Hovädzí steak
Hovädzí steak

Hovädzí steak s hubovým ragú

Peter Ďurčo
executive chef reštaurácie hotela Lesná v Starej Lesnej, 27. októbra 2020
Hovädzí steak s hubovým ragú
Foto: Pravda - Ivan Majerský
4
porcie

Suroviny

1 kg
40 g
80 g
40 g
200 g
200 ml (silno zredukovaný a dochutený vývar)




Postup

  1. 1

    Hovädziu sviečkovicu očistíme, nakrájame na steaky vo váhe 250 g, osolíme, okoreníme. Originálne sa pripravujú najprv metódou sous vide (mäso zavákuujeme a varíme vo vodnom kúpeli 45 minút pri teplote 60 stupňov), ktorá je možná aj v domácich podmienkach. Potom steaky vyberieme, opekáme na oleji a 7 až 10 min. Necháme odležať v horúcom rozpustenom masle. Steaky možno pripraviť aj bez použitia sous vide ako „normálny“ steak.

  2. 2

    Očistené huby nakrájame, opečieme sprudka na bravčovej masti a zalejeme demi glace omáčkou. Necháme dusiť a ochutíme posekanou petržlenovou vňaťou.

  3. 3

    Čo je sous vide: Sous vide je u profesionálov obľúbená metóda prípravy najmä mäsa. Je to vlastne tepelná úprava zavákuovanej suroviny vo vodnom kúpeli pri konštantnej teplote. Na „suvidovanie“ sa používajú špeciálne zariadenia, dajú sa kúpiť aj na domáce použitie. Doma ho možno sčasti nahradiť aj tak, že mäso s prísadami zavákuujeme a varíme v hrnci, musíme ale sledovať, aby mala voda konštantnú teplotu.

Diskusia k receptu