Hovädzie líčka na červenom víne, koreňovej zelenine a suchohríboch (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Bola som na návšteve u môjho najlepšieho priateľa a poprosil ma, aby som uvarila na obed hovädzie líčka podľa jeho chuti. Použila som veľa cibule a cesnaku, z korenín čerstvo mletú rascu, čierne korenie, aníz a sladkú papriku, koreňovú zeleninu, mrazené suchohríby a kvalitné suché červené víno Cabernet Sauvignon, všetko v takom pomere, aby sa neprebili chute, ale navzájom príjemne harmonizovali a dali vyniknúť tejto neskutočnej delikatesse.

4
porcie
20 minút
príprava
120 minút
na 80 _ 90 °C

Suroviny

Postup

  1. Pokrájala som zeler na plátky, potom na pásiky a tie na kocky, petržlen na kolieska /zabudla som ho odfotiť/.
  2. Mrkvu som pokrájala na kolieska silné asi 2 mm, aby všetka zeleninka zostala po udusení trocha al dente a nerozvarila sa. Všetka zeleninka bola čerstvo vytiahnutá zo záhradky pestovaná Bio.
  3. Hovädzie líčka som umyla, povarila asi 5 minút vo vriacej vode, scedila, ked troška vychladli, odblanila som ich. Poodkrajovala som šľachovité tuhé časti, mramorovanie v nich - teda tuk som ponechala, tuk sa vyvarí a z toho budú šťavnaté a mäkkučké, pokrájala som ich na rezne a tie na väčšie kusy o veľkosti asi 3x4 cm.
  4. Na jemno pokrájanú cibuľu som orestovala do sklovita na rozpustenej bravčovej masti. Podliala som ju malým množstvom horúcej vody a vydusila až na tuk. Tento postup som opakovala 3x, týmto spôsobom sa cibuľa rozpadne, zmäkne, vydá svoju chuť a v závere a zahustí šťavu podobne ako pri akomkoľvek perkelte.
  5. Pridala som cesnak pokrájaný na silnejšie plátky a orestovala asi 1 - 2 minúty, len kým sa rozvoňal.
  6. Pridala som rascu, čerstvo pomletú na mlynčeku a orestovala tiež krátko, len asi 1 - 2 minúty, aby sa pekne rozvoňala, takto upravená rasca má lepšiu a výraznejšiu chuť, ktorá spolu s cibuľou a cesnakom potom priam vsiakne do mäsíčka a výborne ho ochutí.
  7. Rovnako som to spravila s čerstvo mletým čiernym korením, neskôr s anízom,okrem toho pri tejto úprave mi tým pádom bohate postačila z oboch druhov korenín množstvo len asi 1 CL, avšak s lepším chuťovým efektom.
  8. Do tohoto základu som pridala pokrájané hovädzie líčka, ktoré som ešte...
  9. ...okorenila čerstvo mletým anízom - len asi 1/4 CL, viac nedávajte, lebo aníz je veľmi aromatický a prebil by ostatné chute, toto množstvo ostatné chute len príjemne podtrhne.
  10. Ked sa odparila všetka šťava, ktorú hovädzie líčka počas opekania na tomto okorenenom cibuľovo -cesnakovom základe pustili, až v tejto chvíli som pridala 2 CL morskej soli. Mäsko už bolo vtedy pekne zatiahnuté s jemnou kôrčičkou na povrchu, takže nehrozilo, že sa soľou vysuší, zostalo úžasne šťavnaté.
  11. Hrniec som stiahla z ohňa, pridala som 2 CL sladkej mletej červenej papriky a za stáleho miešania som ju nechala rozpustiť v horúcom tuku, pekne zafarbí výsledný pokrm. Stačí pridať len 2 CL, lebo som nevarila klasický perkelt alebo paprikáš, ale hovädzie líčka,čo som mala na pamäti.
  12. Všetko som podliala horúcim domácim vývarom, vždy len malým množstvom, lebo vo výsledku má byť len málo hustej šťavy. Horúci vývar som používala preto, aby sa neprerušil var a mäsíčko krásne zmäklo. Prikryté som dusila pomalým varom, kým hovädzie líčka boli takmer hotové. Ak nemáte domáci hovädzí vývar, môžete použiť horúcu vodu, len nepoužívajte žiadne umelé hotové bujóny!!!
  13. Asi 15 minút pred koncom dusenia som pridala mrazené suchohríby, môžete použiť aj čerstvé alebo sušené, ale potom treba prispôsobiť čas ich dusenia.
  14. Po suchohríboch som pridala aj pripravenú pokrájanú koreňovú zeleninu a varila som až do konca prudkým varom už odokryté.
  15. Pripravila som si kvalitné suché červené víno, použila som Cabernet Sauvignon, ročník 2006, môžete použiť aj iné víno podľa vašej chuti a výberu, ale použite len také kvalitné suché červené víno, ktoré by ste aj pili Vy sami, lebo nekvalitným vínom by ste pokazili jedlo vo finále, čo by bola naozaj veľká škoda.
  16. Až do konca som podlivala vínom, ktoré som nechala pri prudkom vare odpariť a zostala jeho vynikajúca chuť v šťavičke a v mäsíčku. Tých 15 minút bohate stačí aj pre zeleninu, aby zmäkla na "skus", nerozvarila sa na blato a brečku, a aby dodala na chuti aj spolu so suchohríbmi. Na zahustenie sa v žiadnom prípade nepoužije múka, škrob, ani zemiaky, či iné, zahustí sa cibuľou a cesnakom, ktorý má jemnú a príjemnú chuť v jedle, nie je ostrý a čpavý.
  17. Na tanier som urobila základ akoby hniezdo zo zemiakovej kaše, na ktorý som nabrala hotové hovädzie líčka, zeleninku a suchohríby preliate hustou šťavou z vína a cibule s cesnakom. Podávala som som s vynikajúcim suchým červeným vínom, ktoré zvýšilo z varenia :-)))
  18. Nikdy predtým som nejedla hovädzie líčka, môžem zodpovedne potvrdiť, že je to úžasná delikatesa, ktorú sa oplatí pripraviť. Môžete použiť aj inú prílohu, ale nám sa videla táto ako najlepšia.
  19. V tejto úprave je vyvážená chuť použitých surovín, korenín,zeleniny, hríbov, vynikajúcej hustej lahodnej šťavičky a mäsíčka, ktoré bolo ako masielko a rozplývalo sa v puse ako nebíčko v papuľke. Môj priateľ ma úžasne pochválil, od neho ako šéfkuchára si to veľmi vážim, lebo ma dokáže aj neúprosne skritizovať, nič mi nedaruje, teraz sa mi poďakoval a aj pusu som dostala od neho ako výraz kuchárskeho uznania za túto perfektnú lahôdku:-))) Vrelo odporúčam vyskúšať aj Vám, prajem Dobrú chuť!!!