Hovädzia roštenka „surf and turf“ s batatovými hranolčekmi
šéfkuchár Pension & Restaurant Meridiana Bojnice, 13. mája 2019
Foto: Pravda - Robert Hüttner
Steaková latina sa začína už pri výbere plemena, veď každý „rodokmeň rezňa" má svoje osobitosti. Zvieratá majú iný genóm, inak ich kŕmia a ošetrujú. Preto aj inak Zobraziť celý popisSteaková latina sa začína už pri výbere plemena, veď každý „rodokmeň rezňa" má svoje osobitosti. Zvieratá majú iný genóm, inak ich kŕmia a ošetrujú. Preto aj inak chutí talianske piemontese, americký black angus, španielsky txogitxu, austrálske wagyu či slovenský siemmental. Práve pre túto osobitosť je príprava mäsa mojím koníčkom. V jeho jedení však vyznávam heslo „s mierou".
príprava
Postup
-
1
Hovädziu roštenku rozporciujeme na štyri rovnaké steaky. Ochutíme soľou a čiernym korením a prudko opražíme na oleji. Tepelnú úpravu dokončíme v rúre pri teplote 180 °C približne 3–6 minút podľa hrúbky steaku.
- 2
Na rozohriatej panvici s olivovým olejom opražíme očistené krevety, rozkrojené cherry paradajky, kapary, pridáme posekanú petržlenovú vňať, šťavu z citróna a dochutíme soľou a korením.
- 3
Steak podávame s batatovými hranolčekmi, ktoré vyprážame vo fritéze pri teplote 175 °C. Samotný výraz surf and turf sa prvýkrát použil v 60. rokoch a označuje kombináciu hovädzieho mäsa a morských plodov, prevažne sa používajú homáre, krevety, ale aj krabie mäso.
Tiež hovädzí steak:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu