Hovädzie len tak narýchlo a ryža natural (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Toto je príklad ako ja varím... nachystám si čo budem variť a potom ešte pridám tamto a ešte tamto až vznikne niečo čo som ani neplánovala... ale varím tak rada :-) ináč toto je celkom obyčajný recept aký snáď robí každý, z menšími alebo väčšími obmenami... preto som ešte pridala návod ako variť ryžu natural, snáď sa to niekomu zíde...

20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Tento víkend som ešte trochu vypekala tak som si povedala, že nedeľný obed bude len taká rýchlovka... ešte v piatok som si pripravila mäso... hovädzie, ja som použila falošnú sviečkovicu, aj mi bolo ľúto, lebo to bol parádny kúsok mäsa ale čo už... mäso som odblanila a nakrájala na tenké rezančeky, zaliala olejom a dala do chladničky, občas som nádobu pretriasla... z odrezkov som urobila vývar, ten som zamrazila a použijem ho neskôr pri varení... uvarené odrezky dostane náš pes, nech sa má aj on dobre...
  2. v nedeľu o pol 12 som si nachystala suroviny... v tejto chvíli som mala v pláne použiť cibuľu, cesnak, pór nakrájaný na tenké rezančeky a šampiňóny
  3. na troche oleja podusíme cibuľu, ja som použila bielu má jemnejšiu chuť, pridáme cesnak a orestujeme
  4. pridáme mäso a veselo restujeme až pokiaľ mäso nezbelie
  5. orestované mäso osolíme a okoreníme a tu som si zmyslela, že aj malú chilli papričku by sa patrilo pridať :-) a čo sa týka tej čierňavy na fotke, tak to je čierna soľ, mimochodom veľmi dobrá...
  6. pridáme šampiňóny a zas restujeme, nakoniec pridáme pór a len premiešame, restujeme, nedusíme... a tu som zas pridala trochu kapusty, z ktorej si môj muž doobeda varil kapustovo rajčinovú polievku a trochu kapusty odložil na šalát... tak som si trochu uchmatla
  7. a pretože mi to prišlo trošku málo farebné pridala som mrkvu nastrúhanú na slížiky... a je hotovo... treba si ale uvedomiť, že to čo tu opisujem celé trvá asi 15 maximálne 20 minút a žiadne dusenie, len oprážanie... mäso má byť mäkké, šampiňóny tvrdkavé a zelenina chrumkavá
  8. Ryža natural sa dá pripraviť dvoma spôsobmi... ten prvý je celkom jednoduchý... jeden diel ryže opláchneme, dáme do hrnca, zalejeme tromi dielmi vody, pridáme trošku oleja, osolíme a pomaličky varíme 30-45 minút, podľa toho či ju chceme mať pevnú alebo kašovitú... ja som zvolila druhý spôsob, jeden diel ryže namočíme cez noc do vody
  9. na druhý deň ryžu scedíme a na sitku necháme dobre odkvapkať... v hrnci si rozpálime olej, zmiernime oheň a restujeme ryžu až pokiaľ nepočujeme, že ryža praská, zrniečka ryže pukajú...
  10. vtedy ryžu zalejeme tromi dielmi vody, osolíme a varíme na celkom miernom ohni, voda len mierne pobubláva, varíme 30-45 minút, podľa toho či ju chceme mať pevnú alebo kašovitú...
  11. a tu je uvarená, naložená v miske, pripravená na servírovanie... zabudla som ju odfotiť v hrnci :(
  12. k ryži pridáme mäso a ešte navrch trochu ryžových guliek... ja si túto ryžu robím takú kašovitejšiu, lepkavú aby sa z nej dali robiť guľky a skrátka aby sa to dalo jesť paličkami...a celkom som si pochutila... mužovi som uvarila zemiaky, on tvrdí, že zas až tak zdravý byť nemusí :)
  13. a čo nám o ryži natural hovorí ujo Gúgl: ryža Natural je pololúpaná, zbavená najvrchnejšej a najtvrdšej šupky zrna. Ostatné pod ňou zostávajú a vďaka nim má ryža veľa vlákniny, vitamínov B, vápnika, fosforu, horčíka, chrómu i selénu. Preto je oveľa zdravšia ako lúpaná biela ryža. Je vynikajúcim zdrojom betaglukánu, ktorý podporuje tvorbu makrofágov, najdôležitejšej zložky bunkovej imunity. Tento rozvetvený polysacharid má aj tú výhodu, že nezaťažuje organizmus, lebo sa odbúrava vo forme ľahko odstrániteľných metabolitov. Ryža Natural podporuje činnosť čriev, stabilizuje hladinu cukru v krvi a pomáha chudnúť, lebo stimuluje spaľovanie tukov. Je vhodná aj pri bezlepkovej diéte a alergiách.