Hovädzie líčka na červenom víne, koreňovej zelenine a suchohríboch fotorecept
Foto: pusta
Bola som na návšteve u môjho najlepšieho priateľa a poprosil ma, aby som uvarila na obed hovädzie líčka podľa jeho chuti. Použila som veľa Zobraziť celý popisBola som na návšteve u môjho najlepšieho priateľa a poprosil ma, aby som uvarila na obed hovädzie líčka podľa jeho chuti. Použila som veľa cibule a cesnaku, z korenín čerstvo mletú rascu, čierne korenie, aníz a sladkú papriku, koreňovú zeleninu, mrazené suchohríby a kvalitné suché červené víno Cabernet Sauvignon, všetko v takom pomere, aby sa neprebili chute, ale navzájom príjemne harmonizovali a dali vyniknúť tejto neskutočnej delikatesse.
porcie
príprava
na 80 _ 90 °C
Suroviny
750 g |
|
3 ks veľké |
|
10 strúčikov veľkých |
|
150 g |
|
100 50 |
|
150 g alebo slnečnicový olej |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1/4 ČL |
|
2 ČL kopcom |
|
150 - 200 g |
|
500 ml cca alebo horúca voda |
|
300 ml alebo iné kvalitné suché víno |
|
50 g koreň |
|
Postup
-
1
Pokrájala som zeler na plátky, potom na pásiky a tie na kocky, petržlen na kolieska /zabudla som ho odfotiť/.
-
2
Mrkvu som pokrájala na kolieska silné asi 2 mm, aby všetka zeleninka zostala po udusení trocha al dente a nerozvarila sa. Všetka zeleninka bola čerstvo vytiahnutá zo záhradky pestovaná Bio.
-
3
Hovädzie líčka som umyla, povarila asi 5 minút vo vriacej vode, scedila, ked troška vychladli, odblanila som ich. Poodkrajovala som šľachovité tuhé časti, mramorovanie v nich - teda tuk som ponechala, tuk sa vyvarí a z toho budú šťavnaté a mäkkučké, pokrájala som ich na rezne a tie na väčšie kusy o veľkosti asi 3x4 cm.
-
4
Na jemno pokrájanú cibuľu som orestovala do sklovita na rozpustenej bravčovej masti. Podliala som ju malým množstvom horúcej vody a vydusila až na tuk. Tento postup som opakovala 3x, týmto spôsobom sa cibuľa rozpadne, zmäkne, vydá svoju chuť a v závere a zahustí šťavu podobne ako pri akomkoľvek perkelte.
-
5
Pridala som cesnak pokrájaný na silnejšie plátky a orestovala asi 1 - 2 minúty, len kým sa rozvoňal.
-
6
Pridala som rascu, čerstvo pomletú na mlynčeku a orestovala tiež krátko, len asi 1 - 2 minúty, aby sa pekne rozvoňala, takto upravená rasca má lepšiu a výraznejšiu chuť, ktorá spolu s cibuľou a cesnakom potom priam vsiakne do mäsíčka a výborne ho ochutí.
-
7
Rovnako som to spravila s čerstvo mletým čiernym korením, neskôr s anízom,okrem toho pri tejto úprave mi tým pádom bohate postačila z oboch druhov korenín množstvo len asi 1 CL, avšak s lepším chuťovým efektom.
-
8
Do tohoto základu som pridala pokrájané hovädzie líčka, ktoré som ešte...
-
9
...okorenila čerstvo mletým anízom - len asi 1/4 CL, viac nedávajte, lebo aníz je veľmi aromatický a prebil by ostatné chute, toto množstvo ostatné chute len príjemne podtrhne.
-
10
Ked sa odparila všetka šťava, ktorú hovädzie líčka počas opekania na tomto okorenenom cibuľovo -cesnakovom základe pustili, až v tejto chvíli som pridala 2 CL morskej soli. Mäsko už bolo vtedy pekne zatiahnuté s jemnou kôrčičkou na povrchu, takže nehrozilo, že sa soľou vysuší, zostalo úžasne šťavnaté.
-
11
Hrniec som stiahla z ohňa, pridala som 2 CL sladkej mletej červenej papriky a za stáleho miešania som ju nechala rozpustiť v horúcom tuku, pekne zafarbí výsledný pokrm. Stačí pridať len 2 CL, lebo som nevarila klasický perkelt alebo paprikáš, ale hovädzie líčka,čo som mala na pamäti.
-
12
Všetko som podliala horúcim domácim vývarom, vždy len malým množstvom, lebo vo výsledku má byť len málo hustej šťavy. Horúci vývar som používala preto, aby sa neprerušil var a mäsíčko krásne zmäklo. Prikryté som dusila pomalým varom, kým hovädzie líčka boli takmer hotové. Ak nemáte domáci hovädzí vývar, môžete použiť horúcu vodu, len nepoužívajte žiadne umelé hotové bujóny!!!
-
13
Asi 15 minút pred koncom dusenia som pridala mrazené suchohríby, môžete použiť aj čerstvé alebo sušené, ale potom treba prispôsobiť čas ich dusenia.
-
14
Po suchohríboch som pridala aj pripravenú pokrájanú koreňovú zeleninu a varila som až do konca prudkým varom už odokryté.
-
15
Pripravila som si kvalitné suché červené víno, použila som Cabernet Sauvignon, ročník 2006, môžete použiť aj iné víno podľa vašej chuti a výberu, ale použite len také kvalitné suché červené víno, ktoré by ste aj pili Vy sami, lebo nekvalitným vínom by ste pokazili jedlo vo finále, čo by bola naozaj veľká škoda.
-
16
Až do konca som podlivala vínom, ktoré som nechala pri prudkom vare odpariť a zostala jeho vynikajúca chuť v šťavičke a v mäsíčku. Tých 15 minút bohate stačí aj pre zeleninu, aby zmäkla na "skus", nerozvarila sa na blato a brečku, a aby dodala na chuti aj spolu so suchohríbmi. Na zahustenie sa v žiadnom prípade nepoužije múka, škrob, ani zemiaky, či iné, zahustí sa cibuľou a cesnakom, ktorý má jemnú a príjemnú chuť v jedle, nie je ostrý a čpavý.
-
17
Na tanier som urobila základ akoby hniezdo zo zemiakovej kaše, na ktorý som nabrala hotové hovädzie líčka, zeleninku a suchohríby preliate hustou šťavou z vína a cibule s cesnakom. Podávala som som s vynikajúcim suchým červeným vínom, ktoré zvýšilo z varenia :-)))
-
18
Nikdy predtým som nejedla hovädzie líčka, môžem zodpovedne potvrdiť, že je to úžasná delikatesa, ktorú sa oplatí pripraviť. Môžete použiť aj inú prílohu, ale nám sa videla táto ako najlepšia.
-
19
V tejto úprave je vyvážená chuť použitých surovín, korenín,zeleniny, hríbov, vynikajúcej hustej lahodnej šťavičky a mäsíčka, ktoré bolo ako masielko a rozplývalo sa v puse ako nebíčko v papuľke. Môj priateľ ma úžasne pochválil, od neho ako šéfkuchára si to veľmi vážim, lebo ma dokáže aj neúprosne skritizovať, nič mi nedaruje, teraz sa mi poďakoval a aj pusu som dostala od neho ako výraz kuchárskeho uznania za túto perfektnú lahôdku:-))) Vrelo odporúčam vyskúšať aj Vám, prajem Dobrú chuť!!!
ináč, samozrejme, recept na 1*. (to je jednička s hviezdičkou, nie jedna hviezdička). :-)))
to ja mám šťastie, že mám takého fantastického priateľa, vlastne sme šťastní obaja, sme totiž rovnakí :-)))
zo srdca ti dakujem.
tá námaha veru stojí za ten výsledok...
dakujem ti.
určite budem robiť aj ja od teraz častejšie hovädzie líčka.
dakujem.
dakujem za krásnu pochvalu.
určite v tom hraje veľkú úlohu rodina a bezprostredné okolie.
aby som pravdu povedala, v podstate som bola samouk, mojim prvým prísnym kritikom bol môj otec, ktorý bol od fachu, aj ked je pravdou, že som veľa odpozerala od mojej dobrej mamy a drahej starej mamy.
mala som rada od mlada zahraničné a náročné recepty, učila som sa od rodiny, mala som šťastie na množstvo priateľov i kolegov národností z celého sveta a rôznych vierovyznaní, ktorí radi varili a veľa som prevzala aj od nich.
mám výnimočného priateľa, s ktorým máme veľa spoločného, najmä lásku k vareniu a veľa sa od neho učím aj ako od profesionála.
máš veľkú pravdu, stará škola je na nezaplatenie a predovšetkým ich domáce varenie.
snažím sa svoje recepty písať zrozumiteľne pre každého a povedať mu, že poctivé surovuiny a poctivosť vo varení sa oplatí a bohato odmení.
dakujem ti za úžasné uznanie, jarka, to ja sa skláňam pred tebou, tvojim varením a tvojou neskutočnou pracovitosťou.
viem, že väčšina varecháčov je skúsená a perfektne varí, ale je tu veľa mladých, menej skúsených a preto píšem recepty polopatisticky, aby vedeli uvariť bez obáv a chutne aj oni skvelé jedlo :-)))
tí skúsenejší my to iste s pochopením radi prepáčia.
dakujem ti aj za 5***** :-)))
viem, že väčšina varecháčov je skúsená a perfektne varí, ale je tu veľa mladých, menej skúsených a preto píšem recepty polopatisticky, aby vedeli uvariť bez obáv a chutne aj oni skvelé jedlo :-)))
tí skúsenejší my to iste s pochopením radi prepáčia.
dakujem ti aj za 5***** :-)))
mám úžasného priateľa, ktorý si zaslúži moju pozornosť :-)))
poviem ti úprimne. že u teba priateľ môj, by som mala rovnakú trému ako u neho, lebo ste vynikajúci kuchári, pred ktorými mám veľký rešpekt.
dakujem za toľkú poctu, akú si mi svojim pozvaním do tvojej kuchyne prejavil a čo ma naozaj teší.
dakujem za uznanie.
dakujem za krásne hodnotenie na jedničku s hviezdičkou :-)))
bohovské jedlo ako vravíš, verím, že teraz už ochutnáš aj ty - pozri komentík pre @rea1.
dakujem.
:-)))))
tiež som ho jedla až teraz po prvýkrát a iste nie naposledy.
dakujem.
super, že máš vlastné suchohrííby a máš dlhoročný spoľahlivý zdroj kvalitného červeného vína:-)))
potom ti už nič nebráni na prípravu tohoto mňamózneho jedla už tento víkend :D
prajem ti zdarné varenie a dobrú chuť :P
dakujem za tvoje úžasné hodnotenie.
vážim si to veľmi :-)))