Sviečková na smotane

Sviečková na smotane
Foto: Pravda - Ivan Majerský
redakciaRedakcia, recept pridal: 26. júla 2009 21:59Ďalšie jeho recepty

Pripravil Jakub Reimitz, šéfkuchár reštaurácií Galloperclub, Malecón, Tapas Bar a hotela Albrecht v Bratislave (recept pre 4 osoby)

Suroviny

30
minút
príprava
180 - 240
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Mäso očistíme a našpikujeme slaninou a mrkvou. Osolíme, okoreníme a opečieme zo všetkých strán.

2

Očistenú koreňovú zeleninu nakrájame nadrobno a restujeme na oleji s trochou slaniny. Pridáme cibuľu nasekanú nadrobno a ešte restujeme. Nakoniec pridáme cukor s horčicou a necháme skaramelizovať. Zakvapkáme octom a necháme vydusiť.

3

Základ zalejeme trochou vody a vložíme doň opečené mäso, korenie a soľ. Vodu v priebehu dusenia dolievame (mala by byť asi do polovice mäsa). Len čo je mäso mäkké, vyberieme ho a dorobíme omáčku.

4

Do omáčky pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, šťavu z citróna a mlieko s rozmiešanou múkou. Pridáme kyslú smotanu a všetko zjemníme smotanou. Dochutíme soľou, cukrom a prípadne citrónovou šťavou a dôkladne prevaríme. Nakoniec omáčku prepasírujeme tak, aby všetka zelenina zostala v omáčke.

5

Náš tip: Ako príloha sú vynikajúce karlovarské knedle z toastového chleba.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 6 ľudí (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • Vymazať

    metthoss, 28. marca 2010 o 10:15
    tento recept je fakt super


  • Vymazať

    alexiana, 3. apríla 2010 o 01:05
    vykusam a uvidimm ci je suoer,,vyzera ze bude super


  • Vymazať

    kplusk, 5. mája 2010 o 14:47
    z pravej svieckovej uplna lahoda...odporucam ho...


  • Vymazať

    natalina, 30. augusta 2010 o 23:38
    Nema chybu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! akurat som dovarila, a bol by hriech nedat si, aj ked je skoro polnoc..... ODORUCAM!!!!!!


  • Vymazať

    morenajea, 23. septembra 2010 o 13:30
    varila som ju cez víkend. moja prvá sviečková... naozaj super recept. dostala som za ňu pochvalu "lepšia než od maminky" !!!


  • Vymazať

    jancapanca, 28. septembra 2010 o 22:09
    zajtra ju idem varit....:-D vyzera to byt veeelka dobrota.....bude to moj prvy pokus.....A budeme ju jest az v Prahe....:-D
    Potom tam koment ako to vsetko dopadlo....-D


  • Vymazať

    sazusam, 6. januára 2011 o 10:36
    svieckovu som uz dlho nevaril ale dnes som sa rozhodol a uz sa mi to vari dufam ze bude chutit vyzera to byt celkom dobry recept


  • Vymazať

    rhianon, 6. februára 2011 o 00:49
    Tento recept som tu nasiel uz davnejsie a spravil som ho manzelke ako prekvapenie pretoze svieckovu miluje. Maso som ale nahradil kuracimi prsiami. Zajtra idem robit svieckovu , ale pouzijem morcacie prsia. Som zvedavy ako sa zmeni chut. Drzte palce


  • Vymazať

    kocnarab7, 26. marca 2011 o 10:41
    Bravooooooo,bravoo,síce tu smrdí samochvála,práve som dovaril podľa tohto receptu,klobúk sviečková je fajn,díky za recept


  • Vymazať

    edusha, 15. apríla 2011 o 20:30
    no a uz je hotova.....super recept.......iba som kostla -MNAAAAAM:-) JE UZASNA:-)


  • Vymazať

    marekfu, 2. januára 2012 o 11:33
    Vyborny recept. Ja pridavam namiesto klasickeho octa sherryocot je jemnejsi a 100ml bieleho vina (sa odpari) a pridavam este pol ocisteneho jablka spolu s hnedym cukrom. Jablko tomu doda taku prirodzene sladkokyslu chut a chut pekne zaobali. Na konci ak je omacka prilis riedka, tak zahustit smotanou a pripadne jiskou. Rovnako sa pred dusenim da zaliat hovadzim alebo inym vyvarom namiesto vody. Na záver porciu ozdobit smotanou a brusnicami a vsetci sa budu az za usami oblizovat;)


  • Vymazať

    trencanka, 2. januára 2012 o 11:45
    Robila som vcera, ja zalievam iba bielym dobrym vinom, pridavam tiez jabliko.
    Pouzila som prvykrat hovadzie maso, v ceskom jazyku je to loupaná plec, môzem len odporucit. Doteraz som kkupovala falosnu svieckovu. Maso so zeleninou pripravujem v trube, je to tak super.


  • Vymazať

    janet, 14. apríla 2012 o 18:37
    vyskúšané...super receptík...ĎAKUJEM...uložené v kk.


  • Vymazať

    krystina88, 8. mája 2012 o 10:52
    Tak sa prave chystam na moju premieru svieckovej, a tako vyzera naozaj super. Mohli by ste prosim upresnit ako dlho sa priblizne opeka maso zo vsetkych stran? a ako dlho je ho potrebne varit cca.. Dakujem


  • Vymazať

    aktevi, 21. júla 2012 o 20:09
    Zajtra idem varit už sa teším mňam


  • Vymazať

    chutnaaa, 8. októbra 2012 o 11:26
    A je mozne dostat recept aj na tu knedlu? No vyzera uzasne.


  • Vymazať

    muco992, 7. marca 2013 o 18:42
    Chutné veľmi dobrý recept


  • Vymazať

    ivkarrbt, 21. júla 2013 o 15:09
    skvelyyy recept aj ja som dnes dovarila podla tohto ale taku skvelu svieckovu sme este doma nemali :) a urobila som k tomu knedlik z rozkou :) skvele mnam :)


  • Vymazať

    matejminator, 17. augusta 2013 o 16:41
    krisitan var ho az kym nebude uvarene


  • Vymazať

    marianne, 16. novembra 2013 o 06:02
    Spravila som ju vcera na zelanie a muz povedal,ze lepsiu este nejedol,tak dobra asi bola:-)


  • Vymazať

    gucz, 7. januára 2014 o 17:32
    Práve som dovarila a je výborná. Druhý krát dám trošku menej cukru. Ešte sa mi parí knedla a môže sa ísť papať :-ň


  • Vymazať

    kimlo, 18. januára 2014 o 11:57
    Prave ju robim...


  • Vymazať

    kimlo, 18. januára 2014 o 13:08
    Je fantasticka!



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Omáčky zo severu aj juhu Európy
Omáčkový seriál pokračuje: Nechajte sa inšpirovať omáčkami, ktoré sú typické pre rôzne národné kuchyne Európy.

Varecha 36/2014: Mäsový trojboj
Časopis Varecha v piatok 5. septembra v denníku Pravda.

Láska na karí – to je sto chutí a jedna vášeň
Už o týždeň sa v kinách proti sebe postavia francúzska haute-cuisine a pikantná indická exotika.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 36/2014: Mäsový trojboj Mäsový trojboj
Časopis Varecha v piatok 5. septembra v denníku Pravda.


TOPlist