Sviečková na smotane

Sviečková na smotane
Foto: Pravda - Ivan Majerský
redakciaRedakcia, recept pridal: 26. júla 2009 21:59Ďalšie jeho recepty

Pripravil Jakub Reimitz, šéfkuchár reštaurácií Galloperclub, Malecón, Tapas Bar a hotela Albrecht v Bratislave (recept pre 4 osoby)

Suroviny

30
minút
príprava
180 - 240
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

Mäso očistíme a našpikujeme slaninou a mrkvou. Osolíme, okoreníme a opečieme zo všetkých strán.

Očistenú koreňovú zeleninu nakrájame nadrobno a restujeme na oleji s trochou slaniny. Pridáme cibuľu nasekanú nadrobno a ešte restujeme. Nakoniec pridáme cukor s horčicou a necháme skaramelizovať. Zakvapkáme octom a necháme vydusiť.

Základ zalejeme trochou vody a vložíme doň opečené mäso, korenie a soľ. Vodu v priebehu dusenia dolievame (mala by byť asi do polovice mäsa). Len čo je mäso mäkké, vyberieme ho a dorobíme omáčku.

Do omáčky pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, šťavu z citróna a mlieko s rozmiešanou múkou. Pridáme kyslú smotanu a všetko zjemníme smotanou. Dochutíme soľou, cukrom a prípadne citrónovou šťavou a dôkladne prevaríme. Nakoniec omáčku prepasírujeme tak, aby všetka zelenina zostala v omáčke.

Náš tip: Ako príloha sú vynikajúce karlovarské knedle z toastového chleba.



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

23 komentárov k receptuMožnosť mazania komentárov autorom receptu bola zrušená na základe diskusie s používateľmi. Nech nie je diskusia na Vareche o cenzúre názorov, ktoré sa nám nepáčia, ale o receptoch, varení a jedení. Každému chutí niečo iné, koľko ľudí toľko chutí. Tak sa nehádajme, a radšej vylepšujme recepty.
  • metthoss, 28. marca 2010 o 10:15
    tento recept je fakt super


  • alexiana, 3. apríla 2010 o 01:05
    vykusam a uvidimm ci je suoer,,vyzera ze bude super


  • kplusk, 5. mája 2010 o 14:47
    z pravej svieckovej uplna lahoda...odporucam ho...


  • natalina, 30. augusta 2010 o 23:38
    Nema chybu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! akurat som dovarila, a bol by hriech nedat si, aj ked je skoro polnoc..... ODORUCAM!!!!!!


  • morenajea, 23. septembra 2010 o 13:30
    varila som ju cez víkend. moja prvá sviečková... naozaj super recept. dostala som za ňu pochvalu "lepšia než od maminky" !!!


  • jancapanca, 28. septembra 2010 o 22:09
    zajtra ju idem varit....:-D vyzera to byt veeelka dobrota.....bude to moj prvy pokus.....A budeme ju jest az v Prahe....:-D
    Potom tam koment ako to vsetko dopadlo....-D


  • sazusam, 6. januára 2011 o 10:36
    svieckovu som uz dlho nevaril ale dnes som sa rozhodol a uz sa mi to vari dufam ze bude chutit vyzera to byt celkom dobry recept


  • rhianon, 6. februára 2011 o 00:49
    Tento recept som tu nasiel uz davnejsie a spravil som ho manzelke ako prekvapenie pretoze svieckovu miluje. Maso som ale nahradil kuracimi prsiami. Zajtra idem robit svieckovu , ale pouzijem morcacie prsia. Som zvedavy ako sa zmeni chut. Drzte palce


  • kocnarab7, 26. marca 2011 o 10:41
    Bravooooooo,bravoo,síce tu smrdí samochvála,práve som dovaril podľa tohto receptu,klobúk sviečková je fajn,díky za recept


  • edusha, 15. apríla 2011 o 20:30
    no a uz je hotova.....super recept.......iba som kostla -MNAAAAAM:-) JE UZASNA:-)


  • marekfu, 2. januára 2012 o 11:33
    Vyborny recept. Ja pridavam namiesto klasickeho octa sherryocot je jemnejsi a 100ml bieleho vina (sa odpari) a pridavam este pol ocisteneho jablka spolu s hnedym cukrom. Jablko tomu doda taku prirodzene sladkokyslu chut a chut pekne zaobali. Na konci ak je omacka prilis riedka, tak zahustit smotanou a pripadne jiskou. Rovnako sa pred dusenim da zaliat hovadzim alebo inym vyvarom namiesto vody. Na záver porciu ozdobit smotanou a brusnicami a vsetci sa budu az za usami oblizovat;)


  • trencanka, 2. januára 2012 o 11:45
    Robila som vcera, ja zalievam iba bielym dobrym vinom, pridavam tiez jabliko.
    Pouzila som prvykrat hovadzie maso, v ceskom jazyku je to loupaná plec, môzem len odporucit. Doteraz som kkupovala falosnu svieckovu. Maso so zeleninou pripravujem v trube, je to tak super.


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 11 komentárov)
  • janet, 14. apríla 2012 o 18:37
    vyskúšané...super receptík...ĎAKUJEM...uložené v kk.


  • krystina88, 8. mája 2012 o 10:52
    Tak sa prave chystam na moju premieru svieckovej, a tako vyzera naozaj super. Mohli by ste prosim upresnit ako dlho sa priblizne opeka maso zo vsetkych stran? a ako dlho je ho potrebne varit cca.. Dakujem


  • aktevi, 21. júla 2012 o 20:09
    Zajtra idem varit už sa teším mňam


  • chutnaaa, 8. októbra 2012 o 11:26
    A je mozne dostat recept aj na tu knedlu? No vyzera uzasne.


  • muco992, 7. marca 2013 o 18:42
    Chutné veľmi dobrý recept


  • ivkarrbt, 21. júla 2013 o 15:09
    skvelyyy recept aj ja som dnes dovarila podla tohto ale taku skvelu svieckovu sme este doma nemali :) a urobila som k tomu knedlik z rozkou :) skvele mnam :)


  • matejminator, 17. augusta 2013 o 16:41
    krisitan var ho az kym nebude uvarene


  • marianne, 16. novembra 2013 o 06:02
    Spravila som ju vcera na zelanie a muz povedal,ze lepsiu este nejedol,tak dobra asi bola:-)


  • gucz, 7. januára 2014 o 17:32
    Práve som dovarila a je výborná. Druhý krát dám trošku menej cukru. Ešte sa mi parí knedla a môže sa ísť papať :-ň


  • kimlo, 18. januára 2014 o 11:57
    Prave ju robim...


  • kimlo, 18. januára 2014 o 13:08
    Je fantasticka!



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

Vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu kraslicu
Prezrite si TOP 10 kraslíc, ktoré sa vám najviac páčili.

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína! + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.


Magazín

Veľkonočný jazyk
Hovädzí jazyk, údený i neúdený, je veľká pochúťka. Môžete ho konzumovať „len tak“, uvarený a nakrájaný, s cviklou, čerstvým chrenom, duseným medvedím cesnakom alebo červenou kapustou.

Veľká noc v Egypte
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Náš seriál uzatvára Janaalizibolenova z Egypta.

Veľká noc v Nemecku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes Elixir z Nemecka.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist