Hovädzie zadné na suchohríbe smrekovom a domácej údenej slaninke (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Milujeme hovädzie mäso na šťave, dnes som ho skombinovala so suchohríbom smrekovým a domácou údenou slaninkou a koreninami. Pripravila som ho na perkeltovom základe, vzniklo veľmi chutné šťavnaté úžasne voňavé jedlo.

70 - 80
porcií
30 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Hovädize zadné som umyla, osušila a pokrájala na plátky asi 2 -3 cm hrubé...
  2. ...tie na kocky asi 3x4 cm veľké.
  3. Očistila som cibuľu a cesnak.
  4. Domácu údenú slaninku som pokrájala na prúžky a cesnak na plátky.
  5. Do hrnca som dala husaciu masť a pokrájanú cibuľu.
  6. Prichystala som si sušený Hríb smrekový. Ide o veľmi chutný voňavý hríb, ktorý rastie v ihličnatých lesoch pod smrekmi - odtiaľ názov, od konca augusta až do novembra, kým udrú prvé mrazy.
  7. Namočila som ho na 30 minút do teplej vody.
  8. Cibuľu som restovala do svetlo-žltej farby,..
  9. ...podliala som ju malým množstvom horúceho domáceho hovädzieho vývaru, vydusila až na tuk, tento postup som opakovala 3x, presne ako pri príprave perkeltu. Týmto postupom sa cibuľa rozpadne, zahustí vo výsledku šťavu a ochutí jedlo. Na zahustenie sa v žiadnom prípade nepoužíva múka zemiak,či čokoľvek iné !!!
  10. Pridala som čerstvo mleté čierne korenie, krátkym restovaním má výraznejšiu chuť a pridala som aj cesnak, ktorý som nechala len rozvoňať - pozor nespáliť!!!
  11. Pridala som domácu údenú slaninku...
  12. ...a mletú červenú papriku, ktorú som nechala za stáleho miešania rozpustiť.
  13. Do tohoto cibuľovo-cesnakovo-paprikového-slaninového perkeltového základu som pridala mäsko, zvýšila som plameň a poriadne som ho z každej strany poopekala, ešte som nesolila, aby mäsko zostalo šťavnaté a dobre sa ochutilo v tomto základe.
  14. Pridala som koreniny, je dobré borievky rozdrviť pre vôňu a chuť, ja som to teraz nerobila.
  15. Podliala som horúcim domácim hovädzím vývarom asi do výšky mäska
  16. Pridala som kožu zo slaniny, ked sa vyvarí, dodá úžasnú údenú chuť celému jedlu.
  17. Prikryla som pokrievkou a na pomalom ohni som dusila asi 120 minút, kým mäsko nezmäklo, za občasného podlievania horúcim vývarom a premiešania.
  18. Ked už bolo mäsko takmer mäkké, pridala som namočené suchohríby aj so šťavou, osolila som až teraz a prikryté pokrievkou som pomaly dusila, kým všetko bolo mäkkučké.
  19. Podávala som horúce s čerstvo uvarenou domácou knedľou. Jedlo je nádherne voňavé po suchohríboch smrekových, cesnaku a údenej slaninke, vynikajúcej chuti použitých surovín a korenín. Mäsíčko je na povrchu trošku chrumkavé a vo vnútri mäkkučké a šťavnaté, prevzalo chuť celého základu, pripravené a husacej masti, lebo hovädzie zadné je suché mäsko a husacia masť tiež pridá na chuti celého jedla.