Hovädzí páj so zemiakovým pyré fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 12. novembra 2011

Dneska pri vareni som zasnubila masovy paj s pastierskym pajom. Vznikla z toho celkom zaujimava a chutna kombinacia.

6
porcií
35 minút
príprava
90 minút
na 180 °C

Suroviny

800 g
4 PL
1 ks
2 strúčiky
2 PL
400 ml
1 ks
2 ks
2/3 salky
2 PL
cesto na paj:
350 g
150 g
80 ml chladná
zemiakove pyre:




Postup

  1. 1

    Pouzila som maso z telacieho lytka, glejovku. Maso som pokrajala na mensie kusky.

    Hovädzí páj so zemiakovým pyré (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Maso som postupne opiekla na rozohriatom oleji a opecene som odlozila do misky.

    Hovädzí páj so zemiakovým pyré (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na oleji kde som opekala maso som poprazila cibulu s roztlacenym cesnakom. Ked bola cibula makka pridala som k nej muku a este som to spolu poprazila. Potom som k cibuli pridala oprazene maso.

    Hovädzí páj so zemiakovým pyré (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    K masu som pridala paradajkovy pretlak, premiesala som to a zaliala vodou. Maso som este posolila a okorenila.

    Hovädzí páj so zemiakovým pyré (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ked sa maso dusilo uz asi pol hodinu pridala som k nemu postruhanu mrkvu a na drobno nakrajany stopkovy zeler. Maso sa dusilo asi 1,5 hodiny. Obcas som ho premiesala aby mi neprihorelo.

    Hovädzí páj so zemiakovým pyré (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na koniec ked bolo uz maso makke pridala som k nemu mrazeny hrasok. Hrasok som s masom premiesala a nechala som to este spolu prevriet.

    Hovädzí páj so zemiakovým pyré (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Medzitym ako sa dusilo maso som si ocistila a uvarila zemiaky a pripravila som si spodne cesto. Studene tvrde maslo som nakrajala na mensie kocky. S mukou som ho prstami spracovala ako na posypku. Takto spracovane maslo s mukou som zaliala studenou vodou. Vodu som nalievala postupne, nedala som ju tam naraz vsetku.

    Hovädzí páj so zemiakovým pyré (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Cesto som zabalila do potravinarskej folie a ulozila som ho na pol hodinu do chladnicky.

    Hovädzí páj so zemiakovým pyré (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Schladene cesto som rozdelila na sest casti. Kazdu cast som rozvalkala na koliesko priemeru asi 10cm. Zbytok cesta s ktorym som momentalne nerobila som drzala v chladnicke.

    Hovädzí páj so zemiakovým pyré (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Cesto som polozila medzi dva papiere na pecenie.

    Hovädzí páj so zemiakovým pyré (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Tymto sposobom sa mi cesto velmi pekne vyvalkalo. Nelepilo sa a nemusela som pouzit uz viacej muky.

    Hovädzí páj so zemiakovým pyré (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Vyvalkane cesto som ulozila do vymastenej formy. Spodok som popichala vidlickou aby sa cesto velmi nezdvihlo. Kosicky som piekla vo vyhriatej rure 180C 15 minut.

    Hovädzí páj so zemiakovým pyré (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Upecene kosicky som naplnila masovou plnkou

    Hovädzí páj so zemiakovým pyré (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    a na vrch masa som nastriekala zemiakove pyre. Ja som uz potom zemiaky nezapekala. Posypala som ich nasekanou petrzlenovou vnatkou a podavala.

    Hovädzí páj so zemiakovým pyré (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    No a tu som este odfotila rozkrojeny paj. Mali sme to s kapustovym salatom. Pripravila som ho podla receptu ktory tu pred nedavnom uverejnil @energizer.

    Hovädzí páj so zemiakovým pyré (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

bibia1
tak toto vyzerá veľmi lákavo, krásne - fakt sa ti to vydarilo - ukladám
babidka
Je to velmi pekne a napadite:-) uz je v KK. Mila @palokuchki , minule som robila jedalny listok na cely tyzden a tak som si klikla na tvoje recepty lebo som hladala jeden konkretny recept . Nakoniec som zistila, ze kludne mozem urobit listok aj na cely mesiac iba z tvojich receptov, lebo sa mi pacia a vyhovuju aj mojej rodine:-) Mame podobne napady aj chute...:-)
pivonka
To bol parádny obed, nevšedný recept. Už úvodná fotka je krásna a keď som v postupe videla to mäso z voľne chovaného teliatka, len som si povzdychla.
evusik
tiež tu slintám nad tým mäsom, ak je to z vlastného chovu, tak k takému sa asi tak ľahko nedopracujem.... krásny recept, taký tradičný ale zároveň moderne podaný... palček hore :-)
ria389
zakladám do k.k. vyzerá to výborne.....
jamarlen
milá@palokuchki , pri tebe by som sa tuším dal aj na vaľkanie.....:), /z ktorého mám fóbiu/
to teľacie ragú muselo byť vynikajúce, i keď mne bez hrášku, prosím, prosím!
frezia68
Len tak rýchlo som "preletela" recepty,ale ten Tvoj zaujal hneď-pekná fotka,nápaditý recept,už je uložený :-)))
vavan
wow fantázia to je niečo nádherné,superrecept
palokuchki
Vsetkym vam velmi pekne dakujem za komentare. Velmi ma potesili. Som rada, ze som niekoho z vas inspirovala mojim receptom. @pivonka , @evusik , ano maso bolo z nasho teliatka. Nase kravy sa volne pasu cely rok, nicim ich neprikrmujeme. @jamarlen z toho valkania urcite nemaj strach. S tymi papiermi to ide velmi dobre. @babidka , dakujem za kompliment.
janger
To je paradna papanicka, vyborne a este aj krasne upravene je to!
marcy
toľko práce nielen v kuchyni,ale Ty exceluješ ako v Grand hoteli,je to koncert,ktorý by som čakal od muža,šéfkuchára,ktorý ide na súťaž....tlieskam,k Tebe by som išla na brigádu za proviant :o))))
astheart
Shepherd´s Pie je první, co mě napadlo, když jsem viděla název. Krásně jsi to vymyslela!
tinca
@palokuchki niečo úúúžasné, krásne úvodné foto a najviac závidím to mäsko z domáceho teliatka, nám sa to nemôže stať. Aj ja sa hlásim na brigádu za proviant..
tatranka
Teba pasujem za šefkuchárku!!! Dávam vyznamenie zlatej varešky.Krásny recept,krásne foto.A ten ohromný nápad.No čo dodať.Paráda!!!
rela
Veľmi efektné a určite aj chutné. Dobrá inšpirácia - vďaka.
dobryhrncekvar
pekný recept....čo sa týka teľaciny doma chovanej, nie je to až taký problém, treba osloviť ľudí, čo chovajú doma kravy na mlieko, každý rok majú mladé teliatka, obyčajne si jedno nechajú a to druhé predajú, zvyčajne ale celé...samozrejme nie živé, doma ho rozoberú, tak si len mäsko zoberiete.
palokuchki
@tinca prid! Keby to bolo blizsie prisli by ste vsetci a urobili by sme vareskarske stretnutie. Bolo by to naozaj zaujimave a urcite aj zabavne. Vsetkym vam este raz dakujem za velmi mile komenty. Kazdy jeden ma velmi potesil.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia