Hovädzí valček na víne a paradajkách fotorecept

stanci11 - fotkastanci11, 19. februára 2017
Hovädzí valček na víne a paradajkách (fotorecept)
Foto: stanci11

No konečne som si našla nejaký čas...tak som ho využila na prípravu ľahkej večere a vlastne aj obeda na druhý deň :) Inšpiráciu som zase hľadala v talianskej kuchyni, hlavne nech je to niečo ľahké a voňavé po bylinkách...Takáto úprava hovädzieho mäsa sa ževraj označuje ako "florentínska" a ja ju možem len doporučiť :)

2
porcie
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g (hovädzí krátky sval)
1 ks
1 stonka
1 kus
1 konzerva
2 - 3 strúčiky

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ako prvé som si pripravila masko: očistiť, odblaniť a výdatne prešpikovať cesnakom, na záver okoreniť mletým čiernym korením a posoliť.

    Hovädzí valček na víne a paradajkách (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom som si na oliváči orestovala zeleninový základ pozostávajúci z nakrájanej cibuľky, stonkového zeleru a stredne veľkej mrkvy. Asi po 2 - 3 minútkach som k základu pridala natrhanú čerstvú bazalku.

    Hovädzí valček na víne a paradajkách (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    A na tento základ prišlo mäso, ktoré som opiekla zo všekých strán aby sa pekne zavrelo.

    Hovädzí valček na víne a paradajkách (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Podliala som asi 2 dcl suchého červeného vínka a počkala som, kým sa vyparí alkohol...

    Hovädzí valček na víne a paradajkách (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    K takto pripravenému mäsu som šupla jednu konzervu olúpaných rajčín a podliala vývarom, tak aby celý obsah dosahoval tesne pod výšku mäsa.

    Hovädzí valček na víne a paradajkách (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zavrela som tlakový hrniec a nechala som to pomaly dusiť presne 40 minút od natlakovania.

    Hovädzí valček na víne a paradajkách (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Mäsko som vytiahla vedľa a dorobila som si omáčku. To bolo v podstate jednoduché, rozmixovala som tyčovým mixérom celý obsah, osolila som a pridala štipku cukru na vyváženie chutí. Kto by chcel, aby bola omáčka spojitejšia, tak určite by pomohla smotana, alebo trošku múky. Ale už ma poznáte, ja delím ;) Takže mne to úplne stačilo v tejto podobe...

    Hovädzí valček na víne a paradajkách (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Jedlo je to voňavé, ľahké a nato, že ide o hovädzinu je aj pomerne rýchlo na stole, veď čo je to 40 minútiek...zvlášť, keď si to na sporáku bafká samo ;) Vyskúšajte určite, zase raz je to príjemná obmena s nádychom juhu a leta ;)

    Hovädzí valček na víne a paradajkách (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

mijaita
Maso a rajsky, to muzu vzdycky! Mozna rozmixuju jen cast aby mi zustala nejaka ta zelenina k masu :-) Za me 5x dík!
dosa
Dobra kombinacia, pochutila by som si aj ja ....5*
stanci11
@Mijaita som rada že sa ti páči :) tá omáčka je máličko iná ako klasická rajská, stojí zato okoštovať ... a samozrejme zeleniny nikdy nie je dosť! :D

@Terinka55 , @Dosa - ďakujem dievčence ;)
afataga
vyzera to fajne, to si mala aky kus masa? ja by som to robila v hrnci v rure, tlakac nemam a ani nechcem, no a chilli samozrejme :-)
stanci11
@Afataga diky za komentár, a ono sa tento kus v češtine volá reálne "váleček" ... a je to zadná časť zadného stehna (neviem sa dopátrať slovenského ekvivalentu)...také plané, bez tuku...v rúre by to chcelo asi prešpikovať slaninkou aby nebolo suché :) a chilli jasnééé! :)
miros605
Je to podobný kus mäsa ako falošná sviečková z prednej nohy. A tlakáč - vynikajúci vynález. Často ho používam. Výborný recept.
stanci11
@Miros605 ďakujem za doplnenie aj za pochvalu :) A ja som dostala malý tlakáč od rodičov ako darček a lepší vymyslieť nemohli :) bohovská záležitosť, máš pravdu...


evanaaa
Krásne to vypadá, mimochodom, hovädzí valec (tak sa to aj volá) dostať v Kauflande, vždy je to pekne opracovaný kus mäsa, mala som ho nedávno aj ja, ale ako som ho robila, sa už nepamätám. Inak, zvyknem aj v rúre, so zeleninou......
monty469
Tak to je niečo pre mňa. Verím, že chutné a pritom vyvážené jedlo :-)
afataga
@Stanci11 (19.2.2017 14:00)

nemyslim, ze v rure by to bolo suche v takomto hrnci:  www.lamart.sk/liatinovy-hrniec/lt1061-1#,...
ta pokrievka ma zo spodu take vystupky ako rimsky hrniec, teda co sa vyparuje, sa na nej zraza a kvapka dolu na maso, je uplne super, ked budes velka, kup si taky :-), aj s pokrievkou vazi skoro 5kg, lahku napodobeninu nekupuj
1x mirop
patroveckypitrs
Takúto úpravu hovädziny mám aj ja veľmi rád. Je to veľmi chutné jedlo. No priznám sa tiež nepoužívam tlakový hrniec. Bojím sa tej pecky, keď náhodou streli ako jednej známej. Ja na hovädzinu používam rímsky pekáč a pečiem to v rúre. Je pravda, že to trvá dlho, lebo to robievam na menšej teplote, ale ta chuť stojí potom za to.
arnilka
krásny recept a tá chuť :P no mňaáááámiky mňáááám :-) 5*
arnilka
tiež by som si netrúfla s tlakáčom som bojím bojím, v rúre a pomaly áno :-)
stanci11
@Monty469 ďakujeeeem :)

@Arnilka , ja som sa bála tlakáču tiež ale už sme kamoši, kým jedného krásne dňa to naň nepríde a nerupne :D čo dúfam že sa nestane...hrozne uľahčí prípravu jedla, a ušetrí spústu energie - to sa mi tiež páči...



stanci11
@Afataga wow! ten hrniec vyzerá zaujímavo. Ďakujem za radu a raz nad ním pouvažujem :) kým vyrastiem na´jdem niekoho kto ho má a vyskúšam si v ňom varenie.

@Patroveckypitrs , tak dlhé a pomalé pečenie má definitívne svoje čaro na finálnej chuti... ja na to bohužiaľ fakt nemám čas, tak to klamem po svojom :) Inak s rímskym pekáčom skúsenosť nemám, ale kamarát v tom robí divinu, a podľa mňa s tou divinou robí doslova divy :D

emdy
apropo... ten hovädzí valček :D je spodný, stehenný šál... nazývaný aj falošná sviečková :)