Hovädzie len tak narýchlo a ryža natural fotorecept

evusik - fotkaevusik, 15. decembra 2013
Hovädzie len tak narýchlo a ryža natural (fotorecept)
Foto: evusik

Toto je príklad ako ja varím... nachystám si čo budem variť a potom ešte pridám tamto a ešte tamto až vznikne niečo čo som Zobraziť celý popisToto je príklad ako ja varím... nachystám si čo budem variť a potom ešte pridám tamto a ešte tamto až vznikne niečo čo som ani neplánovala... ale varím tak rada :-) ináč toto je celkom obyčajný recept aký snáď robí každý, z menšími alebo väčšími obmenami... preto som ešte pridala návod ako variť ryžu natural, snáď sa to niekomu zíde...

20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

 (feferónka)
Ryža:
1 diel
3 diely




Postup

  1. 1

    Tento víkend som ešte trochu vypekala tak som si povedala, že nedeľný obed bude len taká rýchlovka... ešte v piatok som si pripravila mäso... hovädzie, ja som použila falošnú sviečkovicu, aj mi bolo ľúto, lebo to bol parádny kúsok mäsa ale čo už... mäso som odblanila a nakrájala na tenké rezančeky, zaliala olejom a dala do chladničky, občas som nádobu pretriasla... z odrezkov som urobila vývar, ten som zamrazila a použijem ho neskôr pri varení... uvarené odrezky dostane náš pes, nech sa má aj on dobre...

    Hovädzie len tak narýchlo a ryža natural (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    v nedeľu o pol 12 som si nachystala suroviny... v tejto chvíli som mala v pláne použiť cibuľu, cesnak, pór nakrájaný na tenké rezančeky a šampiňóny

    Hovädzie len tak narýchlo a ryža natural (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    na troche oleja podusíme cibuľu, ja som použila bielu má jemnejšiu chuť, pridáme cesnak a orestujeme

    Hovädzie len tak narýchlo a ryža natural (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pridáme mäso a veselo restujeme až pokiaľ mäso nezbelie

    Hovädzie len tak narýchlo a ryža natural (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    orestované mäso osolíme a okoreníme a tu som si zmyslela, že aj malú chilli papričku by sa patrilo pridať :-) a čo sa týka tej čierňavy na fotke, tak to je čierna soľ, mimochodom veľmi dobrá...

    Hovädzie len tak narýchlo a ryža natural (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pridáme šampiňóny a zas restujeme, nakoniec pridáme pór a len premiešame, restujeme, nedusíme... a tu som zas pridala trochu kapusty, z ktorej si môj muž doobeda varil kapustovo rajčinovú polievku a trochu kapusty odložil na šalát... tak som si trochu uchmatla

    Hovädzie len tak narýchlo a ryža natural (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a pretože mi to prišlo trošku málo farebné pridala som mrkvu nastrúhanú na slížiky... a je hotovo... treba si ale uvedomiť, že to čo tu opisujem celé trvá asi 15 maximálne 20 minút a žiadne dusenie, len oprážanie... mäso má byť mäkké, šampiňóny tvrdkavé a zelenina chrumkavá

    Hovädzie len tak narýchlo a ryža natural (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ryža natural sa dá pripraviť dvoma spôsobmi... ten prvý je celkom jednoduchý... jeden diel ryže opláchneme, dáme do hrnca, zalejeme tromi dielmi vody, pridáme trošku oleja, osolíme a pomaličky varíme 30-45 minút, podľa toho či ju chceme mať pevnú alebo kašovitú... ja som zvolila druhý spôsob, jeden diel ryže namočíme cez noc do vody

    Hovädzie len tak narýchlo a ryža natural (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    na druhý deň ryžu scedíme a na sitku necháme dobre odkvapkať... v hrnci si rozpálime olej, zmiernime oheň a restujeme ryžu až pokiaľ nepočujeme, že ryža praská, zrniečka ryže pukajú...

    Hovädzie len tak narýchlo a ryža natural (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    vtedy ryžu zalejeme tromi dielmi vody, osolíme a varíme na celkom miernom ohni, voda len mierne pobubláva, varíme 30-45 minút, podľa toho či ju chceme mať pevnú alebo kašovitú...

    Hovädzie len tak narýchlo a ryža natural (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a tu je uvarená, naložená v miske, pripravená na servírovanie... zabudla som ju odfotiť v hrnci :(

    Hovädzie len tak narýchlo a ryža natural (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    k ryži pridáme mäso a ešte navrch trochu ryžových guliek... ja si túto ryžu robím takú kašovitejšiu, lepkavú aby sa z nej dali robiť guľky a skrátka aby sa to dalo jesť paličkami...a celkom som si pochutila... mužovi som uvarila zemiaky, on tvrdí, že zas až tak zdravý byť nemusí :)

    Hovädzie len tak narýchlo a ryža natural (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    a čo nám o ryži natural hovorí ujo Gúgl: ryža Natural je pololúpaná, zbavená najvrchnejšej a najtvrdšej šupky zrna. Ostatné pod ňou zostávajú a vďaka nim má ryža veľa vlákniny, vitamínov B, vápnika, fosforu, horčíka, chrómu i selénu. Preto je oveľa zdravšia ako lúpaná biela ryža. Je vynikajúcim zdrojom betaglukánu, ktorý podporuje tvorbu makrofágov, najdôležitejšej zložky bunkovej imunity. Tento rozvetvený polysacharid má aj tú výhodu, že nezaťažuje organizmus, lebo sa odbúrava vo forme ľahko odstrániteľných metabolitov. Ryža Natural podporuje činnosť čriev, stabilizuje hladinu cukru v krvi a pomáha chudnúť, lebo stimuluje spaľovanie tukov. Je vhodná aj pri bezlepkovej diéte a alergiách.

    Hovädzie len tak narýchlo a ryža natural (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

radost
@evusik
ty si teda tvorivé číslo...:-)
občas by sa mi z tvojej gastroinvencie pár kvapiek zišlo..
napíšem adresu-čo povieš-ono by mi to v obálke prišlo..??
tebe asi stačí málo..
mne nie...
teda bez paličiek-s veľkú lyžicu-by to obžerstvo zato stálo...:-)
radost
ešte:
pravda svätá-ono sa mi to -@evusik -ľúbi..
len-požujú to rýchlené hoviadko moje dôchodcovské unavené zuby..??

evusik
@radost keď môj muž požul tak požuje každý... tam je tá finta, že keď nakrájaš úplne na tenučké slížiky nemá čo stvrdnúť :-) a samozrejme naložiť do oleja... a inak môžeš použiť aj bravčové, z kuraciny som takéto ešte nerobila, ale dajú sa zas iné kombinácie... najlepšie jedlá aj tak vznikajú úplnou náhodou...
ďakujem všetkým za nakuknutie :-)
micanela
hlavne ze pes je spokojny... som sa zasmiala, u nas je tiez dolezite aby sa zvery mali dobre
,,,a receptik ukladam
evusik
@micanela mi hovor, rozmaznávame tých našich miláčikov :-) ale veď nám to denne vracajú... ten môj je momentálne omotaný okolo mojich nôh a zohrieva mi ich :-)
havino
pekný recept, pekne navarené, krásne servírovanie, kde si kúpila? páči sa mi aj propagácie natural ryže, kiežby ju ten môj dia vedel stráviť a začal jesť, snád raz k tomu príde, všetko mi dodržiava, snaží sa, ale ... ja si ju varím osobne raz za čas, 5*
jankavaskova
Juuuuj, ja sa veru tesim tomu navodu na ryzu natural. Mne vsetci okolo vzdy len, ze dlhsie var, ale ked som skusila, aj som podlievala dodatocne, ale nebolo to ono. Tak teraz mam znovu chut ist to skusit :-) aj s hovadzinkou by som si dala, ale tu doma nemam...
evusik
@havino no chlapov je občas ťažké zlomiť, ten môj sa tiež bráni, občas ho oklamem s tofu, raz som z tejto ryže robila rizoto, zjedol ale ten pohľad ako premŕva jedlo v puse a potom sa išiel dotlačiť klobásou... no čo už, nasilu sa nedá :-)
@zuzkabluzka ďakujem :)
@jankavaskova ako variť túto ružu mi poradila naša nevesta :) môže sa variť úplne rovnako ako biela ryža len s tým rozdielom, že sa dáva až trojnásobok vody a dlho sa varí, ale čítala som, že vody sa môže dať oveľa viac, prebytočná sa po uvarení ryže zleje... tak nech sa ti darí :)
evanaaa
@evusik , mala si to dobre vymyslené aj premyslené, aspoň si mäsko nedusila ako ja dnes - vyše 2 hodiny ( ale dosť pomaly) a tá ryža ma zaujala, ja som jednu dobu varievala podobnú, takú žltkasto priesvitnú, neviem, či je to taká ako tvoja, ale môj muž má radšej viac namäkko varenú, ako si ty teraz robila a táto bola trochu sypká ( mne nevadí), prestala som ju variť a mám ešte jasmínovú, len neviem, či aj tá sa dá namäkko rozvariť, teda, nie úplne, len aby nebola sypká.....?
evusik
@evanaaa ja keď varím jazmínovú ryžu dávam na jednu šálku ryže 1 a 1/4 šálky vody ak ju chceš mať kašovitejšiu skús dať viac vody ale či to bude fungovať neviem, ja väčšinou robím sypkú ryžu akurát túto natural mám radšej takúto lepkavejšiu...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia