Hrášková polievka
Hrášková polievka

Hrášková polievka s chrumkavou slaninkou a majoránom

Vojto Artz
prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov a šéfkuchár, 29. apríla 2021
Hrášková polievka s chrumkavou slaninkou a majoránom
Foto: Dušan Křístek
5
porcií
40 minút
príprava

Suroviny

600 g čerstvý sladký
hrsť
1 zväzok
2 strúčiky
60 g
4 plátky
200 g (alebo pancetta)
 čerstvý
800 ml
500 ml
4 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V hrnci orestujeme na oleji s maslom nakrájanú mladú cibuľku a cesnak. Pridáme hrášok a krátko restujeme. Pridáme majorán a vývar a necháme zovrieť.

  2. 2

    Znížime teplotu, pridáme smotanu na šľahanie a špenát, varíme asi 10–15 minút. Vymixujeme po dávkach dohladka, osolíme a okoreníme.

  3. 3

    Na nepriľnavej panvici zvlášť nasucho orestujeme pokrájanú slaninu a toastový chlieb. Polievku rozdelíme do tanierov, ozdobíme kyslou smotanou, opečenou slaninkou, krutónmi a čerstvým majoránom.

Diskusia k receptu

evanaaa
Načo dávať do tej poliev y špenát? Keď hrášková, tak hrášková. Ale mixujem len zo suchého hrachu, tento nový sladký radšej vcelku......inak, polievka vypadá pekne.
45678
@evanaaa (30.4.2021 17:58)

Ten špenát asi k vôli udržaniu farby, je krásne zelená, mohli by nám zodpovedať otazku:-) inak, ja tiež ako Ty, iba zo suchého rozmixujem.