Hovädzie líčka na červenom víne, koreňovej zelenine a suchohríboch (fotorecept)
	        Autor receptu: pusta 	         
	        
	        Bola som na návšteve u môjho najlepšieho priateľa a poprosil ma, aby som uvarila na 
obed hovädzie líčka podľa jeho chuti. Použila som veľa cibule a cesnaku, z korenín 
čerstvo mletú rascu, čierne korenie, aníz a sladkú papriku, koreňovú zeleninu, mrazené 
suchohríby a kvalitné suché červené víno Cabernet Sauvignon, všetko v takom pomere, 
aby sa neprebili chute, ale navzájom príjemne harmonizovali a dali vyniknúť tejto 
neskutočnej delikatesse. | 		  
				  	  
				  	4 porcie  | 
				  	  
				  	20 minút príprava  | 
				  	  
				  	120 minút  na 80 _ 90 °C  | 
 
 Postup- Pokrájala som zeler na plátky, potom na pásiky a tie na kocky, petržlen na kolieska /zabudla som ho odfotiť/.
 - Mrkvu som pokrájala na kolieska silné asi 2 mm, aby všetka zeleninka zostala po udusení trocha al dente a nerozvarila sa.
Všetka zeleninka bola čerstvo vytiahnutá zo záhradky pestovaná Bio.
 - Hovädzie líčka som umyla, povarila asi 5 minút vo vriacej vode, scedila, ked troška vychladli, odblanila som ich. Poodkrajovala som šľachovité tuhé časti, mramorovanie v nich - teda tuk som ponechala, tuk sa vyvarí a z toho budú šťavnaté a mäkkučké, pokrájala som ich na rezne a tie na väčšie kusy o veľkosti asi 3x4 cm.
 - Na jemno pokrájanú cibuľu som orestovala do sklovita na rozpustenej bravčovej masti. Podliala som ju malým množstvom horúcej vody a vydusila až na tuk. Tento postup som opakovala 3x, týmto spôsobom sa cibuľa rozpadne, zmäkne, vydá svoju chuť a v závere a zahustí šťavu podobne ako pri akomkoľvek perkelte.
 - Pridala som cesnak pokrájaný na silnejšie plátky a orestovala  asi 1 - 2 minúty, len kým sa rozvoňal.
 - Pridala som rascu, čerstvo pomletú na mlynčeku a orestovala tiež krátko, len asi 1 - 2 minúty, aby sa pekne rozvoňala, takto upravená rasca má lepšiu a výraznejšiu chuť, ktorá spolu s cibuľou a cesnakom potom priam vsiakne do mäsíčka a výborne ho ochutí.
 - Rovnako som to spravila s čerstvo mletým čiernym korením, neskôr s anízom,okrem toho pri tejto úprave mi tým pádom bohate postačila z oboch druhov korenín množstvo len asi 1 CL, avšak s lepším chuťovým efektom.
 - Do tohoto základu som pridala pokrájané hovädzie líčka, ktoré som ešte...
 - ...okorenila čerstvo mletým anízom - len asi 1/4 CL, viac nedávajte, lebo aníz je veľmi aromatický a prebil by ostatné chute, toto množstvo ostatné chute len príjemne podtrhne.
 - Ked sa odparila všetka šťava, ktorú hovädzie líčka počas opekania na tomto okorenenom cibuľovo -cesnakovom základe pustili, až  v tejto chvíli som pridala 2 CL morskej soli. Mäsko už bolo vtedy pekne zatiahnuté s jemnou kôrčičkou na povrchu, takže nehrozilo, že sa soľou vysuší, zostalo úžasne šťavnaté.
 - Hrniec som stiahla z ohňa, pridala som 2 CL sladkej mletej červenej papriky a za stáleho miešania som ju nechala rozpustiť v horúcom tuku, pekne zafarbí výsledný pokrm. Stačí pridať len 2 CL, lebo som nevarila klasický perkelt alebo paprikáš, ale hovädzie líčka,čo som mala na pamäti.
 - Všetko som podliala horúcim domácim vývarom, vždy len malým množstvom, lebo vo výsledku má byť len málo hustej šťavy. Horúci vývar som používala preto, aby sa neprerušil var a mäsíčko krásne zmäklo. Prikryté som dusila pomalým varom, kým hovädzie líčka boli takmer hotové.
Ak nemáte domáci hovädzí vývar, môžete použiť horúcu vodu, len nepoužívajte žiadne umelé hotové bujóny!!!
 - Asi 15 minút pred koncom dusenia som pridala mrazené suchohríby, môžete použiť aj čerstvé alebo sušené, ale potom treba prispôsobiť čas ich dusenia.
 - Po suchohríboch som pridala aj pripravenú pokrájanú koreňovú zeleninu a varila som až do konca prudkým varom už odokryté.
 - Pripravila som si kvalitné suché červené víno, použila som Cabernet Sauvignon, ročník 2006, môžete použiť aj iné víno podľa vašej chuti a výberu, ale použite len také kvalitné suché červené víno, ktoré by ste aj pili Vy sami, lebo nekvalitným vínom by ste pokazili jedlo vo finále, čo by bola naozaj veľká škoda.
 - Až do konca som  podlivala vínom, ktoré som nechala pri prudkom vare odpariť a zostala jeho vynikajúca chuť v šťavičke a v mäsíčku.
Tých 15 minút bohate stačí aj pre zeleninu, aby zmäkla na "skus", nerozvarila sa na blato a brečku, a aby dodala na chuti aj spolu so suchohríbmi.
Na zahustenie sa v žiadnom prípade nepoužije múka, škrob, ani zemiaky, či iné, zahustí sa cibuľou a cesnakom, ktorý má jemnú a príjemnú chuť v jedle, nie je ostrý a čpavý.
 - Na  tanier som urobila základ akoby hniezdo zo zemiakovej kaše, na ktorý som nabrala hotové hovädzie líčka, zeleninku a suchohríby preliate hustou šťavou z vína a cibule s cesnakom.
Podávala som som s vynikajúcim suchým červeným vínom, ktoré zvýšilo z varenia :-)))
 - Nikdy predtým som nejedla hovädzie líčka, môžem zodpovedne potvrdiť, že je to úžasná delikatesa, ktorú sa oplatí pripraviť.
Môžete použiť aj inú prílohu, ale nám sa videla táto ako najlepšia.
 - V tejto úprave je vyvážená chuť použitých surovín, korenín,zeleniny, hríbov, vynikajúcej hustej lahodnej šťavičky a mäsíčka, ktoré bolo ako masielko a rozplývalo sa v puse ako nebíčko v papuľke.
Môj priateľ ma úžasne pochválil, od neho ako šéfkuchára si to veľmi vážim, lebo ma dokáže aj neúprosne skritizovať, nič mi nedaruje, teraz sa mi poďakoval  a aj pusu som dostala od neho ako výraz kuchárskeho uznania za túto perfektnú lahôdku:-)))
Vrelo odporúčam vyskúšať aj Vám, prajem Dobrú chuť!!!
 
             
          
        
		  
		
		
          
         |