Hovädzí steak
Hovädzí steak s hubovým ragú
Autor receptu: redakcia
Postup- Hovädziu sviečkovicu očistíme, nakrájame na steaky vo váhe
250 g, osolíme, okoreníme. Originálne sa pripravujú najprv metódou sous vide (mäso zavákuujeme a varíme vo vodnom kúpeli 45 minút pri teplote 60 stupňov), ktorá je možná
aj v domácich podmienkach. Potom steaky vyberieme, opekáme na oleji a 7 až 10 min. Necháme odležať v horúcom rozpustenom masle. Steaky možno pripraviť aj bez použitia sous vide ako „normálny“ steak.
- Očistené huby nakrájame, opečieme sprudka na bravčovej masti a zalejeme demi glace omáčkou. Necháme dusiť a ochutíme posekanou petržlenovou vňaťou.
- Čo je sous vide: Sous vide je u profesionálov obľúbená metóda
prípravy najmä mäsa. Je to vlastne tepelná úprava
zavákuovanej suroviny vo vodnom kúpeli pri
konštantnej teplote. Na „suvidovanie“ sa
používajú špeciálne zariadenia, dajú sa kúpiť aj na
domáce použitie. Doma ho možno sčasti nahradiť
aj tak, že mäso s prísadami zavákuujeme a varíme
v hrnci, musíme ale sledovať, aby mala voda
konštantnú teplotu.
|