Hovädzí páj so zemiakovým pyré (fotorecept)
Autor receptu: palokuchki
Dneska pri vareni som zasnubila masovy paj s pastierskym pajom. Vznikla z toho celkom zaujimava a chutna kombinacia.
6 porcií |
35 minút príprava |
90 minút na 180 °C |
Postup
- Pouzila som maso z telacieho lytka, glejovku. Maso som pokrajala na mensie kusky.
- Maso som postupne opiekla na rozohriatom oleji a opecene som odlozila do misky.
- Na oleji kde som opekala maso som poprazila cibulu s roztlacenym cesnakom. Ked bola cibula makka pridala som k nej muku a este som to spolu poprazila. Potom som k cibuli pridala oprazene maso.
- K masu som pridala paradajkovy pretlak, premiesala som to a zaliala vodou. Maso som este posolila a okorenila.
- Ked sa maso dusilo uz asi pol hodinu pridala som k nemu postruhanu mrkvu a na drobno nakrajany stopkovy zeler. Maso sa dusilo asi 1,5 hodiny. Obcas som ho premiesala aby mi neprihorelo.
- Na koniec ked bolo uz maso makke pridala som k nemu mrazeny hrasok. Hrasok som s masom premiesala a nechala som to este spolu prevriet.
- Medzitym ako sa dusilo maso som si ocistila a uvarila zemiaky a pripravila som si spodne cesto. Studene tvrde maslo som nakrajala na mensie kocky. S mukou som ho prstami spracovala ako na posypku. Takto spracovane maslo s mukou som zaliala studenou vodou. Vodu som nalievala postupne, nedala som ju tam naraz vsetku.
- Cesto som zabalila do potravinarskej folie a ulozila som ho na pol hodinu do chladnicky.
- Schladene cesto som rozdelila na sest casti. Kazdu cast som rozvalkala na koliesko priemeru asi 10cm. Zbytok cesta s ktorym som momentalne nerobila som drzala v chladnicke.
- Cesto som polozila medzi dva papiere na pecenie.
- Tymto sposobom sa mi cesto velmi pekne vyvalkalo. Nelepilo sa a nemusela som pouzit uz viacej muky.
- Vyvalkane cesto som ulozila do vymastenej formy. Spodok som popichala vidlickou aby sa cesto velmi nezdvihlo. Kosicky som piekla vo vyhriatej rure 180C 15 minut.
- Upecene kosicky som naplnila masovou plnkou
- a na vrch masa som nastriekala zemiakove pyre. Ja som uz potom zemiaky nezapekala. Posypala som ich nasekanou petrzlenovou vnatkou a podavala.
- No a tu som este odfotila rozkrojeny paj. Mali sme to s kapustovym salatom. Pripravila som ho podla receptu ktory tu pred nedavnom uverejnil @energizer.