Hovädzie zadné na suchohríbe smrekovom a domácej údenej slaninke fotorecept

pusta - fotkapusta, 4. marca 2014
Hovädzie zadné na suchohríbe smrekovom a domácej údenej slaninke (fotorecept)
Foto: pusta

Milujeme hovädzie mäso na šťave, dnes som ho skombinovala so suchohríbom smrekovým a domácou údenou slaninkou a koreninami. Pripravila som ho na perkeltovom základe, Zobraziť celý popisMilujeme hovädzie mäso na šťave, dnes som ho skombinovala so suchohríbom smrekovým a domácou údenou slaninkou a koreninami. Pripravila som ho na perkeltovom základe, vzniklo veľmi chutné šťavnaté úžasne voňavé jedlo.

70 - 80
porcií
30 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
2 veľké hrste
100 g
600 g
4 - 5 strúčikov podľa veľkosti
150 g
500 ml
1 ČL
5 - 6 guličiek
8 guličiek
4 guličky
1 PL
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Hovädize zadné som umyla, osušila a pokrájala na plátky asi 2 -3 cm hrubé...

    Hovädzie zadné na suchohríbe smrekovom a domácej údenej slaninke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...tie na kocky asi 3x4 cm veľké.

    Hovädzie zadné na suchohríbe smrekovom a domácej údenej slaninke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Očistila som cibuľu a cesnak.

    Hovädzie zadné na suchohríbe smrekovom a domácej údenej slaninke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Domácu údenú slaninku som pokrájala na prúžky a cesnak na plátky.

    Hovädzie zadné na suchohríbe smrekovom a domácej údenej slaninke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do hrnca som dala husaciu masť a pokrájanú cibuľu.

    Hovädzie zadné na suchohríbe smrekovom a domácej údenej slaninke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Prichystala som si sušený Hríb smrekový. Ide o veľmi chutný voňavý hríb, ktorý rastie v ihličnatých lesoch pod smrekmi - odtiaľ názov, od konca augusta až do novembra, kým udrú prvé mrazy.

    Hovädzie zadné na suchohríbe smrekovom a domácej údenej slaninke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Namočila som ho na 30 minút do teplej vody.

    Hovädzie zadné na suchohríbe smrekovom a domácej údenej slaninke (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Cibuľu som restovala do svetlo-žltej farby,..

    Hovädzie zadné na suchohríbe smrekovom a domácej údenej slaninke (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...podliala som ju malým množstvom horúceho domáceho hovädzieho vývaru, vydusila až na tuk, tento postup som opakovala 3x, presne ako pri príprave perkeltu. Týmto postupom sa cibuľa rozpadne, zahustí vo výsledku šťavu a ochutí jedlo. Na zahustenie sa v žiadnom prípade nepoužíva múka zemiak,či čokoľvek iné !!!

    Hovädzie zadné na suchohríbe smrekovom a domácej údenej slaninke (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pridala som čerstvo mleté čierne korenie, krátkym restovaním má výraznejšiu chuť a pridala som aj cesnak, ktorý som nechala len rozvoňať - pozor nespáliť!!!

    Hovädzie zadné na suchohríbe smrekovom a domácej údenej slaninke (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pridala som domácu údenú slaninku...

    Hovädzie zadné na suchohríbe smrekovom a domácej údenej slaninke (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...a mletú červenú papriku, ktorú som nechala za stáleho miešania rozpustiť.

    Hovädzie zadné na suchohríbe smrekovom a domácej údenej slaninke (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Do tohoto cibuľovo-cesnakovo-paprikového-slaninového perkeltového základu som pridala mäsko, zvýšila som plameň a poriadne som ho z každej strany poopekala, ešte som nesolila, aby mäsko zostalo šťavnaté a dobre sa ochutilo v tomto základe.

    Hovädzie zadné na suchohríbe smrekovom a domácej údenej slaninke (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Pridala som koreniny, je dobré borievky rozdrviť pre vôňu a chuť, ja som to teraz nerobila.

    Hovädzie zadné na suchohríbe smrekovom a domácej údenej slaninke (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Podliala som horúcim domácim hovädzím vývarom asi do výšky mäska

    Hovädzie zadné na suchohríbe smrekovom a domácej údenej slaninke (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Pridala som kožu zo slaniny, ked sa vyvarí, dodá úžasnú údenú chuť celému jedlu.

    Hovädzie zadné na suchohríbe smrekovom a domácej údenej slaninke (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Prikryla som pokrievkou a na pomalom ohni som dusila asi 120 minút, kým mäsko nezmäklo, za občasného podlievania horúcim vývarom a premiešania.

    Hovädzie zadné na suchohríbe smrekovom a domácej údenej slaninke (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Ked už bolo mäsko takmer mäkké, pridala som namočené suchohríby aj so šťavou, osolila som až teraz a prikryté pokrievkou som pomaly dusila, kým všetko bolo mäkkučké.

    Hovädzie zadné na suchohríbe smrekovom a domácej údenej slaninke (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Podávala som horúce s čerstvo uvarenou domácou knedľou. Jedlo je nádherne voňavé po suchohríboch smrekových, cesnaku a údenej slaninke, vynikajúcej chuti použitých surovín a korenín. Mäsíčko je na povrchu trošku chrumkavé a vo vnútri mäkkučké a šťavnaté, prevzalo chuť celého základu, pripravené a husacej masti, lebo hovädzie zadné je suché mäsko a husacia masť tiež pridá na chuti celého jedla.

    Hovädzie zadné na suchohríbe smrekovom a domácej údenej slaninke (fotorecept) - obrázok 19

Diskusia k receptu

sracz
Hovädzie na "hríboch" doslova milujem, @pusta milá a aj u nás je častým "hosťom" pri excelentnom stolovaní, ktoré sa v závet zvrkbe na "všeobecnú žranicu" vo finale aj s orosenou malou 12_kou (half&half), priamo "zes Plzně)! S domácou parenou, vlastnotučne vymiesenou, uvarenou a "cvernou" nakrájanou, knedľou je super 5* _ová, ale ani s maslovými "ňočkami", či "dierkovanou" cestovinou, neostane na hanbu!!!
daguska
Hovadzinka,hribiky-pre mna vynikajuca kombinacia. A s knedlou-super.
jozka2
to je dobre papanicko,skoda,ze nemozem taketo dobroty.
pusta
@jozka2 , je to vynikajúce papaníčko, je mi ľúto, že ty nemôžeš takéto dobroty.
dakujem.
pusta
@daguska , máš pravdu - hovädzinka, hríby sú vynikajúca kombinácia a s knedľou super.
dakujem za pochvalu.
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, to som rada, že aj u vás častým hosťom
pri excelentnom stolovaní :-) s domácou knedľou úplne super. aj s maslovými nočkami a dierkovanou cestovinou výborné.
no a pravý dobre vychladený orosený Pilsner Urquell - labužník si veľký a vieš, čo je dobré :-)))))
dakujem za uznanie a vysoké hodnotenie *****
mesiar50
Keď tak skvelo chutí ako vyzerá tak klobúk dolu Ibyka.
Musím pochváliť dobrý výber mäsa.Z takéhoto sa vyrába aj hovädzia dusená šunka.
pusta
@mesiar50 , vážim si tvoj názor odborného znalca.
to som nevedela, že aj dusená šunka sa z toho vyrába...myslel si hovädziu?
dakujem.
mesiar50
Áno Ibyka,robievali sme to výlučne zo zadného hovädzieho resp,zo stehna.Väčšinou toto honosné jedlo sa expedovalo do kúpeľov.
pusta
@mesiar50 , myslela som si to, nebola som si však istá. už sm takú mala,môžem povedať, že je to úžasná delikatessa.
dakujem ti za rozšírenie mojich vedomostných obzorov.
babkamt
Výborný recept. Zabodovala by si s ním aj v našej rodine, keby si nám prišla navariť :-) U nás patrí k obľúbeným.
pusta
@babkamt , som rada, že aj u vás patrí k obľúbeným tento výborný recept a že by som s ním zabodovala aj v tvojej milej rodinke :-)
dakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia