Hovädzí steak
Hovädzí steak

Hovädzia roštenka „surf and turf“ s batatovými hranolčekmi

George Kostka
šéfkuchár Pension & Restaurant Meridiana Bojnice, 13. mája 2019
Hovädzia roštenka „surf and turf“ s batatovými hranolčekmi
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Steaková latina sa začína už pri výbere plemena, veď každý „rodokmeň rezňa" má svoje osobitosti. Zvieratá majú iný genóm, inak ich kŕmia a ošetrujú. Preto aj inak Zobraziť celý popisSteaková latina sa začína už pri výbere plemena, veď každý „rodokmeň rezňa" má svoje osobitosti. Zvieratá majú iný genóm, inak ich kŕmia a ošetrujú. Preto aj inak chutí talianske piemontese, americký black angus, španielsky txogitxu, austrálske wagyu či slovenský siemmental. Práve pre túto osobitosť je príprava mäsa mojím koníčkom. V jeho jedení však vyznávam heslo „s mierou".

45 minút
príprava

Suroviny

800 g
12 ks
600 g
20 g
6 ks




Postup

  1. 1

    Hovädziu roštenku rozporciujeme na štyri rovnaké steaky. Ochutíme soľou a čiernym korením a prudko opražíme na oleji. Tepelnú úpravu dokončíme v rúre pri teplote 180 °C približne 3–6 minút podľa hrúbky steaku.

  2. 2

    Na rozohriatej panvici s olivovým olejom opražíme očistené krevety, rozkrojené cherry paradajky, kapary, pridáme posekanú petržlenovú vňať, šťavu z citróna a dochutíme soľou a korením.

  3. 3

    Steak podávame s batatovými hranolčekmi, ktoré vyprážame vo fritéze pri teplote 175 °C. Samotný výraz surf and turf sa prvýkrát použil v 60. rokoch a označuje kombináciu hovädzieho mäsa a morských plodov, prevažne sa používajú homáre, krevety, ale aj krabie mäso.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia