Hovädzí steak so zelenou špargľou a smotanovou omáčkou
Foto: jarco
Tak som si túto nedeľu urobil dobre :-) Poriadny kus šťavnatého mäsa, a aby pán doktor neprotestoval, tak aj kopec zdravo upravenej zeleniny. Urobiť Zobraziť celý popisTak som si túto nedeľu urobil dobre :-) Poriadny kus šťavnatého mäsa, a aby pán doktor neprotestoval, tak aj kopec zdravo upravenej zeleniny. Urobiť dobrý steak nie je žiadna veda, no ja som doteraz s tými svojimi nebol veľmi spokojný. Asi mi chýbala prax. Ale dnes bol výsledok takmer stopercentný.
porcie
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Kus sviečkovice som deň vopred naporcoval na steaky hrubé cca 5 cm. Pripravil som si marinádu z olivového oleja, francúzskej horčice, balzamikového octa, čili a bieleho vína. V nej som nechal mäso 24 hodín odležať.
- 2
Dal som si zohriať rúru. Zemiaky som dôkladne umyl a rozkrájal na polovičky. Očistil som brokolicu, karfiol, zo špargle som zrezal konce (cca 5 cm). Odrezky zo zeleniny som dal variť do malého kastróla v troche osolenej vody. Do veľkého hrnca som vložil naparovacie sitko a podlial vodou. Na sitko som rozvrstvil zemiaky, dobre osolil. Na zemiaky prišla vrstva karfiolu a brokolice, navrch špargľa. Zakryl som a dal variť na cca 12 minút.
- 3
Steaky som vybral z marinády a z oboch strán prudko opiekol na troche oleja. Stačí cca 30 sekúnd z každej strany, ale aj tak som mal celú kuchyňu zaprskanú... Mäso som vybral, vložil do malej zapekacej misy a dal piecť do rozohriatej rúry (200 C) na 5 minút - taký čas by mal zodpovedť stupňu prepečenia "medium". Kto má iný vkus, nech čas pridá alebo uberie. Po 5 minútach som vypol rúru, zakryl misu so steakmi vrchnákom a nechal ich v rúre dôjsť ešte cca 10 minút.
- 4
Do panvice, v ktorej som opekal mäso (viem, že to nie je veľmi zdravé, ale tej šťavy by bola škoda :-), som vylial použitú marinádu a pridal nadrobno nakrájané sardelové rezy. Po chvíli restovania a miešania sa rozpustili. Prilial som smotanu, zamiešal a nechal prejsť varom. Medzitým sa rozvarili odrezky zo zeleniny. Pridal som k nim omáčku z panvice a všetko spolu rozmixoval ponorným mixérom. Omáčku som ešte dochutil, nechal prejsť varom a nakoniec pridal nakladané zelené korenie.
- 5
Kým som robil omáčku, mäso dostalo svoj čas a urobila sa aj zelenina v paráku. Ešte som zlial výpek z mäsa a vmiešal ho do omáčky, steaky zo všetkých strán posolil a okorenil čerstvo namletým farebným korením. Hotovo, môžeme podávať :-)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
zda sa ze mame rovnake chute aj nam sa chybal steak ....
(plus ta sparglova "vona")
Ten zpôsob sa mi veľmi páči,tie nové zemiačky ani nemuseli byť sú ešte drahé.Ja sa uspokojím aj bez nich som predsa šetrná .
pri steaku je základná finta, na ktorú som prišiel už pred rokmi, že mäso treba len bleskovo opražiť a potom dorobiť v rúre