Sviečková na smotane

redakcia - fotkaredakcia, 26. júla 2009
Sviečková na smotane
Foto: Pravda - Ivan Majerský

Pripravil Jakub Reimitz, šéfkuchár reštaurácií Galloperclub, Malecón, Tapas Bar a hotela Albrecht v Bratislave (recept pre 4 osoby)

30 minút
príprava
180 - 240 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
300 g
150 g
150 g
150 g
150 g
2 ks
6 guľôčok
6 guľôčok
50 g
100 ml
50 ml
30 g
1 ks
1 PL
100 ml
50 g




Postup

  1. 1

    Mäso očistíme a našpikujeme slaninou a mrkvou. Osolíme, okoreníme a opečieme zo všetkých strán.

  2. 2

    Očistenú koreňovú zeleninu nakrájame nadrobno a restujeme na oleji s trochou slaniny. Pridáme cibuľu nasekanú nadrobno a ešte restujeme. Nakoniec pridáme cukor s horčicou a necháme skaramelizovať. Zakvapkáme octom a necháme vydusiť.

  3. 3

    Základ zalejeme trochou vody a vložíme doň opečené mäso, korenie a soľ. Vodu v priebehu dusenia dolievame (mala by byť asi do polovice mäsa). Len čo je mäso mäkké, vyberieme ho a dorobíme omáčku.

  4. 4

    Do omáčky pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, šťavu z citróna a mlieko s rozmiešanou múkou. Pridáme kyslú smotanu a všetko zjemníme smotanou. Dochutíme soľou, cukrom a prípadne citrónovou šťavou a dôkladne prevaríme. Nakoniec omáčku prepasírujeme tak, aby všetka zelenina zostala v omáčke.

  5. 5

    Náš tip: Ako príloha sú vynikajúce karlovarské knedle z toastového chleba.

Diskusia k receptu

Vymazať
natalina
Nema chybu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! akurat som dovarila, a bol by hriech nedat si, aj ked je skoro polnoc..... ODORUCAM!!!!!!
Vymazať
jancapanca
zajtra ju idem varit....:-D vyzera to byt veeelka dobrota.....bude to moj prvy pokus.....A budeme ju jest az v Prahe....:-D
Potom tam koment ako to vsetko dopadlo....-D
Vymazať
sazusam
svieckovu som uz dlho nevaril ale dnes som sa rozhodol a uz sa mi to vari dufam ze bude chutit vyzera to byt celkom dobry recept
Vymazať
rhianon
Tento recept som tu nasiel uz davnejsie a spravil som ho manzelke ako prekvapenie pretoze svieckovu miluje. Maso som ale nahradil kuracimi prsiami. Zajtra idem robit svieckovu , ale pouzijem morcacie prsia. Som zvedavy ako sa zmeni chut. Drzte palce
Vymazať
kocnarab7
Bravooooooo,bravoo,síce tu smrdí samochvála,práve som dovaril podľa tohto receptu,klobúk sviečková je fajn,díky za recept
Vymazať
edusha
no a uz je hotova.....super recept.......iba som kostla -MNAAAAAM:-) JE UZASNA:-)
Vymazať
marekfu
Vyborny recept. Ja pridavam namiesto klasickeho octa sherryocot je jemnejsi a 100ml bieleho vina (sa odpari) a pridavam este pol ocisteneho jablka spolu s hnedym cukrom. Jablko tomu doda taku prirodzene sladkokyslu chut a chut pekne zaobali. Na konci ak je omacka prilis riedka, tak zahustit smotanou a pripadne jiskou. Rovnako sa pred dusenim da zaliat hovadzim alebo inym vyvarom namiesto vody. Na záver porciu ozdobit smotanou a brusnicami a vsetci sa budu az za usami oblizovat;)
Vymazať
trencanka
Robila som vcera, ja zalievam iba bielym dobrym vinom, pridavam tiez jabliko.
Pouzila som prvykrat hovadzie maso, v ceskom jazyku je to loupaná plec, môzem len odporucit. Doteraz som kkupovala falosnu svieckovu. Maso so zeleninou pripravujem v trube, je to tak super.
Vymazať
krystina88
Tak sa prave chystam na moju premieru svieckovej, a tako vyzera naozaj super. Mohli by ste prosim upresnit ako dlho sa priblizne opeka maso zo vsetkych stran? a ako dlho je ho potrebne varit cca.. Dakujem
Vymazať
ivkarrbt
skvelyyy recept aj ja som dnes dovarila podla tohto ale taku skvelu svieckovu sme este doma nemali :) a urobila som k tomu knedlik z rozkou :) skvele mnam :)
Vymazať
marianne
Spravila som ju vcera na zelanie a muz povedal,ze lepsiu este nejedol,tak dobra asi bola:-)
Vymazať
gucz
Práve som dovarila a je výborná. Druhý krát dám trošku menej cukru. Ešte sa mi parí knedla a môže sa ísť papať :-ň
Vymazať
clodi
ako aj vyssie morenajea (pred 5 rokmi, ked som este nemusel varit :) - dnes moja prva svieckova, zalizujeme sa az ponize usi, urcite odporucam, skoro ako od mamky
Vymazať
nikahzv
Recept odskúšaný už niekoľko krát :)))), zakaždým veľký úspech . Lepšía sviečková ako od maminky




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia