Varené údené:
Aj šťavnaté mäso, aj chutná polievka? Takto sa to určite podarí

Jarmila Horváthová, včera 06:00     4 minúty čítania

Plátky údeného mäsa so zemiakovým šalátom alebo ako súčasť studenej misy, to je vždy vítaná pochúťka. Poradíme vám, ako ho uvariť tak, aby zostalo pekne šťavnaté, aj ako ďalej naložiť s vývarom, aby nič nevyšlo nazmar.



Foto: Shutterstock

Tajomstvo šťavnatosti

Vkladať údené mäso, ktoré chcete uvariť do studenej či vriacej vody? Šéfkuchári majú v tom jasno. Aby si mäso uchovalo šťavnatosť, treba ho vložiť do vriacej vody, aby sa rýchlo "zatiahlo". Potom však po 2-3 minútach treba teplotu alebo oheň stíšiť a variť na veľmi miernom ohreve podobne ako vývar.

Mäso by malo byť vodou zaliate úplne celé a treba ho variť v hrnci s pokrievkou, aby sa voda príliš rýchlo neodparovala. V prípade, že doma nemáte taký hrniec, v ktorom by mohol byť celý kus mäsa úplne ponorený vo vode, tak ho treba v polovici varenia obrátiť.

Koľko sa varí

Dĺžka varenia závisí od hmotnosti mäsa. Na kilo mäsa rátajte s jednou hodinou varenia. Ako zistíte, že je správne uvarené? Klasicky - pichnete doň vidličku alebo kovovú špajdľu. Ak ide dobre dnu aj von, je uvarené.

Ale pozor – do mäsa určite nepichajte skôr ako za hodinu a pri väčšom kuse aj neskôr. Je to preto, lebo otvormi z neho bude unikať do vody šťava a to nechceme.

Uvarené údené mäso nechajte vychladnúť vo vode, v ktorej sa varilo. Tým si zachová peknú farbu a zostane dostatočne šťavnaté. Ak chcete mäso podávať studené, je dobré ho uvariť deň vopred, krásne sa odleží a bude sa dať úhľadné natenko nakrájať na plátky na studenú misu.

Pozrite si niekoľko tipov, ako môže plátok údeného na vašom tanieri vyzerať a chutiť:

Z vody polievka

Vodu, v ktorom sa mäso varilo je samozrejme škoda vylievať, je z nej výborná údená polievka. U nás sa varí údené mäso zvyčajne len vo vode, prípadne sa do nej pridá bobkový list a korenie. V zahraničí ho často varia aj s polievkovou zeleninou. Vtedy stačí mäso len vybrať a polievka je hotová.



Foto: Shutterstock

Ak varíte mäso len vo vode a chcete z vývaru urobiť polievku, sú dve možnosti. Prvý je, že opražíte nakrájanú cibuľu, zalejete ju údeným vývarom a dáte doň variť očistenú polievkovú zeleninu. Alebo do vody len zavaríte mrveničku, krúpy, cestovinu alebo halušky.

Tip na polievku z údeného vývaru:





ANKETA: Varíte na Veľkú noc údené mäso?

94,3%



5,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist