem dobrú chuť! 😉

helena10
@terinka55 , vďaka za milý komentár... Keď nemám čas, slivky naložím hocijako, nepaplem sa s nimi a koláč je rovnako fajnový. Pozdravujem.

kimlo
Výborný koláč, mám rad v kombinácii s pudingom… 😋
helena10
@kimlo , srdečná vďaka. Je menej náročný na čas, prácu, energiu i financie. 😀





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia